Jump to content

Photo

Hamulce Hydrauliczne Shimano - Miękka Klamka

27 replies to this topic

#21 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 posts
  • SkądGdańsk

Posted 26 September 2021 - 22:57

Jeśli oring w klamce trzyma, a jest tak na 99%, to go nie ruszaj. Prędzej uszkodzisz śrubę od kiepskiego imbusa. Ale to nie problem, bo można kupić nową i już z oringiem. Ja wycieram dokładnie szmatką z pyłu a tłoczek po wyjęciu klocków i lekkim wyciśnięciu go klamką obmywam patyczkiem do uszu nasączonym płynem hydraulicznym i tyle. Wpycham ostrożnie tłoczki plastikową łyżką do opon i to wszystko. Nie dociągaj śruby w klamce zbyt mocno, bo łatwo ją uszkodzić i używaj dobrych kluczy. Jeśli zbyt mocno dokręcisz śrubę w klamce, może być problem z jej ponownym odkręceniem. Tu na prawdę delikatnie!!!😀

#22 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 27 September 2021 - 17:23

Jeśli oring w klamce trzyma, a jest tak na 99%, to go nie ruszaj. Prędzej uszkodzisz śrubę od kiepskiego imbusa. Ale to nie problem, bo można kupić nową i już z oringiem. Ja wycieram dokładnie szmatką z pyłu a tłoczek po wyjęciu klocków i lekkim wyciśnięciu go klamką obmywam patyczkiem do uszu nasączonym płynem hydraulicznym i tyle. Wpycham ostrożnie klocki plastikową łyżką do opon i to wszystko. Nie dociągaj śruby w klamce zbyt mocno, bo łatwo ją uszkodzić i używaj dobrych kluczy. Jeśli zbyt mocno dokręcisz śrubę w klamce, może być problem z jej ponownym odkręceniem. Tu na prawdę delikatnie!!!😀

Potwierdzam, ja kupilem mowe korki do klamek bo wiedzialem ze bedzie problem i byl :D musialem
Nacinac stary korek pod plaski srubokret zeby go wykrecic ;)

#23 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 27 September 2021 - 18:49

Polecicie sklep z tymi korkami? Bo widzę w PL raczej nigdzie nie jest dostępna. 

#24 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 posts
  • SkądGdańsk

Posted 27 September 2021 - 19:24

A spróbuj może do Mikroosa napisać?

Ale jak śruba nie jest uszkodzona, to mając dobre imbusy nie powinno być problemu. Te śruby uszkadzają się przy odkręcaniu, więc jeśli odkręcisz, to po prostu delikatnie dokręć i tyle... Wystarczy to robić dobrym, nie uszkodzonym kluczem i z wyczuciem. A na przyszłość, poszukaj i kup. Mogą leżeć. Lepiej mieć zapas, niż szukać, gdy "się pali".😀

• Bzyk likes this

#25 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 posts
  • SkądGdańsk

Posted 27 September 2021 - 19:32

https://www.bikester...16-000094fb7d5e

Zdaje się, że masz Ultegrę Di2,  tu do DA, ale może będzie ok? Napisz do nich zapytanie. Może mają też do Ultegry?

• Bzyk likes this

#26 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 27 September 2021 - 19:39

W 8020/8070/9120 jest Y0C698030, więc to będzie to samo, dzięki. 

No właśnie chciałem mieć w razie W. Chociaż bardziej mnie "martwi" uszczelnienie, bo jak ostatnim razem odpowietrzałem hamulce w serwisie, to na koniec odtłuszczacz poszedł na całe klamki. Co prawda korki były dokręcone, ale zastanawiam się czy mogła uszczelka gdzieś oberwać, bo znów klamka się zrobiła miękka. Albo to po wiezieniu roweru na boku, chociaż do tej pory tak się nigdy nie działo. 

#27 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 posts
  • SkądGdańsk

Posted 27 September 2021 - 19:56

Sprawdź, czy wokół śruby się poci. Jeśli jest sucho, to raczej wszystko jest ok. A co do przewożenia roweru, to też mało prawdopodobne. Też tak wiozłem rower przez całą Polskę, bo nie chciałem, żeby mi na dachu szumiało i nic się nie stało. Poza tym, mój rower wisi w piwni za przednie koło, co podobno też jest niezdrowe dla hamulców i też wszystko jest ok. Nie masz pewności, że hamulce w serwisie były idealnie odpowietrzone, czy gdzieś nie została odrobina powietrza i teraz to wyszło? Nie przejmuj się, tylko ogarnij te hamulce!😀

#28 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 27 September 2021 - 20:03

Po odpowietrzeniu było ok, ale po powrocie z Włoch coś się miękko zrobiło :P

Jutro obczaję czy się poci skubaniec. Dzięki! 

Reply to this topic