Jump to content

Photo

Jeseniki / Pradziad 2011

• This topic is locked This topic is locked
16 replies to this topic

#1 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 posts
  • SkądKobiernice

Posted 21 February 2011 - 20:19

czasówka na Pradziada? można prosić jakieś szczegóły?

...a można, tutaj są: http://www.ktukol.pl/, dziwna strona, ale jest tam wszystko. Wybierałem się w zeszłym roku i jakoś przepadło, w tym już sobie nie odpuszczę. Czasówka ma być 28 maja czyli tydzień przed planowaną na Żarze.

#2 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 posts
  • SkądIstebna

Posted 22 February 2011 - 10:51

Pradziad piękna góra, dała mi popalić pierwszego razu... końcówkę na zupełnym głodzie "pokonywałem" w tempie poniżej średniej prędkości pieszego ...

Wiosna jak zejdą TAM śniegi to zorganizujemy wspólny RoadMaratonowy wypad w Jeseniki z Pradziadem w roli głównej.

#3 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 posts
  • SkądKobiernice

Posted 22 February 2011 - 14:02

Ja na Pradziadzie byłem dwa la temu i mam takie wrażenie, że ta góra jest całkiem łatwa. Problem w tym że jechałem ze znajomym, który nie był w tedy w formie, a jadąc spokojnie trudno ocenić. Dopiero od Ovcarni pojechałem na 100%, ale tam już jest w miarę płasko.

Od tego czasu mam ochotę tam wrócić. Dlatego czasówki w tym roku już sobie nie odpuszczę.

Generalnie Jeseniki to raj dla kolarzy. Asfalty bez dziur, mały ruch. Szczególnie asfalt pod Cervenohorske sedlo to dzieło sztuki (od strony Beli pod Pradedem bo z drugiej jest troche gorzej).

My zostawiliśmy auto w Bruntalu (pod szpitalem ;-) i pętelka wokoło Jeseników. W sumie kilka sporych podjazdów na łączną kwotę ponad 2200 m!! Do pełni szczęścia zabrakło jedynie podjazdu pod Dlouhé stránì, niestety brak czasu, ale nic straconego może przy okazji czasówki sobie tam podjadę.

#4 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 22 February 2011 - 17:49

Jeśli już jest mowa o Jesenikach to Czesi co roku organizują wyścigi w tych okolicach. Jest strona całego cyklu http://www.jesenickysnek.com/www/ jak na razie nie ma kalendarza na sezon 2011, ale w odpowiednim czasie się pewnie pojawi. Wielokrotnie stratowałem w tych wyścigach i mogę je jak najbardziej polecić, a jak ktoś jest ze Śląska czy Opolszczyzny to już w ogóle nie powinien się zastanawiać ;-) . Po za czasówkami wyścigi odbywają się oczywiście ze startu wspólnego i jest naprawdę fajne ściganie. Nie potrzeba żadnych licencji itp. no i wpisowe jest niewielkie, maks 100kc (ok 16zł). No i gwóźdź programu to wyścig z metą na Pradziadzie, przejechałem ten wyścig 2 razy i było naprawdę fajnie.

Mam nadzieje że ktoś skorzysta z tych informacji.

#5 road maraton team

road maraton team
  • Użytkownik
  • 13 posts
  • Skądtychy

Posted 22 February 2011 - 21:44

Zaliczyłem Pradziad 3 lata temu .Przepiękne okolice ,zjazdy i podjazdy a widok z góry przepiękny .Wiec bardzo chętnie się tam przejadę ;-)

#6 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 23 February 2011 - 06:56

Ja jeszcze nie zaliczyłem Pradziada, ale w tym roku powinno się udać. Chętnie się wybiorę jak będzie organizowany wyjazd.

#7 road maraton team

road maraton team
  • Użytkownik
  • 13 posts
  • Skądtychy

Posted 25 February 2011 - 16:02

Noclegi można załatwić w Klasztorze Benedyktynów w Biskupowie , jeśli się nic nie zmieniło to za - co łaska - można się przenocować .

#8 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Posted 25 February 2011 - 21:37

Cześć,

My z naszą grupą szosową z Wrocławia na 100% będziemy KILKA razy w tym roku na Pradziadzie (bo są wśród naszej siódemki maniacy tej góry ;-) ) więc można się zgadać i wspólnie objechać Jeseniki i Pradziada. Taki mały forumowy wypad na szczyt - w sumie fajny pomysł. :-D

Będziemy informować, o terminach wyjazdów i możemy się zgadać.

#9 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 posts
  • SkądIstebna

Posted 07 June 2011 - 06:51

http://www.gpsies.co...cxltdippherxyno

to trak z sobotniej wycieczki

#10 szalony ¶limak1

szalony ¶limak1
  • Użytkownik
  • 385 posts
  • SkądZabrze

Posted 08 June 2011 - 08:22

Wiesiek
Autka zostawiliście w polu??
Pytam bo sie chyba wybiorę 18.06 :-)

#11 mickrz

mickrz
  • Użytkownik
  • 423 posts
  • SkądKatowice

Posted 08 June 2011 - 10:04

Tam gdzie jest początek śladu jest parking.

#12 szalony ¶limak1

szalony ¶limak1
  • Użytkownik
  • 385 posts
  • SkądZabrze

Posted 08 June 2011 - 11:03

To widziałem, ale tam nie ma nawet budy dla psa:)

#13 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 posts
  • SkądIstebna

Posted 08 June 2011 - 14:01

A po co buda dla psa ślimakowi??
Życie ci nie miłe??

#14 pawel1983pl

pawel1983pl
  • Użytkownik
  • 103 posts
  • SkądJastrzębie-Zdrój

Posted 08 June 2011 - 15:51

Jak będzie pogoda, to wybieram się z Jastrzębia na Pradziada, też 18.06, lub 19.06, pewnie sie spotkamy gdzieś na miejscu :-)

#15 Gosc_iro1108_*

Gosc_iro1108_*
  • Gość

Posted 13 June 2011 - 10:40

pawel1983pl,
Witam!
Mam pytanie - czy z Jastrzębia jedziecie na rowerach? Ile to wychodzi kilometrów i czy w razie czego można się z Wami zabrać. Jestem z Bielska tak więc podjechałbym do Jastrzębia samochodem. Jeżeli jest taka możliwość to proszę o podanie nr telefonu to skontaktuję się z Wami

#16 Leksia

Leksia
  • Użytkownik
  • 30 posts
  • SkądJastrzębie Zdrój

Posted 13 June 2011 - 11:29

iro1108

Jeśli pytasz generalnie o Jas-kółki, to umawiamy się na stronie:
TUTAJ

tam można się skontaktować :)

#17 Gosc_iro1108_*

Gosc_iro1108_*
  • Gość

Posted 13 June 2011 - 14:33

Leksia,
Witam!
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Skontaktuję się z Wami!
Pozdrowienia