Jump to content

Photo

Łokieć Tenisisty

7 replies to this topic

#1 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,042 posts

Posted 26 December 2020 - 13:54

Witam szanowną Brać :)

Chciałem zapytać czy ktoś z Was borykał się może z problemem jak w tytule? A może jest tu na forum jakiś fizjoterapeuta? Ciekawi mnie w jakim czasie można się tego pozbyć? Ja już męczę się z tym ponad miesiąc, jestem po serii falą uderzeniową i o ile w trakcie zabiegów było naprawdę dobrze, tak gdzieś tydzień po, problem powrócił. Pojawiło się to po jakichś dwóch miesiącach ćwiczeń na siłowni. Od początku grudnia nie dotykam sztangi, bo nie chcę sobie pogorszyć, zresztą nawet unoszenie kubka z kawą sprawia dyskomfort. Pomożecie? Podpowiecie coś?? ;)

#2 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 26 December 2020 - 15:03

Mi dość szybko pomogło:

https://www.youtube.com/watch?v=oZWBHg9LFUk&list=FLMKO_V3Kmg2zQC8zlBqpSbw&index=59

Ale nie miałem aż takich dolegliwości jak problem z unoszeniem kubka kawy choć mam zdiagnozowaną lekką cieśń łokciową. O wynalazkach typu fala uderzeniowa, pole, prądy i innych "rehabilitacjach" na NFZ zapomnij bo szkoda czasu. Idź do ogarniętego fizjo. Mi na razie udaje się panować nad tematem 

• EmPe likes this
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#3 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,042 posts

Posted 26 December 2020 - 16:05

Dzięki Harvey, zgłębię temat Chcę iść do lekarza najpierw, później oczywiście fizjo... Falę miałem prywatnie robioną.

#4 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,562 posts
  • Skądpolska

Posted 27 December 2020 - 11:39

Jak mi kiedyś podczas wizyty powiedział Ortopeda....najważniejsze to żeby podczas używania komputera  układ był taki : łokieć na dole a dłonie wyżej, nie odwrotnie. 

W sensie ręka powinna isć bardziej tak https://img.freepik....ize=626&ext=jpg

a nie tak https://cdn.gallerie...1080-nocrop.jpg  ( czyli z góry)

Odnosząc do roweru -w moim przypadku specjalnie kupiłem lemondke i przez jakiś tam  czas  właśnie w takim jak wyżej  układzie jeździłem .

Falę też miałem już nie pamiętam ile tych zabiegów było, ale bez jakiejś wielkiej poprawy. Obyło się bez ćwiczeń z fizjo..... ale jakieś tam maleńskie ćwiczenia z internetu podejrzałem z tym, że  systematycznośći pod tym względem nie było wcale.........w każdym razie dość szybko samo przeszło i już przez kilka lat nawrotu nie ma.

( te cwiczenia to chyba bardziej ca. taki układ ręki https://encrypted-tb...uPZXCQ&usqp=CAU )

• EmPe likes this

#5 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,042 posts

Posted 27 December 2020 - 14:02

Dzięki big75 za podzielenie się swoimi doświadczeniami...

Jak mi kiedyś podczas wizyty powiedział Ortopeda....najważniejsze to żeby podczas używania komputera  układ był taki : łokieć na dole a dłonie wyżej, nie odwrotnie. 

Ja nie pracuję przy komputerze, jedynie tyle co w domu, ale może i tu przyczyna. Fakt jest taki, że pojawiło się to gdy wdrożyłem siłownie do swoich treningów, chyba lata zaniedbań zrobiły tu swoje.

Odnosząc do roweru -w moim przypadku specjalnie kupiłem lemondke i przez jakiś tam  czas  właśnie w takim jak wyżej  układzie jeździłem .

U mnie jeżdżąc na rowerze, nie mam absolutnie żadnych dolegliwości (na szczęście ;) ), także lemondki chyba raczej nie potrzebuję ;)

Falę też miałem już nie pamiętam ile tych zabiegów było, ale bez jakiejś wielkiej poprawy.

Ja po fali(5 zabiegów) czułem się o wiele lepiej, niestety tydzień po zabiegach problem powrócił.

Dzięki raz jeszcze :) 👍

#6 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 27 December 2020 - 14:03

W moim przypadku (łokieć golfisty, a więc po stronie przyśrodkowej) ani ćwiczenia, ani zabiegi fizjo  w czasie trwania dolegliwości nie pomagały. Zdecydowałem się na wizytę u ortopedy. Dał mi zastrzyk z leku przeciwzapalnego, po którym zrobiłem sobie przerwę ok. 10 dni od wszystkich czynności (nawet ścielenie łóżka) powodujących ból. Później powoli wzmacniałem i rozciągałem zginacze nadgarstka, a następnie wróciłem ostrożnie do ćwiczeń. Teraz na drążku podciągam się bez problemu, a to to ćwiczenie bardzo dawało mi się we znaki.

Moja strategia:

- wyleczyć stan zapalny, czyli przydałaby się przerwa w aktywnościach powodujących ból. Można w tym czasie brać leki przeciwzapalne bez recepty, np Opokan itp. Jak to nie jest stan chroniczny, to powinno wystarczyć.

- po wyleczeniu stanu zapalnego - ćwiczenia z filmików i inne zabiegi

- ostrożny powrót do ćwiczeń. Sprawdzić, czy ból nie powróci, jeśli tak, to niestety może będzie trzeba szukać zamienników.

• EmPe likes this

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#7 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,042 posts

Posted 27 December 2020 - 14:13

. Dał mi zastrzyk z leku przeciwzapalnego, po którym zrobiłem sobie przerwę ok. 10 dni od wszystkich czynności (nawet ścielenie łóżka) powodujących ból

Moja strategia:

- wyleczyć stan zapalny

To już teraz nie wiem, co o tym myśleć, bo z tego co wyczytałem i co mi fizjo przekazał to łokieć tenisisty ze stanem zapalnym nie ma nic wspólnego. Jedyny stan zapalny, jaki tam występuje to tylko po, np. fali uderzeniowej, ale samo schorzenie nie jest podobno skutkiem stanu zapalnego.

#8 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 27 December 2020 - 15:07

Przeczytaj coś - najpierw to jest przeciążenie, ale później się robi zapalenie - z resztą:

https://pl.wikipedia...kości_ramiennej

https://pl.wikipedia...kości_ramiennej

W moim przypadku te ćwiczenia zapobiegające i rehabilitacyjne, a nawet fala uderzeniowa w momencie gdy bolało nie miały sensu, bo ... bolało.

Tak się składa, że mam kolegów ortopedów, pogadałem i powiedzieli mi jedno - jak boli cały czas, to już jest stan zapalny. Właściwie to wtedy trzeba by naprawdę nosić dłuższy czas rękę na temblaku, żeby się to "samo" wygoiło. Warto się wspomóc lekami. Mówili, że w przypadku ćwiczących można zaprzestać wykonywania tych ćwiczeń, które powodują nawet najmniejszy dyskomfort i nie ma tematu. Ale co maja zrobić ludzie, którzy nabawiają się tego w pracy ? Ile można brać zwolnienie ? Wyjściem jest zastrzyk i zwolnienie - pomaga podobno na pół roku, rok. 

U mnie na razie nic się nie odezwało, a już dokładałem ciężaru w podciąganiu. Być może dolegliwość wróci, ale na razie robię te ćwiczenia rozciągające i jest dobrze.

• EmPe likes this

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

Reply to this topic