Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kaseta Zakres Do Podjazdów Tiagra Shimano Rd 4500Ss

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 peugeotfestina

peugeotfestina
  • Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 16 luty 2021 - 21:52

Witam
Przerzutka tylna to tiagra shimano rd4500 ss
Teraz obsługuje hg50 9tkę 11-25
Chciałem coś z większą ilością zębów do podjazdów
Nie jestem na 100% pewny ale czy z tą przerzutka to obsługa tylko do 27 max
Czy się może mylę?

#2 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 17 luty 2021 - 01:02

Witam
Przerzutka tylna to tiagra shimano rd4500 ss
Teraz obsługuje hg50 9tkę 11-25
Chciałem coś z większą ilością zębów do podjazdów
Nie jestem na 100% pewny ale czy z tą przerzutka to obsługa tylko do 27 max
Czy się może mylę?

Po kolei.

Jakie podjazdy bo definicja podjazdu jest dość szeroka.

Jaką masz korbę? Może od tego zacząć dając np. kompakt jeśli teraz go nie masz?

Zwiększenie koronek na kasecie odbije się na stopniowaniu a te przy napędzie 9 rzędowym już jest dość słabe w porównaniu np. do kaset 11 rzędowych o tej samej rozpiętości. Jeśli dołożenie koronki 28 oznacza rezygnację z często używanego przełożenia pośredniego to mocno się zastanów czy warto.

Nawiązując teraz wprost do twojego pytania, z doświadczenia wiem, że nominalna pojemność przerzutki tylnej pozwala na pewną elastyczność i zwiększenie jej o 1 ząbek nie powinno stanowić problemu. Przez pewien czas używałem w górach kasety 11-30 przy przerzutce tylnej Ultegra 6800 dla której maksymalna ilość zębów teoretycznie wynosi 28.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#3 peugeotfestina

peugeotfestina
  • Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 17 luty 2021 - 12:18

Xray dzięki za podpowiedź
Korbe mam kompakt.Tylko nie mam już 20stu lat i męczą mnie strome podjazdy jeden za drugim hehe
Właśnie chciałem coś podobnego spróbować jak tu z tą ultegra.
Ta moja przerzutka w specyfikacji ma Total capacity: 32 zębów lub mniej ale Największa koronka 27T a najmniejsza 11T.
Chciałbym spróbować tam wstawić kasete 11-30T i czy nie będzie z tym problemu.
Jak mam teraz 25T a miałbym tylko możliwość na 27T to nie ma sensu.

#4 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 697 postów

Napisano 17 luty 2021 - 12:54

Bez wymiany tylnej przerzutki to raczej się nie obejdzie. 28 powinno wejść bez problemu ale 30-tka już może być problematyczna.

Stara ultegra 6600 wskoczy nawet na 32 ale już nie ma ramienia wózka by wybrać luz łańcucha miedzy blatami korby.

Kiedyś krótkie wózki były krótkie a teraz nazywają się SS a długości mają większe niż GS kiedyś.

Z wymianą tylnej przerzutki:

RD-5701-SS wyciąga do 30T (oficjalnie)  - i jest w niektórych miejscach dostępne w cenie przed górką cenową.

Nieoficjalnie na 99% obsłuży 32 zęby.

RD-5701-GS wyciąga do 32T (oficjalnie) i na 99% wyciągnie do 34T (ten 1% niepewności to jak coś nietypowo u Ciebie w rowerze np. widełki dostosowane do bardzo dużych opon).

Ostatnie tylne MTB 9-cio rzędowe wyciągną do 36T (po taniości choćby alivio RD-M3100-SGS lub deore RD-M592-SGS).

Przy czym do deorki musisz gdzieś po drodze dodać śrubę regulacyjną. W alivio jest przy przerzutce.

#5 peugeotfestina

peugeotfestina
  • Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 17 luty 2021 - 14:37

Yudo dzięki za objaśnienie
To może kasetka 9s 13-28 Mitche czy coś podobnego???Będzie to latać z tą 9s Tiagrą?

I jeszcz jedno pytanko.Czy z 10 biegowej kasety 11-27 można zrobić 9 biegową ,usuwając jedną koronke i dodając jakeś podkładki?Jezeli tak, to jaki łańcuch do tego 9s czy 10s?

#6 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów

Napisano 17 luty 2021 - 16:02

Yudo dzięki za objaśnienie
To może kasetka 9s 13-28 Mitche czy coś podobnego???Będzie to latać z tą 9s Tiagrą?

I jeszcz jedno pytanko.Czy z 10 biegowej kasety 11-27 można zrobić 9 biegową ,usuwając jedną koronke i dodając jakeś podkładki?Jezeli tak, to jaki łańcuch do tego 9s czy 10s?

Rozumiem że chodzi o osobne podkładki między poszczególnymi koronkami a nie pojedynczą podkładkę zamiast jednej koronki? Ani jedno ani drugie raczej nie zadziała, ze względu na różnicę w indeksacji klamkomanetek 9 i 10 rzędowych. Szerokość podkładek w obydwu typach kaset jest chyba taka sama a różnica bierze się z szerokości samych koronek, poza tym część koronek masz pewnie znitowane na pająku więc tam już żadnych podkładek nie wepchniesz.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#7 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 697 postów

Napisano 17 luty 2021 - 22:18

Np. na decathlon.pl masz dostępną sorę 11-28. Co do miche to nigdy nie miałem do czynienia ale słyszałem trochę narzekań. Kiedyś mikroos wspomniał, że największa zaleta - możliwość dowolnej konfiguracji zębatek - wiąże się też z jej największą wadą - dowolność sprawia, że kuleje synchronizacja - rampy nie trafiają na siebie.

#8 peugeotfestina

peugeotfestina
  • Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 18 luty 2021 - 14:30

Dzięki serdeczne wszystkim za wskazówki.w tych okolicznościach poszukam czegoś 12-27 lub 28.Pozdrawiam.

#9 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 495 postów

Napisano 18 luty 2021 - 16:43

Jako, że nie chce mi się nabywać dodatkowej kasety na 2 podjazdy w roku, mam takie pytanie. Jak uważacie, czy zrobię podjazd 13-14% na koronce 34/28 kręcąc 3,5W/kg?

#10 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 18 luty 2021 - 17:10

To chyba zależy, czy to podjazd na parę minut, czy paręnaście lub więcej. Także to, czy lubisz jechać siłowo ma znaczenie.

W tamtym roku górkę 11.5% przez 1.4 km jechałem 3.8wkg na przełożeniu 36/28 z kadencją średnią 67 i prędkością 10.6 km/h (poprzedzone to było już 10km wspinaczki). Miałem jeszcze w zapasie 30 z tyłu gdybym miał mieć kryzys. Do 13-14% jeszcze brakuje, przy dłuższej górce bałbym się już. ;)

#11 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 495 postów

Napisano 18 luty 2021 - 17:57

To chyba zależy, czy to podjazd na parę minut, czy paręnaście lub więcej. Także to, czy lubisz jechać siłowo ma znaczenie.

W tamtym roku górkę 11.5% przez 1.4 km jechałem 3.8wkg na przełożeniu 36/28 z kadencją średnią 67 i prędkością 10.6 km/h (poprzedzone to było już 10km wspinaczki). Miałem jeszcze w zapasie 30 z tyłu gdybym miał mieć kryzys. Do 13-14% jeszcze brakuje, przy dłuższej górce bałbym się już. ;)

Nie są długie, takie na ok.6-7 minut, ale jeden z nich jest na 50km, kiedy mogę być już "zajechany". Te 3.5W założyłem asekuracyjnie, bo na świeżo mógłbym je pojechać mocniej. Przejechałem te górki 2 lata temu, ale na innym rowerze, z kasetą 11-32 i byłem tak podkręcony, że nie wiem na której koronce :)

#12 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów

Napisano 19 luty 2021 - 09:48

Jako, że nie chce mi się nabywać dodatkowej kasety na 2 podjazdy w roku, mam takie pytanie. Jak uważacie, czy zrobię podjazd 13-14% na koronce 34/28 kręcąc 3,5W/kg?

Jak najbardziej

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

Dodaj odpowiedź