Skocz do zawartości

Jakie stosujecie owijki ?

1070 odpowiedzi w tym temacie

#321 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 lipiec 2011 - 19:57

A wiecie może jak spisuje się biała bike robbon eleganza? Wygląda na taką co nie brudzi się za łatwo...

#322 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 lipiec 2011 - 13:39

Zdecydowałem się na białą owijkę Fizik'a. Rozważałem również eleganzę, ale po pierwszym rzucie na opis, gdzie widniało, że jest zrobiona ze skóry (już chciałem kupić!), drugi rzut na inne opisy i wyszło, że jednak tworzywo sztuczne. Problem w tym, że w kontakcie z większością tworzyw/sztucznych skór itp. moje ciało - tu dłonie - pocą się dość mocno. Wolałem nie testować tego tworzywa. Wypróbowany microtex fizika nie przynosi tego niekorzystnego efektu, tak więc jednak zdecydowałem się na owijkę fizik'a.

Po wymianie (całkiem fajnej, muszę przyznać) z żelowej owijki na fizik'a kierownica nagle stała się "cieńka" i jakoś dziwnie się ją trzymało. Pal licho to, ale nieco mniejszy komfort był w górnej części kierownicy, gdzie po dwóch stronach przebiegają pancerze od linek. Zdecydowałem się jednak dokupić Fizik Gel - znaczy podkładki żelowe pod owijkę. Po podłożeniu i ciasnym owinięciu kierownica wreszcie zyskała optymalną grubość i dobrze się ją trzyma. Nie jest miękka (nawet w dotyku jest dość twarda), ale zauważalnie lepiej pracuje owijka. Szczerze mówiąc polecam zakup kompletu żel + owijka. Wychodzi nieco taniej niż kupno osobno, a na dobrą sprawę powinno się instalować komplet. Ten kto miał fizik gel pod owijką fizik'a pewno potwierdzi.

Co do białości - przez tydzień (miedzy nawinięciem, rozwinięciem pod żelówkę i nawinięciem ponownym) zdążyła zmienić kolor na lekko ciemniejszy - w stosunku do tej części, która była pod spodem. Ale czyszczenie mikrotexu jest proste. Uchwyt pewny, ręka nie ślizga się.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#323 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 28 lipiec 2011 - 19:32

Wspominałem o zakupie owijki BBB Carbon. Założona i okazało się, że dłonie bez rękawiczek ślizgają się tylko troszkę. Na upartego można śmigać. W rękawiczkach jest normalnie, pewny chwyt, nic się nie ślizga. Owijka bardzo miła w dotyku, miękka i mocna. Efekt karbonu bardzo mnie zaskoczył (kolor czarny). Polecam jednym słowem.

#324 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 lipiec 2011 - 20:43

a BBB to bardzo dobre są wersje Gel, nie mają kleju pod spodem tylko gel i można je układac x razy , poza tym są dobre w dotyku ,

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#325 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 30 lipiec 2011 - 13:26

Zmieniłem kierownicę i kupiłem z ciekawości korkową owijkę SRAMa - tę z żabą ;) Bardzo fajnie ożywiła kierownicę. Nie dość, że gruba, to owinąłem grubo. Jest bardzo miękko i bez rękawiczek spokojnie można jeździć, a po białych żabach będę widział jak szybko się przybrudza. Zobaczymy jeszcze czy się będzie zbijać, czy pozostanie taka miękka. Na razie mogę polecić ;]

#326 marmuz

marmuz
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • Skądwrocław

Napisano 15 sierpień 2011 - 23:54

ja juz zostane przy owijkach fizika. dobry material, perforacja tez jakos polepsza warunki korzystania i poprawia estetyke calosci. i zawsze czarna :)

#327 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 16 sierpień 2011 - 20:56

emilpe>
Troche pozno ale...
jesli chodzi o bike ribbon eleganza (biala) to nie polecam, mialem i ani to dobrze zmywalne, ani wygodne (ale ladne (nowe) ;-) Przy jezdzie w deszczu (bez rekawiczek jezdze) bardzo sliska (a brudzi sie wcale nie mniej niz korkowe)
Uzywam miedzy innymi bialej, korkowej bbb. W uzytkowaniu/utrzymywaniu w czystosci zdecydowanie lepsza niz eleganza. Gdybym wrocil do eleganzy to ew. tylko do czarnej...

#328 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 17 sierpień 2011 - 08:12

Ja mogę polecić Ribbon Eleganza. Mam w wersji czarnej, więc do pytania kolegi wyżej nie za bardzo pasuje. Dla mnie owijka wygodna, dobrze się ją trzyma w dłoni. Ślizga się tylko gdy mam bardzo spocone ręce, np. na podjazdach.

#329 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 03 grudzień 2011 - 14:46

Czy ta Eleganza dobrze tłumi? Ten filc coś daje?

#330 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 03 grudzień 2011 - 17:11

krzysiek tylko jak już kupisz białą tą Eleganze to od razu jakieś środki do czyszczenia skóry ;-) . A czy tłumi drgania na początku oczywiście i to bardzo bardzo teraz już mniej ponieważ już się wytarła :->

#331 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 03 grudzień 2011 - 19:23

Planuję kupić żółtą- czyli w sumie to samo co biała. :D

Ile czasu jej używasz, ze się wytarła?

#332 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 03 grudzień 2011 - 19:52

Przejechałem na niej prawie 2 tys km ;-) nom ale chyba mam za szorstkie rękawiczki :-) dlatego jak bym ją miał jeszcze raz kupić to bym się zastanowił . W wyglądzie super i w dotyku również zwłaszcza bez rękawiczek jak ktoś jeździ ;-)

#333 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 03 grudzień 2011 - 20:00

Jeżdżę bez rękawiczek, ale 2 tys. km to naprawdę mało (kwiecień). Nie brakuje tam zera? ;)

#334 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 03 grudzień 2011 - 20:18

Nie nie brakuje po prostu praca na tygodniu to mało kilometrów nom ale wiesz rękawiczki w koszu wylądowały. Nom ale też zbytnio nie dbałem o owijkę i dlatego teraz mam nauczkę ;-)

#335 charliebrzoza

charliebrzoza
  • Użytkownik
  • 107 postów
  • SkądBliski Wschód

Napisano 01 styczeń 2012 - 23:52

uzywał ktoś z Was Tressorexa ? zastanawiam się nad kupnem... Owijka ma byc pod singla miastowego także nie potrzebuję jakiegoś wielkiego wypasu.

pozdrawiam

#336 Grzesiek Fiedor

Grzesiek Fiedor
  • Użytkownik
  • 108 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 luty 2012 - 19:47

Czy ktoś miał doczynienia z owijkami Selle Italia Smootape, np takimi, jak na poniższych aukcjach:
http://allegro.pl/se...2098288125.html
http://allegro.pl/se...2098288123.html
Czy to rzeczywiście taka rewelacja, jak zachwala producent? Czy ta gładkość naprawdę działa? Jaki komfort i chwyt?
Pozdrawiam

#337 suchy

suchy
  • Użytkownik
  • 800 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 luty 2012 - 21:40

Nie używałem tej owijki, ale wg mnie dobierz coś pod kolor ramy i nie patrz na te "smooth rewolucje", za które przyjdzie Ci przepłacić prawie 2x, to chyba tylko taka "martekingowa" ściema.

Aby wnieść coś do tematu, ostatnio kupiłem Fizik Dual Tape białą z niebieskim paskiem, materiał to Mikrotex, w odczuciu taki skajopodobny-ma być łatwy w czyszczeniu/utrzymaniu (nie wiem bo pogoda nie pozwala sprawdzić).
Owijka sama w sobie jest dość gruba i po ogarnięciu pancerzy z kierownicą całość dosyć mocno "spuchnie", przynajmniej w porównaniu z Sram Make The Leap, którą dojechałem.
Materiał zbytnio nie chce się poddawać/rozciągać przez co montaż był troszkę trudniejszy niż przy zwykłych korkowych owijkach.

#338 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 11 luty 2012 - 19:19

Witam, kupiłem ostatnio owijkę Fizik, do tej pory jeździłem na Meridzie, różnica jest ogromna, bo merida była wydaje mi się, że była piankowa, a fizik - microtex. W trasie jeszcze nie tesowałem fizika, bo pogoda nie daje, ale tak na sucho to fizik wydaje się być dużo lepszy. Wygląda, że microtex fizika będzie się lepiej czyścił.W jest zestawie wszystko co potrzeba. Dodaję zdjęcia, a co do samego owinięcia to to był pierwszy raz więc wyszło jak wyszło, ale trzyma się dobrze.

http://img210.images...53/p2110072.jpg
http://oi40.tinypic.com/30bl10z.jpg
http://oi40.tinypic.com/23iuyk4.jpg
http://oi44.tinypic.com/2r7lidd.jpg

#339 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 11 luty 2012 - 20:08

Widac ze pierwszy raz :-D
Jak mozesz to ja przewin, za kazdym nastepnym razem bedzie coraz lepiej.

#340 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 11 luty 2012 - 21:04

"źle skoroje ale mocno zszyte"

Puki co owijka się pewnie trzyma, nic się nie przesuwa, ale w niektórych miejscach faktycznie wygląda conajmniej śmiesznie, chyba jutro będę faktycznie owijał drugi raz, o ile zachowam w jednym kawałku te czarne taśmy fizika :)

Dodaj odpowiedź