Skocz do zawartości

Jakie stosujecie owijki ?

1070 odpowiedzi w tym temacie

#481 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 25 luty 2013 - 18:50

Kumpel ma białą od ponad roku i jest śnieżnobiała.
Ja mam czarną, więc w tej kwestii się ciężko wypowiedzieć.
Ona jest coś pokroju zamszopodobnych materiałów. Przecierasz i nie ma

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#482 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 luty 2013 - 19:52

Ja miałem dwie PRO - jedną mam do tej porą, tą microfiber - jest rewelacyjna, da się wyczyścić zawsze i czymkolwiek, a drugą to żelową tańszą zużyłem po miesiącu i raczej zadowolony nie byłem bo się bardzo brudziła. Jak wszystkie żelowe.

#483 Gosc_milosz216_*

Gosc_milosz216_*
  • Gość

Napisano 26 luty 2013 - 14:04

Ja ostatnio założyłem w swoim roweże owijke fizik z microfibry i jest super jest prawie jak skurzana i się nie ślizga.

#484 kate29

kate29
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądTarnobrzeg

Napisano 01 marzec 2013 - 17:29

Fizik Microtex od 2 lat i nie zmieniłabym na nic innego

#485 sosha07

sosha07
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 marzec 2013 - 23:11

Ja tak zapytam, trochę odbiegając od tematu, czy te wszystkie owijki to mają jakiś standardowy rozmiar, np ta: http://allegro.pl/ow...2991121696.html 175cm jedna to chyba trochę długa, to się ucina czy jak?? :oops:

#486 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 01 marzec 2013 - 23:12

Nic się nie ucina, standardowy rozmiar. Na popularną kierownicę będzie pasować bez docinania i żadnych kombinacji. Nawijasz, najlepiej tak, żeby zachodziła pół szerokości, aż się skończy, ale to jest normalna długość, są jeszcze dłuższe.

#487 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 01 marzec 2013 - 23:25

Owijke docina sie na dlugosc, nie ma czegos takiego jak standardowy rozmiar bo szerokosci i ksztalty kierownic sa rozne.

#488 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 02 marzec 2013 - 01:07

Jeszcze nie spotkałem sie z za krótką owijką. Ta z aukcji napewno taka nie bedzie :-)

#489 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 02 marzec 2013 - 09:15

Ja rok temu kupiłem i okazała się za krótka na kierownice compactową owijka "Silva cork" ale nawinąłem ją ledwo z dużymi odstępami i mocnym naciągnięciem w każdym bądź razie to i tak mało.

#490 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 02 marzec 2013 - 09:35

Dołączona grafika

Nawinięta Selle Italia Smootape Team Edition, dziś potestuję. Miła w dotyku.

#491 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 13 marzec 2013 - 10:31

Poszukuję owijki w stylu Arundel Gecko Grip lub Lizard Skins DSP Race, czyli czegoś 'klejącego się' do dłoni (nie używam rekawiczek, dlatego zależy mi na pewnym chwycie), gumo/silkono-podobnego w dotyku materiału. Czy polecilibyście jakąś inną alternatywę dla tych dwóch wyżej wymienionych owijek?

#492 xcracer

xcracer
  • Użytkownik
  • 391 postów
  • SkądMyszków

Napisano 13 marzec 2013 - 12:54

Używam owijki Bike Ribbon Grip Evo. Świetnie się układa, w dotyku jest lekko "gumiasta", zapewnia pewny chwyt nawet przy mocno spoconych dłoniach. Wygląda na trwałą. Dodam, że na szosie również nie używam rękawiczek. Polecił mi ją znajomy i jestem na prawdę zadowolony. Do tego cena nie jest wygórowana:

http://bdc-bike.pl/c...?idArticle=1141

#493 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 15 marzec 2013 - 09:17

Czy ktoś wie jaka konkretnie to owijka? --> http://www.bikeradar...-review-28129/3
Pod hasłem 'specialized bar tape' nie znalazłem w necie innego poza tym jedynym zdjęciem; wszelkie inne owijki sygnowane marką Specialized (nawet na stronie Speca) wyglądają inaczej.

#494 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 15 marzec 2013 - 18:42

travisb, kojarzy się z Arundel Gecko Grip, o której wspomniałeś kilka postów wcześniej. Ja bym stawiał, że to ona.

#495 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 15 marzec 2013 - 19:50

Takie dwa pytania, kilka lat temu mialem fizika microtexa (taki cos ala 'zamszowy', wiadomo o ktory chodzi) i nie wazne czy go nawijalem od srodka kierownicy, czy od konca to generalnie krawedzie mialy tendencje do zawijania. Czy inni tez maja podobne problemy? Nadmienie ze przerobilem juz troche owijek od tego czasu, ale tylko z tym modelem fizika mialem takie cyrki. Chcialbym wiedziec czy ja cos wowczas skopałem, czy to taki urok tych modeli...?
Bo jesli byla to moja wina, moze bym sie z nią zmierzył raz jeszcze :->

Za slabo naciagasz. Z ta owijka trzeba sie "mocowac"... . Mam i nic nie odstaje, nie podwija sie itp... .

Jak "naciagnalem" tak jak korek to bylo jedno wielkie "odstawanie", jak naciagnalem na sile jest idealnie. Owijki nie zerwiesz :)

Minus jest taki, ze przy 2gim nawinieciu (kiedys w przyszlosci ) musisz "isc po sladach" -inaczej bedzie odstawac.

#496 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 marzec 2013 - 10:59

Zgadza się - o ile dobrze pamiętam swoje nawijanie microtexowego Fizika, to dodatkowo trzeba naciągnąć samą krawędź owijki żeby równiutko przylegała do kierownicy. Nie obawiaj się użyć siły, bo naprawdę ciężko ją urwać (oczywiście w granicach rozsądku ;-)). Chyba zaryzykuję stwierdzenie, że nie jest konieczne dokładne pójście po śladach z wcześniejszego nawijania - właśnie dzięki mocniejszemu naciągnięciu udało mi się ją równo założyć i do dziś nic nie odstaje (na przetarcie nie zwracajcie uwagi ;-)):

Dołączona grafika

fs-userbar-blog-white.png

#497 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 16 marzec 2013 - 11:08

Ja mam taka bardziej podchodzaca pod "alcantare" i byc moze stad te trudnosci przy przewijaniu- moja sie "ulozyla" jak wkladki w lyzworolkach i juz... plus jest ten, ze wiem jak nawijac ;)

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#498 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 16 marzec 2013 - 12:17

travisb, tak sobie z nudów oglądałem te owijki i z tanich, to chyba tylko Token, ale nie wygląda za rewelacyjnie. Jeszcze zauważyłem Prologo Onetouch Gel, ale nie widzę jej nigdzie w PL. Może Piotrek z Cyklomanii by ściągnął, ale pewnie koło stówy wyjdzie.

Nawijałem tego Fizika Microtexa kumplowi, który jest strasznym estetą. Męczarnia, żeby nawinąć ją mocno i elegancko bez odstających krawędzi, i jeszcze, żeby symetria w nawinięciu była zachowana. Plusem jest to, że łatwo ją doczyścić.

Ja osobiście wolę owijki korkowe, z tych droższych. Można je delikatnie nawinąć, są bardzo miękkie i też łatwo je domyć wodą z mydłem. Nie wiem jak z myciem białych ;>

#499 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 marzec 2013 - 13:53

Mówiłem już w tym wątku o fiziku meszkowatym i on się zawija. Przewiń kilka stron do tyłu i będziesz wiedział o co chodzi. Paweł ta białą jest z innego materiału. Te "kolorowe" znaczy nie meszkowate się nie podwijają, a szara i czarna tak. Nawet jak mocno naciągniesz krawędzie to dalej będzie się podwijać.

#500 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 16 marzec 2013 - 13:59

Nie zebym sie klocil... moja "meszkowata" sie nie podwija... Tylko trzeba tak naciagnac, jak trzeba.

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

Dodaj odpowiedź