Jakie stosujecie owijki ?
Napisano 04 maj 2013 - 11:56
Napisano 04 maj 2013 - 14:43
Tylko 1y "skos" nawin dosyc ciasno- musi sie ulozyc i zebys nie mial zawinietej tej "prostej" pod spodem. Potem juz normalnie.
psy szczekaja, a karawana jedzie dalej.
porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos.
Napisano 10 maj 2013 - 19:15
Napisano 11 maj 2013 - 08:44
Napisano 11 maj 2013 - 11:19
ja się z fizikiem nie polubiłem, bo jak próbowałem ją odwinąć, to się porwała podczas odklejania taśmy...następną, jaką wypróbuję będzie pro smart silicone.
99% owijek nie da się odwinąć bez uszkodzenia, jak już nawet to nie nawiniesz jej idealnie ponownie.
Fizik robi b.dobre owijki. Rzadko kto bywa niezadowolony.
Zapytam z ciekawości. Czy ktoś używał owijek Lizard.
Coś takiego: http://allegro.pl/li...3206165214.html
Czy cena idzie w parze z jakością ? Bo cena wysoka, nawet bardzo
Napisano 11 maj 2013 - 14:31
99% owijek nie da się odwinąć bez uszkodzenia...
Moje poprzednie dwie owijki fizika można było spokojnie nawinąć powtórnie. I co ciekawe zawsze musiałem je skracać :-) .
Napisano 11 maj 2013 - 16:10
Osobiscie nie ale z tego co mozna wyczytac, chociazby na ww, to ciezko znalezc oprocz superlatyw, jakies narzekania.Czy ktoś używał owijek Lizard.
Podobno biala nie czysci sie zbyt latwo. Nie ma kleju, mozna ja przewijac do woli.
Niektorzy pisza, ze 2.5mm moze byc zbyt miekka.
Mam zamiar sprobowac ale nie wiem jaka wersje zapodac, 1.8mm czy 2.5mm.
#536 Gosc_tobo_*
Napisano 11 maj 2013 - 18:15
Równolegle mam styczność z owijkami Prologo i najwięcej - Bontragera.
Bonti i Prologo są podobne - elastyczne, naciągliwe, mięsiste.
Prologo ma po środku taśmę z klejem, Bonti nie.
Lizard nie jest gruby, to rzecz względna oczywiście W porównaniu do powyższych wręcz "papierowej" grubości. Moim zdaniem nie zapewnia żadnych właściwości tłumiących - w porównianiu z powyższymi owijkami.
Jest naciągliwy ale nieznacznie - jednak jego naciąganie nie jest wskazane dla prawidłowego nawinięcia - producent twierdzi że w takim przypadku może dojść do szybszego zużycia i deformacji.
Biała faktycznie kiepsko się czyści choć powierzchnia jest świecąca.
Ogólnie jaszczurki są dosyć delikatne. Trzeba się trochę bardziej napocić żeby dobrze nawinąć. Ja nie lubię tego robić.
Być może niektóre właściwości dla kogoś są zaletami, dla mnie nie.
Napisano 11 maj 2013 - 20:15
Pierwsze dwie mam u siebie za 103pln z przesylka. Ta najgrubsza jakies 7 zeta drozsza.
Kurcze byloby dobrze przed zakupem gdzies je pomacac......
Napisano 22 maj 2013 - 10:29
Przebrnąłem przez ten temat tak gdzieś do połowy i nie wiem czy jestem mądrzejszy w temacie owijek po tej lekturze.
Jestem tutaj bo potrzebuję owijkę
Chciałbym miękką, amortyzującą, gruby pewny chwyt wskazany.
Kolorem pasują mi białe ale ze względów praktycznych skończy się pewnie na czarnej.
Nie chciałbym żeby owijka łapała brud.
Fizik z racji ceny odpada, budżet to ok 40 zł za komplet łącznie z przesyłką (więc tak 30 zl za samą owijkę).
Po tym co wyczytałem w temacie to dobre opinie zbiarały: BB. Pro, Velo.
Panowie doradźcie coś jak możecie.
Brać korek, żeby było tanio i miękko czy nie tędy droga? (korek będzie łapał brud [może nawet być za miękki i żeby nazwać to technicznie i fachowo może się "fafolić"])
Będę wdzięczny za wszystkie porady, głosy.
Napisano 22 maj 2013 - 12:01
Na allegro znalazłem najtaniej 35 z przesyłką http://allegro.pl/ow...3247698006.html
Napisano 22 maj 2013 - 12:25
Tą też znalazlem i zżera mnie t jak rdza trabanta.
Biała czy nie biała?
Raczej nie pucuję roweru, nie zadaje bulwarowego lansu powiem więcej.
Kolor ramy w moim szosowym bolidzie to bialo-różowy (z zielonymi napisami) to w połączeniu ze sliską licrową odzieżą daje +5 do prędkości. Jak się przejeżdza przez skupiska ludzi od razu pedałuję szybciej żeby nie słyszeć ze jedzie koleś w rajtach na różowym rowerze.
Ale o czym to ja...
o owijce
biała z racji wyczesanego koloru mojego rowerka pasowała by idealnie ale wydaje mi się mocno niepraktyczna.
Rower stoi na działce jest wiekowy, czesto coś przy nim dłubie i go brudzę, więc chyba względy praktyczne wygraja nad estetycznymi.
Freeq serdecznie jednak dziękuję za opinię... pomogłeś mi bardzo