Skocz do zawartości

Jakie stosujecie owijki ?

1070 odpowiedzi w tym temacie

#561 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 02 czerwiec 2013 - 08:01

IRON, kupuj cokolwiek. I tak się zetrze po czasie i albo kupisz następną taką samą jak Ci podejdzie, albo wymienisz na inną. Raczej nie ma co dużo rozmyślać w kwestii owijek.

#562 IRON

IRON
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 02 czerwiec 2013 - 20:44

tak tez zrobiłem podjechałem sobie do sklepu EREM SPORT i tam zakupiłem owijke cannondale http://www.bikekatal...nty/295/foto:3/
fajna bo miekka , zobaczymy jak bedzie z brudzeniem :-)
juz nawinięta :-D

#563 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 04 czerwiec 2013 - 16:24

IRON, kupuj cokolwiek. I tak się zetrze po czasie i albo kupisz następną taką samą jak Ci podejdzie, albo wymienisz na inną. Raczej nie ma co dużo rozmyślać w kwestii owijek.

Nie do końca. Wygląd czy kolor to nie wszystko. Ważna kwestia to wygoda i pewny chwyt. O drętwieniu dłoni już nie wspomnę. A dobra owijka kosztuje. Nie są to Bóg wie jakie pieniądze ale częste wymiany mogą z powodzeniem "zrujnować" budżet.

BTW: poradziłem sobie z brudem na BR Eleganza. Lekko zwilżona szmatka (nic sztucznego) plus łazienkowe mleczko do czyszczenia. Później delikatnie na mokro i po sprawie. Zauważyłem przy tym, że po zabiegu nie należy opierać kiery o malowaną ścianę. Zostają ślady na wilgotnej owijce...kolor plamek zależy od koloru na ścianie :-P ...i pewnie od spory wpływ ma rodzaj czy jakość farby.

#564 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 postów

Napisano 04 czerwiec 2013 - 16:53

BR Eleganza czarna świetna owijka najlepsza jaką miałem ;-)

#565 IRON

IRON
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 04 czerwiec 2013 - 17:02

. A dobra owijka kosztuje.

ta cannondale kosztowała 69zł mysle ze bedzie ok :-D mina mojej kobity jak zobaczyla ile dalem za owijke bezcenna :mrgreen:

#566 qkurdej

qkurdej
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądCeles

Napisano 08 czerwiec 2013 - 11:26

Witam!
Poszukuję owijki do mojego peżota, rower jest niebieski i ładnie pasowałaby do niego biała owijka i inne dodatki (pancerze itp.)
W związku z tym szukam owijki, najlepiej, żeby była do kupienia stacjonarnie w Warszawie.
Chciałbym białą, bo wyglądałaby kozacko, ale boję się, że będzie się syfiła w związku z tym chciałbym białą owijkę, łatwą do czyszczenia i trudną do ubrudzenia i raczej miękką niż twardą. No i dobrze by było, żeby była możliwie tania (max 30-40 zł).
Czy ktoś może mógłby mi coś z linku poniżej polecić, żeby jak najlepiej spełniało moje wygórowane wymagania?
Allegro

Pozdrawiam!

#567 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 10 czerwiec 2013 - 09:26

http://allegro.pl/ow...3263631338.html
bierz tą białą. Z czyszczeniem nie będzie problemu. Na minus to, że jest dość twarda.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#568 qkurdej

qkurdej
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądCeles

Napisano 10 czerwiec 2013 - 10:20

Właśnie dlatego raczej odpada. Nie chcę twardej owijki (poprzednio miałem kierę owiniętą płóciennym plastrem z metra ciętym i taśmą izolacyjną i właśnie z tym kojarzę twarde owijki).

Czy ta korkowa BBB dałaby radę przy czyszczeniu, czy może jednak brać PRO?
Mimo wszystko komfort jest ważniejszy niż czyszczenie. W razie gdyby było tragicznie na brudną białą nawinę później czarną:P.

#569 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 11 czerwiec 2013 - 07:34

Pro ( to nowe zelowe ) brudzi sie szybko i nie czysci sie wcale :( . Zolknie od slonca w chwile.

Ja nawijam podwojnie, wieec problem miekkosci nie istnieje.... teraz mam spod : SRAM cork, gora Prologo touch.

Przy Prologo trzeba tylko wyrzucic ich korki- sa dramatycznie za male ( Fizik siedzi mocno , Pro tez )

Najlepiej brud schodzil z bialej Fizik Eolo ( perforowana ) - ale jest twarda.

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#570 qkurdej

qkurdej
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądCeles

Napisano 11 czerwiec 2013 - 14:05

Dzięki Petri za wyczerpującą odpowiedź.
Kupiłem białą owijkę BBB z syntetycznego korka (bo najtańsza z linku wymienionego w poście wyżej). Zobaczymy jak się będzie sprawowała. W razie czego na wierzch nawinę coś lepiej znoszącego atmosferę i łapska.

#571 qkurdej

qkurdej
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądCeles

Napisano 11 czerwiec 2013 - 22:36

Wrażenia z owijania - spoko, ale przez cały czas się stresowałem że coś zepsuję i że upierniczę tę owijkę czymkolwiek.

Przy owijaniu lewa strona sięgnęła dalej niż prawa. Próbowałem odwinąć prawą i nawinąć na nowo, jednak bez efektu. Wtedy skróciłem trochę lewą część.

Dodatkowo dołączone taśmy końcowe nie są zbyt elastyczne i się nie układały gładko, tylko z górkami, izolacja lepiej zdała egzamin no i nadała fajnego czarnego akcentu.

Foteczki (na dropboksie, więc po jakimś czasie pewnie je usunę):
https://www.dropbox....dmda/0XtttvHbmq

Co sądzicie?

Ogólnie jak już trochę pojeżdżę na tej owijce to opowiem coś więcej. Póki co tylko założyć ją zdążyłem;].

Pozdrawiam

#572 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 15 czerwiec 2013 - 07:19

Miał ktoś na kierownicy już owijki Deda Elementi białe ? Chodzi o taką dokładnie. Mam nową i teraz biję się z myślami czy zakładać czy lecieć do sklepu po czarną. Gumy od klamkomanetek mam czerwone, siodło biało-czarne. Obecnie mam białą Bike Ribbon Eleganza i nadaje się do kosza. Tak łapie brud, że masakra (w dodatku zepsułem nawijanie).
Boję się, że będzie to samo, że będzie trzeba szorować dzień w dzień...

#573 MDz

MDz
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 czerwiec 2013 - 15:13

Jakie macie doświadczenia z niszczeniem się owijek przy glebach?

Wydaje mi się, że im owijka bardziej śliska tym lepiej znosi gleby. Porowata owijka od razu puszcza przy pierwszym lepszym szlifie. Nie mam doświadczenia z żelowymi czy korkowymi, ale np. wczoraj miałem szlifa przy dość małej prędkości i Tressorex (bawełniany) poszedł na praktycznie całym dropie. Totalnie zdewastowana.

Pytam bo szukam czegoś na warunki miejskie/kurierskie. Gleby są praktycznie nie uniknione a i opieranie roweru o coś dość częste.

Mam już w ostrym owijkę dziurkowaną z Decathlonu (czarna) i wydaje się być spoko pod tym względem. Teraz szukam rozwiązania do szosy miejskiej.
Zależy mi na dużej grubości i miękkości, tą z decathlonu musiałem nawinąć na przeciętnie grubą starą owijkę by uzyskać satysfakcjonującą grubość.

Chętnie bym uniknął kombinowania z 2 owijkami dlatego rozważam takie owijki:

1. Deda http://allegro.pl/ow...3287192962.html

2. Pro http://allegro.pl/ow...3316686920.html

3. Pro Smartsilicone http://allegro.pl/ow...3321617381.html

Jakieś porównanie? Czy smartsilicone jest grubsza, tj. domyślam się że ma pasek z siliconu pośrodku? Jak z wytrzymałością?

#574 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 15 czerwiec 2013 - 20:09

wicklowman>
No widzisz...
Pytales o elegazne w watku dot. swojego roweru, pisalem Ci ze bedzie tragedia, trzeba bylo komus odsprzedac, oddac za przyslowiowe piwo, a tak mimo rad (ktos inny tez ja odradzal) musiales sie sam sparzyc :mrgreen:

#575 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 15 czerwiec 2013 - 20:17

wicklowman>
No widzisz...
Pytales o elegazne w watku dot. swojego roweru, pisalem Ci ze bedzie tragedia, trzeba bylo komus odsprzedac, oddac za przyslowiowe piwo, a tak mimo rad (ktos inny tez ja odradzal) musiales sie sam sparzyc :mrgreen:

Oj tam, oj tam... :-P
A te rady nie były już przypadkiem po zakupie ;-) ???

Teraz już wiem i nie ma o czym mówić.
Dzisiaj kupiłem BBB GripRibbon. Czarna. Z czerwonymi gumami klamek kolorystycznie jest miodzio. Nawijała się b.dobrze. Jutro testy w boju...

#576 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 16 czerwiec 2013 - 19:55

Jakie macie doświadczenia z niszczeniem się owijek przy glebach?

Przy kraksie raczej każda owijka się podda. Wytrzymałe to raczej tylko skórzane, które są cholernie drogie i raczej niezbyt wygodne.

#577 gustlik

gustlik
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • SkądKraków/Dobczyce

Napisano 25 czerwiec 2013 - 22:00

[quote name="MDz"]

2. Pro http://allegro.pl/ow...3316686920.html

Ja mam tą owijkę tylko w kolorze białym i przyznam jest dobra. Gleby jeszcze nie zaliczyła ale po oparciu szoski o ścianę jakiś cham mi go popchnął i bryczka "zjechała" po ścianie szarpiąc tą właśnie owijkę. I od tej pory jest poszarpana ale się nie urwała no i jeżdżę tak już jakieś 2 miesiące więc tą pro spokojnie mogę Ci polecić.

#578 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 26 czerwiec 2013 - 08:03

Po dłuższym zastanawianiu się zdecydowałem się jednak na owijkę LizardSkins DSP, jednak w wersji 3,2 mm. Mój wcześniejszy sceptycyzm dotyczył wersji 1,8, ale wtedy tylko z taką miałem styczność.
Faktura powierzchni jest bardzo przyjemna, "chwytna", sama owijka gruba co mi odpowiada. Właściwości tłumiące ciężko mi ocenić. Aplikacja trochę bardziej utrudniona niż zwykłych owijek, szczególnie "na zakrętach".

#579 sts

sts
  • Użytkownik
  • 290 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 28 czerwiec 2013 - 15:22

Jaka owijka, która będzie miała jak największa ilość żelu lub coś co tłumi maksymalnie drgania i będzie wytrzymała.
Myślałem o PRO, czy znajdę coś bardziej miękkiego/żelowego ?
Czy owijka X2 może zda egzamin?

Nie liczy się sprzęt tylko serce.

#580 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 28 czerwiec 2013 - 15:44

sts, można dokupić specjalne wkładki żelowe (chyba Fizik to miał) lub nawinąć po prostu dwie owijki.

Dodaj odpowiedź