Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rolki

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 kwiecień 2021 - 11:13

Czy ktoś byłby w stanie doradzić w sprawie rolek? Chciałbym narzeczonej sprezentować rolki, ale brakuje wiedzy i doświadczenia, żeby wybrać odpowiedni sprzęt. 

Wiem, że są różne typy, a właściwości zależą od elementów takich jak materiał kółek, wielkość kółek, rodzaj łożysk, szyna i sposób jej mocowania (?). 

Chciałbym kupić coś ze średniej półki sprzętowo-cenowej do rekreacji (raz w tygodniu, może rzadziej). Nie musi być wielki wypas, ale też nie chciałbym kupić sprzętu, który będzie mało trwały. Raczej dla osoby początkującej, ale z drobnym doświadczeniem (potrafi jeździć, skręcać, hamować). 

Jakie firmy polecacie? K2? Rollerblade? Czego powinienem szukać? Jakiej wielkości kół, jakich łożysk? 

#2 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3253 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 kwiecień 2021 - 12:52

Elite  Quick-Motion 3 tylko po co skręcać. 
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#3 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 788 postów
  • SkądPodhale

Napisano 29 kwiecień 2021 - 12:59

Klasyk łyżwa asfalt czy teren?

Facebuk i  YT  Strava

#4 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 kwiecień 2021 - 13:01

asfalt! 

#5 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 788 postów
  • SkądPodhale

Napisano 29 kwiecień 2021 - 13:03

Klasyk czy łyżwa :-) 

Facebuk i  YT  Strava

#6 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 kwiecień 2021 - 13:06

Y?? Nie wiem co oznaczają te pojęcia, więc nie wiem co odpowiedzieć. Chodzi o takie do jazdy, jak dziewczyny śmigają po placach i ścieżkach rowerowych ;D 

edit: A DOBRA, JUŻ WIEM - ŁYŻWA!

#7 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 788 postów
  • SkądPodhale

Napisano 29 kwiecień 2021 - 13:14

A myślałem, że chodzi Ci ...tak mój błąd przepraszam przecież to są nartorolki via Justyna Kowalczyk yyyy nie pomogę :-)

Facebuk i  YT  Strava

#8 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1143 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 08:25

Szyna aluminiowa, łożyska od ABEC7 w górę (ABEC9 np.). W stronę ABEC 5 i ABEC3 to łożyska słabsze o większych oporach toczenia.

Liczba kółek wg uznania. Klasyczne 4 lub modne 3 kołowe. Przy trójkołowych stosuje się kółka większej średnicy ale i płaci więcej za względną nowość.

Średnica kółek od 80 mm w górę. Im większe tym szybciej ale mniejsza zwrotność i gorsze przyspieszenie, za to mniejsza wrażliwość na nierówną nawierzchnię.

Kwestia wyboru to czy to mają być rolki fitness czy może jakieś slalomowe/freestyle. Tu znowu niełatwo wskazać faworyta bo zależy od zamiłowania. Jeśli ma to być jazda prosto po horyzont to jednak większe koła i fitnessy raczej, jako wygodniejsze, z lepszą amortyzacją.

Firma jak w rowerach - jakieś znaczenie ma ale trudno tu wyrokować. Na pewnej półce cenowej będą dość zbieżne.
Wrocław z tego co widzę ma niezłe sklepy z takim asortymentem. Pozostaje tak na prawdę kwestia założenia rolek i sprawdzenia jak się układają, bo tu może być różnie.

Sam ujeżdżam rolki hokejowe ale to już wąska specjalizacja i powiem, że z wygodą bywa skrajnie różnie.

• Marcin321 i bonobo lubią to

Trzepak 

"MAMIL"

#9 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 kwiecień 2021 - 09:17

Wielkie dzięki!!

Tak, chodzi na pewno o fitness i żadnych ekstremalnych zwrotów, slalomów. 

Będę zatem szukał rolek z kołami pewnie w okolicy 85-90 mm, o umiarkowanej twardości i łożyska jak wskazałeś. Zastanawiałem się czy Decathlon to jest dobre miejsce do szukania takiego sprzętu. Poczytam specyfikacje i opinie. Podzwonię też po sklepach typowo rolkowych. 

#10 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 30 kwiecień 2021 - 10:29

Raczej bym nie polecał  ABEC7 i wyżej dla początkujących i rekreacyjnej jazdy bo nieźle można się rozbujać. Pytanie czy kierowniczka będzie miała nad tym kontrole :D

https://www.decathlo.../_/R-p-X8651673z deca dają radę do jazdy z córcią 

• bonobo lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#11 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 kwiecień 2021 - 10:58

Dzięki!! I firma chyba spoko! Natomiast te są męskie i rozmiary za duże. Może jest odpowiednik damskich. 

#12 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 kwiecień 2021 - 11:35

Aż sprawdziłem co to ABEC i widzę że towarzystwo rolkowe jeszcze bardziej zakręcone niż rowerowe. No ale nie ma się co dziwić bo i możliwości „inwestycji” w rolki nieco mniejsze niż w rower, więc trzeba mocniej iść w marginal gains.
  • artho i bonobo lubią to

#13 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 30 kwiecień 2021 - 12:36

Dzięki!! I firma chyba spoko! Natomiast te są męskie i rozmiary za duże. Może jest odpowiednik damskich. 

https://www.decathlo...1670?mc=8651670

• bonobo lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#14 krzyszy691

krzyszy691
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 04 maj 2021 - 17:30

Jeśli nie wiesz ile kółek wybrać to weź rolki Spokey Shiffti Pro, ale tak naprawdę dobre rolki to Roces X35.
  • bonobo lubi to

#15 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 maj 2021 - 22:03

Dzięki, sprawdzę je!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#16 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik