Jump to content

Photo

rama karbonowa do 5000pln

529 replies to this topic

#361 pospiszyl

pospiszyl
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • Skądz gór

Posted 20 November 2009 - 12:09

Mam na myśli nową ramę z gwarancją. Wolę dołożyć ten tysiąc, oglądałem kilka ram "prawie nowych", często z dziwnymi pęknięciami lakieru, co sprzedający sprytnie nazywają otarciami, lub odpryskami od kamieni. Może akurat w tym przypadku tak nie jest, ale aż do Wrocławia nie pojadę żeby się o tym przekonać. Poza tym to nie mój rozmiar. Chodzi tylko o opinię, czy to dobra rama.

#362 Pabl0000

Pabl0000
  • Użytkownik
  • 24 posts
  • SkądLublin

Posted 20 November 2009 - 13:51

Więc moje osobiste zdanie nt. tej ramy brzmi - nie, z powodów podanych w postach wyżej ( głównie sztywność tych ram ). Najlepiej gdybyś miał możliwość wykonania próbnej jazdy na złożonym rowerze na tej ramie, wtedy sam byś zobaczył o co mi chodzi. Ja miałem tak, że jak brałem rower za manetki, mocno ściskałem między kolanami, i próbowałem wykonywac ruchy kierownicą takie jak przy finiszowaniu, to bałem się żeby to się nie złamało. Oczywiście to można tłumaczyć rurą widelca, kiepskiej jakości mostkiem lub kierownicą, lub węglowymi podkładkami. ale kiepskiej sztywności węzła suportowego już nie wytłumaczysz tego typu pierdołami. Stając na korby widoczne jest falowanie z lewej na prawą mufy suportowej. Oczywiście w prawie każdej ramie będzie występować takie zjawisko ( w jednych w dużo mniejszym stopniu w innych w dużo większy ), ale w Stradzie jest to dużo bardziej zauważalne niż w innych ramach w tym przedziale cenowym. Osobiście poleciłbym ci poszukać np Ridley Noah - Widziałem, jeździłem i jestem pod dużym wrażeniem, lub zapytaj się bardziej doświadczonych kolegów z forum o ramkę Neo Exile. Tego ridleya z 2009 mozna wyrwać przy dobrych wiatrach za około 4000. Pozdrawiam

#363 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 20 November 2009 - 22:28

Na allegro firma z Wrocławia ( chyba Matuszewski ) sprzedaje nową ramę Basso laguna. Jakoś chyba ona kosztuje do 4 tyś. Basso, z tego co wiem to dobra firma włoska ( co dla niektórych tu ma znaczenie :), oryginalna na naszym rynku.
NIe załączam linka, niestety nie znam tej funkcji.

#364 pospiszyl

pospiszyl
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • Skądz gór

Posted 21 November 2009 - 07:58

Wiem, znam temat, podoba mi się, niestety dla mnie za duża :-( Muszę mieć 53, góra 54.

#365 dajcie mi góry

dajcie mi góry
  • Użytkownik
  • 129 posts
  • SkądKatowice

Posted 25 November 2009 - 16:00

słyszałem, że Torelli to dobra firma
a jakie znaczenie dla takiej ramy ma to że to model sprzed 3 lat?
Jak by taka rama teraz wyszła:
http://cgi.ebay.pl/w...ms=tab=Watching

#366 xanavi

xanavi
  • Użytkownik
  • 136 posts
  • SkądStarachowice

Posted 25 November 2009 - 17:16

Za 1800 bucksów + przesyłka jakieś $80-100 możesz mieć od Patricka www.neocycles.com Frameset Neo Ultimate ze sztycą FSA K-force widelcem EDGE!!! Na stronie nie ma fotek, jak napoiszesz to ci Patrick prześle. Rama ze świetnego kompozytu T1000, sztywna i lekka. Zapytaj Karbona zapewne potwierdzi:) No chyba że zależy ci na firmowym napisie na ramie to może specialized, za 4 klocki już coś podstawowoego kupisz.

#367 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 posts
  • SkądMALM�

Posted 25 November 2009 - 18:19

dajcie mi góry, popatrz na to ; http://www.fatbirds....ad_Racing_Frame

#368 mama

mama
  • Użytkownik
  • 173 posts
  • Skądswietokrzyskie

Posted 25 November 2009 - 20:33

ktoś się orientuje co warte są ramki Ulricha http://www.janullric...ndex.php?page=1 ?

#369 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 posts
  • Skąd3city

Posted 25 November 2009 - 22:46

Ponoć kupowane na Tajwanie i naklejki dają swoje. Biznes kręci jego brat i chyba żona z etgo co pamiętam i sam Jan "mało" ma do powiedzenia :P

#370 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 26 November 2009 - 09:29

E, nie podoba mi się takie dawanie nazwiska na ramę tylko dlatego że ktoś był wyśmienitym zawodnikiem. Basso, Fondriest, Ullrich, Cipollini...pewnie ci panowie niewiele mają wspólnego z rowerami sygnowanymi swoim nazwiskiem. Co innego w przypadku Mercx czy Colnago :-)

#371 JOKER

JOKER
  • Użytkownik
  • 79 posts
  • SkądKraków

Posted 26 November 2009 - 10:00

E, nie podoba mi się takie dawanie nazwiska na ramę tylko dlatego że ktoś był wyśmienitym zawodnikiem. Basso, Fondriest, Ullrich, Cipollini...pewnie ci panowie niewiele mają wspólnego z rowerami sygnowanymi swoim nazwiskiem. Co innego w przypadku Mercx czy Colnago :-)

Czyż może być lepsza reklama? Taki produkt "samoreklamuje" się. Fani Janka chcieliby
1. Rower na jakim Janek jeździł
2. Rower z napisem "Janek"

#372 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 posts
  • SkądMALM�

Posted 26 November 2009 - 15:16

Jelitek, firma BASSO jest duzo starsza od TEGO Basso o ktorym myslisz.....

#373 dajcie mi góry

dajcie mi góry
  • Użytkownik
  • 129 posts
  • SkądKatowice

Posted 29 November 2009 - 22:04

tak w ostatniej chwili postanowiłem napisać, bo spodziewałem się, że ta rama pójdzie wysoko w górę a tu nikt jej nie przebija :shock:
brać to ?

#374 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 posts
  • SkądMALM�

Posted 29 November 2009 - 22:35

DAJCIE MI GORY ;

http://www.blocket.s...tm?ca=23_11&w=3

900 EUR - NOWA !!!!!!!!!!

#375 dajcie mi góry

dajcie mi góry
  • Użytkownik
  • 129 posts
  • SkądKatowice

Posted 30 November 2009 - 12:47

nie znam się na tyle żeby ocenić czy warto dać 900 euro za BH czy nie dlatego pytam jak coś ciekawergo widzę.
za 2000zł można było w nocy kupić tego Felta a jak on się ma do BH to nie wiem, :-( choć to chyba m,niej więcej ta sama klasa?
parę razy ktoś proponował to Neo Exile w podobnej cenie
A jak ono z kolei ma się do ram typu właśnie tego felta?

[ Dodano: 2009-11-30, 17:37 ]
Co to za model SCR C4?
obece ramy Giant mają inne znaczenia :-| więc nie wiem

#376 zorrospecialized

zorrospecialized
  • Użytkownik
  • 171 posts
  • SkądLubin

Posted 01 December 2009 - 14:27

DAJCIE MI GORY ;

http://www.blocket.s...tm?ca=23_11&w=3

900 EUR - NOWA !!!!!!!!!!

9.500 euro

#377 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 01 December 2009 - 20:37

dajcie mi góry,

Nie sugerowałbym się klasą czy marką. Zastanawiające jest to że na przykład ramy Cervelo w niemieckich testach wypadają bardzo przeciętnie, gorzej niż taki Poison czy Radon. Diabeł zapewne tkwi w szczegółach a zwykły śmiertelnik nie jeżdżący zawodowo pewnie nie odczuje różnicy.

Przykład Canyon. Rama która zbiera bardzo dobre noty...jeszcze 3-4 lata temu nikt o tej firmie nie słyszał. Na pierwszy rzut oka zastanawiać by się można było że to jakaś kolejna bez prestiżu, tradycji itp. a tu proszę.

Prawa jest taka (o ile się nie mylę, jeśli tak to niech mnie ktoś poprawi), że wiele firm robi ramy w tych samych fabrykach, wystarczy spojrzeć na to że RDX ma ramy w kształcie Orbei Orca, czy zeszłorocznych modeli Koga Miata. Pytanie tylko czy nadzór nad jakością jest taki sam i czy przypadkiem identyczne ramy karbonowe nie są od siebie jakościowo gorsze. Czasem się zastanawiam czy taka rama Gianta których produkuje się miliony rocznie będzie tak samo wolna od wad jak np. ramy innych mniej znanych producentów (np. Poisona ;-) ) które są robione w tym samym zakładzie lub nieopodal.

jarek996, Czyli rowery Basso nie mają nic wspólnego z Iwanem Basso??

#378 hotrok

hotrok
  • Użytkownik
  • 5 posts
  • SkądBochnia

Posted 01 December 2009 - 23:14

Czytałem opinie, posty w temacie "Charakterystyka firm rowerowych", ale nadal nie mam jasności w temacie ramy Peritus Domiko. Są może jacyś ludzie, którzy mieli z tym kontakt bezpośredni?

Mam kontakt z tą ramą nawet dość częsty bo na niej jeżdżę. :lol: Zrobiłem już jakieś 1500km i jak na razie nie mam zastrzeżeń. Jest bardzo lekka, sztywna, komfortowa.
No i bardzo się wszystkim podoba, wykonanie też bez zastrzeżeń. Wstawiam fotkę.

Dołączona grafika

#379 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 posts
  • SkądPolska

Posted 02 December 2009 - 08:05

hotrok, piękny rowerek!, harmonijne przejście górnej rury w tylny widelec, do tego przedni widelec, który pasuje idealnie, koła także piękne rzadko spotykane u nas,
gratulacje ;-)

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#380 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 posts
  • SkądMALM�

Posted 02 December 2009 - 08:49

zorrospecialized, KORON SZWEDZKICH !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[ Dodano: 2009-12-02, 08:50 ]
Jelitek, Ivanka jeszce nie bylo na swiecie jak BASSO juz produkowal ramy :-D

Reply to this topic