Jump to content

Photo

rama karbonowa do 5000pln

529 replies to this topic

#381 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 02 December 2009 - 09:28

dajcie mi góry,

Nie sugerowałbym się klasą czy marką. Zastanawiające jest to że na przykład ramy Cervelo w niemieckich testach wypadają bardzo przeciętnie, gorzej niż taki Poison czy Radon. Diabeł zapewne tkwi w szczegółach a zwykły śmiertelnik nie jeżdżący zawodowo pewnie nie odczuje różnicy.

Przykład Canyon. Rama która zbiera bardzo dobre noty...jeszcze 3-4 lata temu nikt o tej firmie nie słyszał. Na pierwszy rzut oka zastanawiać by się można było że to jakaś kolejna bez prestiżu, tradycji itp. a tu proszę.

Prawa jest taka (o ile się nie mylę, jeśli tak to niech mnie ktoś poprawi), że wiele firm robi ramy w tych samych fabrykach, wystarczy spojrzeć na to że RDX ma ramy w kształcie Orbei Orca, czy zeszłorocznych modeli Koga Miata. Pytanie tylko czy nadzór nad jakością jest taki sam i czy przypadkiem identyczne ramy karbonowe nie są od siebie jakościowo gorsze. Czasem się zastanawiam czy taka rama Gianta których produkuje się miliony rocznie będzie tak samo wolna od wad jak np. ramy innych mniej znanych producentów (np. Poisona ;-) ) które są robione w tym samym zakładzie lub nieopodal.

jarek996, Czyli rowery Basso nie mają nic wspólnego z Iwanem Basso??

W niemieckichj testach zazwyczaj niemieckie rowery wypadają najładniej :lol:
To jak nasz Bikeboard Kellysa "sponsoruje " za każdym razem coby to nie było.

Poza tym jest tak że w jednej fabryce , która specjalizuje się w produkcji np ram karbonowych produkuje sie ramki dla paru firm zmieniając "tasme produkcyjną " albo po prostu wychodzą obok siebie.
To nie te czasy jak siedział Chińczyk i nawijał nici na steropianowy szkielet

Jeśli projekt nie został spitolony od początku to ramka służy długo.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#382 pospiszyl

pospiszyl
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • Skądz gór

Posted 02 December 2009 - 23:08

A co myślicie o tych ramach?
http://www.velovie.c...qbs4o1l285e1qj2

#383 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 02 December 2009 - 23:14

A co myślicie o tych ramach?
http://www.velovie.c...qbs4o1l285e1qj2

300SE to jedna z najsztywniejszych ram na świecie. Zastanawiałem się nad nią, ale po opłatach celnych wyszło by za nią grubo ponad 7000 zł.
Trochę droższy jest Jamis Xenith SL, który jest wizualnie ciekawszy i ma bardzo dobre opinie jeśli chodzi o sztywność i właściwości jezdne. Swoją drogą jego tylny trójkąt wygląda praktycznie tak samo jak mojego Neo, które zostało wyprodukowane w tej samej fabryce, w której robią się Pinarello.

#384 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 24 December 2009 - 23:50

Co sądzicie o tym secie? -->
http://cgi.ebay.co.u...e=STRK:MEWAX:IT
Warto rzucić groszem ?

#385 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 25 December 2009 - 01:33

Rama jakich wiele na Ebayu , podobną rame ma Łukasz widelec chyba ma mało sztywną sterówke , lepiej kupic inny.

#386 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 25 December 2009 - 01:35

Wysyłka z Hong-Kongu :mrgreen:

chyba wolałbym kupić w polskim sklepie i nie mieć świadomości pochodzenia azjatyckiego :mrgreen:

#387 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 25 December 2009 - 10:28

chyba wolałbym kupić w polskim sklepie i nie mieć świadomości pochodzenia azjatyckiego :mrgreen:

Tylko najpierw znadz w tej cenie , owa plastyczna rame w polsce to po raz . I co by zmienilo ze zakupilbys ten sam produkt w polsce tego pochodzenia bezsens Azja

travisb, Cena jakosc ale pare osob ja kupilo i , nawet nie narzeka poszukaj na alleggro jest koles ktory sprowadza te ramy ale w cenie 1600 za set rama + widelec ;-)

Chodziaz jak sie patrzy na ta rame jest jakas , bezpulciowa wolal bym jakas wloska , ew cos z niemiec :mrgreen:

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#388 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts

Posted 25 December 2009 - 12:31

Rama jakich wiele na Ebayu , podobną rame ma Łukasz widelec chyba ma mało sztywną sterówke , lepiej kupic inny.

Już pisałem do tego kolesia - sama rama bez widelca (juz mam, więc kolejny mi niepotrzebny) kosztuje 300$. Z malowaniem innym niż to na zdjęciach + 45$.
Teraz rozkminiam czy to rama prosto od producenta czy od jakiegoś żółtego pośrednika tylko. Cena wskazuje raczej na producenta, dlatego zainteresowały mnie te ramy
Na allegro jest owszem taka rama --> http://www.allegro.p...sa_widelec.html
ale strasznie syfiasta - mam na mysli ten pofalowany kształt i chamsko widoczny karbon ;/
Co do ram karbonowych - za jakimi firmami się rozglądać, jeśli chciałbym ramę karbonową o klasycznej geometrii?

#389 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 25 December 2009 - 13:05

wolałbym kupić w polskim sklepie i nie mieć świadomości pochodzenia azjatyckiego :mrgreen:

Kolejne wynurzenie :roll:
Kup na Allegro starego XDS'a (RDX'a) za 3000 zł, bo po co kupić prawie 3x taniej nowszą z Azji.

#390 zorrospecialized

zorrospecialized
  • Użytkownik
  • 171 posts
  • SkądLubin

Posted 25 December 2009 - 13:23

Tylko najpierw znadz w tej cenie , owa plastyczna rame w polsce to po raz . I co by zmienilo ze zakupilbys ten sam produkt w polsce tego pochodzenia bezsens Azja

travisb, Cena jakosc ale pare osob ja kupilo i , nawet nie narzeka poszukaj na alleggro jest koles ktory sprowadza te ramy ale w cenie 1600 za set rama + widelec ;-)

Chodziaz jak sie patrzy na ta rame jest jakas , bezpulciowa wolal bym jakas wloska , ew cos z niemiec :mrgreen:

Koles który to sprowadza jest odemnie z miasta,ale to nie ten co podales link do aukcji.

#391 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 25 December 2009 - 13:31

Jakbym kupował taka rame - zdecydowanie wolałbym pomalowaną np. na taki mat http://cgi.ebay.com/...=item3a56133ffc jakos te sploty już mi się nie widzą zbytnio.

#392 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 25 December 2009 - 13:39

Koles który to sprowadza jest odemnie z miasta,ale to nie ten co podales link do aukcji.

A wiesz moze w jakich cenach , sa u ciebie te ramy ?

Jakbym kupował taka rame - zdecydowanie wolałbym pomalowaną np. na taki mat http://cgi.ebay.com/...=item3a56133ffc jakos te sploty już mi się nie widzą zbytnio.

Jakos to malowanie do mnie wogle nie przemawia takie tandetne strasznie , jakies noname naklejki i ten widelec niezbyt podobaja mi sie te ramy pseudo carbonowe :-/

Pozatym ten ksztalt ramy jest bardziej do czasowki niz ,na typowa szose :-|

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#393 zorrospecialized

zorrospecialized
  • Użytkownik
  • 171 posts
  • SkądLubin

Posted 25 December 2009 - 13:46

A wiesz moze w jakich cenach , sa u ciebie te ramy ?

Jakos to malowanie do mnie wogle nie przemawia takie tandetne strasznie , jakies noname naklejki i ten widelec niezbyt podobaja mi sie te ramy pseudo carbonowe :-/

firmy NO NAME próbuja przyciagnac potencjalnego klienta wygladem ,a nie zastosowaniem :-D :-D :-D

#394 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 December 2009 - 14:40

....

NEW CARBON MONOCOQUE TRIAL TIME BIKE TT ROAD FRAME

Ludzie czy wy czytacie czy tylko obrazki oglądacie???

#395 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 25 December 2009 - 14:47

wolałbym kupić w polskim sklepie i nie mieć świadomości pochodzenia azjatyckiego :mrgreen:

Kolejne wynurzenie :roll:
Kup na Allegro starego XDS'a (RDX'a) za 3000 zł, bo po co kupić prawie 3x taniej nowszą z Azji.

to była raczej ironia 8-)

#396 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts

Posted 25 December 2009 - 14:53

Widzę, że kombinujesz podobnie jak ja ;) Też nie lubię karbonu w duzej ilości wyłaniającego się spod lakieru. Dlatego pytałem sprzedającego, czy nie będzie problemu, aby TA RAMA była w kolorze czarny mat jak na TEJ AUKCJ. Napisał, że nie ma problemu. Jedynie koszt wzrośnie o 45$ ;]
Teraz czekam na odpowiedź na kilka kolejnych pytań, m.in.: ile waży rama i rama+widelec, czy jest opcja , aby rurka podsiodłowa miała 27.2mm średnicy (bo wciąż nie wiem czy to bezpośredni producent, co mogą sugerować ceny rzeczy, które sprzedaje; czy może jakiś pośrednik).
I poprosiłem o filmik z testem :
"Monocoque construction, high modulus carbon fibre .Designed to provide superior stiffness and yet absorb road shock to give you a performance advantage . All products’s test is according to EUR EN standard.You contact me I will send you test Video."

#397 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 25 December 2009 - 15:11

Czarny błyszczący też wygląda dobrze.Z tego co sie orientuje - to ten wzór carbonu na ramach to tylko ozdobna warstwa - może by tak z niej zrezygnowac całkiem - waga ramy powinna byc sporo niższa , lakier też zresztą swoje waży.

#398 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 December 2009 - 16:03

firmy NO NAME próbuja przyciagnac potencjalnego klienta wygladem ,a nie zastosowaniem

Proszę nie mylić: http://www.noname-bikes.de/ :D

#399 Fifi

Fifi
  • Użytkownik
  • 174 posts
  • Skądtj�na pengar

Posted 26 December 2009 - 17:17

cóż za niefortunna nazwa, lol :)

#400 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts

Posted 02 January 2010 - 13:14

Ponawiam pytanie: za jakimi firmami rozglądać się, jeśli chodzi o karbonowe ramy o klasycznej geometrii?

P.S.: Chińszczyzna na szerszą skalę wypłynęła na alledrogo --> http://www.allegro.p...w=1&gr_id=16447

Reply to this topic