Skocz do zawartości

Zdjęcie

Książka "bikefitting Zrób To Sam" - Warto?

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 czerwiec 2021 - 18:40

Ktoś czytał i może ocenić wartość tej książki? Bardziej zależy mi na wyjaśnieniu zasad w oparciu o fizjologię, a nie na otrzymaniu bezrefleksyjnych reguł typu: tu boli to zmień ustawienie "X" o +5mm.

https://akademia.pro...-krok-po-kroku/

• JHartman lubi to

#2 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 czerwiec 2021 - 20:51

Z książki na pewno da się ustawić rower do pewnego stopnia, ale do tego potrzebne są chyba też narzędzia, druga osoba, która je obsłuży - po swoim fittingu z fizjoterapeutą stwierdzam, że sam nie dałbym rady tego procesu przeprowadzić - nawet gdybym znał teorię ustawiania roweru, to nie mam sprzętu i wiedzy z zakresu oceny ruchów ciała, mięśni, kości oraz jak to obserwować. 

#3 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 03 czerwiec 2021 - 21:35

Ministra xD kolarstwa poleca to musi dobra być;)
Nie widzę możliwości ustawienia prawidłowej pozycji (w przypadku jeśli istnieją jakieś problemy) na podstawie książki, potrzebne jest obiektywne spojrzenie z zewnątrz. A jeśli "problemów" nie ma to metoda prób i błędów jest sprawdzona przez kolarską brać od lat
  • Marcin321 i EmPe lubią to

#4 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 czerwiec 2021 - 06:38

Jeżeli ktoś jest zielony w temacie to jasne że idzie do fittera, ale jak masz już ustawioną pozycję to chodzi już bardziej o powolne wprowadzanie minimalnych zmian (eksperymenty i uwzględnienie adaptacji organizmu). Nie będę przecież biegał na fitting co kwartał.

Jeżeli książka może skrócić fazę prób i błędów to czemu nie. Do tego warto zrozumieć czemu dana zmiana przynosi taki a nie inny efekt - i to znowu jest powód dla którego pytam o książkę.

A może znacie dobrą pozycję anglojęzyczną w tym temacie, od jakiegoś światowego guru fittingu?

#5 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 750 postów

Napisano 04 czerwiec 2021 - 07:04

Uczestniczyłem kiedyś w webinarze prowadzonym przez Panią Tamarę i jestem pod wielkim wrażeniem. Myślałem o tej książce, ale cena nieco zabija(też jestem po bikefittingu). Może zamówimy na spółkę?

Dodaj odpowiedź