Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spadający Łańcuch Przy Przekosie - Czy Da Się Uniknąć?

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 28 czerwiec 2021 - 19:31

W Fuji przy dużej tarczy z przodu i z tyłu na ostatniej (największej) i przedostatniej koronce, gdy zakręci się korbą w tył od razu spada łańcuch. Wynika to ze zbyt dużego kąta względem dużej tarczy. Da się jakoś tego uniknąć? Jedyne co mi przychodzi do głowy, to wydłużyć łańcuch, aby trochę ten kąt zmniejszyć, ale nie wiem czy to coś pomoże. 

Niestety życie pokazało, że "nie rób przekosu" w tym przypadku nie działa ;)

IMG-9627.jpg

IMG-9631.jpg

IMG-9629.jpg

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 czerwiec 2021 - 19:39

Jest też druga zasada: nie młynkować do tyłu ;) Bo i po co?

• admsk i 4gotten lubią to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 28 czerwiec 2021 - 20:44

Hah to wiem, ale ferworze walki różnie bywa :P
Wczoraj Małgośce spadł łańcuch w czasie gonki właśnie przy przekosie, a nie sądzę, żeby kręciła do tyłu, więc gdzieś tam pewnie łańcuch podskoczył i sobie zleciał. 

#4 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 28 czerwiec 2021 - 21:21

Mam 52-36 + 11-32 połączone z ultegrą ss (teoretycznie nie powinno to działać, zarówno za duża koronka jak i pojemność) i podobny efekt. Przy mocniejszym uderzeniu watami łańcuch potrafi albo spaść na młynek albo koronkę w dół na kasecie. Wydłużenie łańcucha o jedno ogniwo trochę pomogło, przydałoby się więcej ale przerzutka już totalnie tego nie będzie ogarniać.
W poprzednim rowerze jeździłem na kompakcie z kasetą 11-32 i 105 5800 z długim wózkiem to sobie można było nawet na największych przekosach śmigać do woli
  • Bzyk lubi to

#5 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 28 czerwiec 2021 - 21:33

No tu jest właśnie 52/36 i 11-32. Spróbuję wydłużyć łańcuch i zobaczymy. Dzięki.

#6 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 28 czerwiec 2021 - 21:40

Ja miałem to samo, ale na kasecie i nie spadał, a delikatnie skakał do góry co któreś tam ogniwo. Winny był zbyt duży moment dokręcenia tylnego koła XD

#7 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 399 postów
  • SkądReykjavík

Napisano 28 czerwiec 2021 - 22:59

___Dziwnie to ogarniacie. 52 i 32 i maksymalny przekos, a nie można użyć 42 i 24 co da nam podobną prędkość , przy tej samej kadencji, a przekosu nie bedzie.

A co z łańcuchem, blatem i zębatką ? Nierówne naprężenia nie są korzystne dla tych elementów -_-

#8 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 29 czerwiec 2021 - 05:04

Takie przełożenie nie jest z wyboru, a z nieuwagi.
Blat 42, to tak nie bardzo na szosę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#9 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 29 czerwiec 2021 - 05:46

Nie ma sensu na kilkadziesiąt metrów zrzucać na młynek i jeździć po kasecie skoro za kilka sekund trzeba zrobić to samo w drugą stronę

#10 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 29 czerwiec 2021 - 07:02

42T jak najbardziej na szosę. Do tego max 23 z tyłu i na alpejskie przełęcze. Tyle, że 30 lat temu. :)

Każdy ma inne potrzeby, zależy też od sytuacji, a ta się diametralnie różni w kolarstwie romantycznym i ściganiu.
Ja się zastanawiam, czy kobiecie potrzebne coś więcej niż 50 jako duża z przodu? Nie mówię tego z żadną ujmą - jak mam założoną 11t z tyłu to przy 52 z przodu rzadko się widują. ;)

Tak się przyzwyczaiłem do 12-25, że dostrzegam dziurę w 11-30 i kadencja się nie zgadza. 😅

#11 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 29 czerwiec 2021 - 07:12

Korba po mnie, mniejsza będzie w nowym rowerze pewnie w przyszłym sezonie :)

#12 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2954 postów

Napisano 29 czerwiec 2021 - 09:12

Nie mówię tego z żadną ujmą - jak mam założoną 11t z tyłu to przy 52 z przodu rzadko się widują. ;)

U mnie 52-11 dość regularnie na zjazdach się pojawia. Przecież przy kadencji 80 to tylko 48km/h jest, praktycznie na każdym zjeździe może się przydać. Ostatnio jak mi w gravelu brakło pod nogami (tam tylko 46-11 max) to miałem mocne zdziwko.

Tak się przyzwyczaiłem do 12-25, że dostrzegam dziurę w 11-30 i kadencja się nie zgadza. 😅

o za to 11-25 to bym chętnie spróbował kiedyś, ale na podjazdy i przy kompakcie pewnie braknie... :huh:

#13 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 01 lipiec 2021 - 06:43

Hah to wiem, ale ferworze walki różnie bywa
Wczoraj Małgośce spadł łańcuch w czasie gonki właśnie przy przekosie, a nie sądzę, żeby kręciła do tyłu, więc gdzieś tam pewnie łańcuch podskoczył i sobie zleciał.

Koszenie łańcucha w ten sposób jest złym nawykiem i należy to zwalczać a nie szukać rozwiązania problemu w sprzęcie.
*producent nie zaleca bo sprzęt się niszczy (zęby kasety, łańcuch ale o tym dalej)
*opór mechaniczny napędu jest większy czyli tracimy waty a jeśli podjazd trwa 10 minut to już trochę jest. Do tego jeśli musi jechać na przekosie to może oznaczać, że zmieniając bieg na korbie będzie mieć lepszy dobór komfortowej kadencji.
*przejście na cięższe przełożenie trwa dłużej bo przy mocnej zmianie tempa trzeba lecieć pół kasety a wystarczy zdjąć łańcuch z blatu na młynek na podjeździe a potem wrzucić na blat i od razu mamy znów pod nogą.
*co do łańcucha to szukanie szybko lekkiego biegu albo zmiana pod dużym obciążeniem przez pół kasety na maksymalnym przełomie potrafi wykrzywić blaszki ogniw łańcucha albo od razu go zerwać. O ile jest to dość przykra sprawa to może być też bolesna jeśli wydarzy się na finiszu z grupy. U mnie dość często się to zdarzało na MTB przy kasecie 12 biegów ale tam nie miałem wyjścia tylko nauczyć się zmieniać biegi na ile sprzęt pozwala.

Tak więc bardziej opłacalne jest poprawne wyregulowanie przedniej przerzutki i nauka korzystania z niej.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
  • mikroos lubi to

#14 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 697 postów

Napisano 01 lipiec 2021 - 20:19

Ale Ty piszesz o 10-cio minutowych podjazdach.

A w przyrodzie zdarzają się 30 sekundowe hopki, gdzie maks koronkę wyrzuca się na 7 sekund. I kto zrzuci z blatu ten sam wraca do domu. Tym bardziej, że tą samą hopke potrafię raz zrobić na 19-ce a raz na 25-ce (w zależności od motywacji, wiatru, wcześniejszego tempa itp.)

Te 7 sekund niszczenia napędu 5 razy w tygodniu jakoś przeżyję,

Tym bardziej, że (nie pamiętam ile w tym naukowej myśli) przekos powyżej 2,5 stopnia jest tylko na krańcowej koronce (a te 2,5 stopnia to jakiś - o ile pamiętam naukowy - limit napędów łańcuchowych).

Bardziej się obawiam wyskoczenia sprężyny z przerzutki - co mi się zdarzyło (o tyle dziwne, że była tak gnębiona w warunkach rzeczywistych a wyskoczyła - tu moje szczęście - w warunkach laboratoryjnych - na stojaku).

Edit 03.07.2021: Pogacar na TdF dzisiaj pokazał co on o tym myśli:

https://twitter.com/...337167465484291

• Prozor i Bzyk lubią to

#15 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 271 postów

Napisano 04 lipiec 2021 - 06:32

Wczoraj T.Pogacar jechał cały podjazd na Blat-Duża i nic nie spadało.

#16 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 lipiec 2021 - 07:17

Tyle, że w tym wątku jest mowa o spadaniu przy młynkowaniu w tył.

Inna sprawa, że Pogacar miał tak nokautującą przewagę, że najwidoczniej mógł te kilka watów stracić.

rowerplus-logo-2.png

#17 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 271 postów

Napisano 04 lipiec 2021 - 09:19

Tyle, że w tym wątku jest mowa o spadaniu przy młynkowaniu w tył.

Inna sprawa, że Pogacar miał tak nokautującą przewagę, że najwidoczniej mógł te kilka watów stracić.

Nie rozumiem tylko jaki był powód takiej jazdy, chyba nawet multishifting powinien mu ustawić odpowiedni przekos.

#18 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 lipiec 2021 - 09:23

To proste: wyłączył tę funkcję.

rowerplus-logo-2.png

#19 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 04 lipiec 2021 - 13:53

Nie sądzę, żeby prosi korzystali z multi. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie ścigania w ten sposób, bo jednak nie ma pełnej kontroli.

Ps. Dzisiaj łańcuch nie spadł i wpadło 2. miejsce w K20 na Szosowym Klasyku w Szklarskiej :)

• Prozor lubi to

Dodaj odpowiedź