Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór ramy

846 odpowiedzi w tym temacie

#581 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 29 marzec 2011 - 17:15

Powoli zbliżam się do zmiany ramy szosowej i czas zainwestować w coś porządnego.

Na obecną chwilę rozważam dwie ramki.
Pierwsza to aluminiowa Cervelo S1 z tego roku:
http://www.cervelo.c.../bikes/2011/S1/

Zawsze marzyło mi się Cervelo i jest mało takich ram u nas w kraju z drugiej strony płacić 3700 zł za aluminiową ramę o której trwałości i jakości niewiele wiem. Do tego nie wiem jak z geometrią. Dolna rura ma mniejszy kąt niż ta poniższa i boję się że będę miał za daleko siodełko.

Druga to nowy Poison Hydrogen:
http://www.poison-bi...ogen-T-2011.htm

Znam producenta z którego wykonania ram jak i ich geometrii byłem bardzo zadowolony. Niestety Poison nie jest prestiżowy tak jak Cervelo i nie wiem jak ze sztywnością tej ramy.

Byłbym wdzięczny za pomoc w wyborze. Zależy mi na tym żeby ramka była sztywna solidna i szybka.

#582 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 29 marzec 2011 - 17:35

u mnie jest tych ram teraz do groma , jak szukalem to nie bylo he he , wczoraj widzialem piekna P2 za 3000 tysiace zl , rozmiar 56 ...bialo czerwona (nie bede wrzucal foty bo Ci tylko smaku narobie :-P chyba ze na zyczenie to wrzuce ;)

ponizej reszta innych ramek do obejrzenia jakie sie ostatnio u mnie przewinely , sa to przewaznie ramy malo uzywane w idealnym stanie i przewaznie za dobra kase .

-Wilier carbon 3000 zl

-Specialized 1500 zl carbon

-Cervelo Alu 1800 zl

-Look carbon 3600 zl

-Viner (Alu) z widelcem Deda carbon- 1300 zl

- Look carbon 3100 zl

Dołączona grafikaDołączona grafika

#583 Gosc_mineralokortykoid_*

Gosc_mineralokortykoid_*
  • Gość

Napisano 31 marzec 2011 - 18:37

Witam, poszukuję czegoś na wymianę ramy z pękniętym spawem od szosówki Rometa Mistrala. Rower jest aktualnie sporadycznie używany głównie przez ojca - full rekreacja. Nie chcę znajdywać kolejnej takiej samej ramy bo są już wiekowe i wkrótce też mogłaby paść. Poszukuję czegoś szosowego, aczkolwiek co ma po prostu jeździć, powiedzmy... bez limitu kilometrów, i ważne - żeby było tanie. Resztę części po prostu przełożę / odświeżę i wyreguluję.

Znalazłem na allegro coś takiego http://allegro.pl/no...1536012123.html

W aukcji jest nieścisłość co do stopu ramy, ale pisałem do sprzedawcy i odpisał, że cała rama i widelec są cromoly 4130. Czy to po po prostu znaczy stal chromowo-molibdenowa (w jak przypuszczam najtańszej wersji?) Nie znam się na rurkach za bardzo, dlatego też pytam, czy waszym zdaniem produkt klasyfikuje się w kategorii 'jakoś się będzie toczyć' i 'wytrzyma wiele km'. Można coś takiego wziąć?

#584 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 09 lipiec 2011 - 15:52

jak juz bede ja mial w reku to pokaze dokladnie foty i opowiem co , jak i za ile i kto na tej ramie smigal tak w ogole bo to tez ciekawe jest ...

No wlasnie nie napisalem wam ciekawostki , kto smigal wczesniej na tej mojej obecnie ramce P3 .... a mianowicie jezdzila na niej ta sympatyczna Pani :-)

Dołączona grafika

Ps; Rowerka jeszcze nie zlozylem , otrzymalem maila ze sklepu ze kierownice ZIPP model 2011`beda mieli dopiero pod koniec wrzesnia ...nie wiem o co w tym wszystkim chodzi , ale mniejsza z tym smigam narazie na P2 , tez fajnie ;)

#585 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądZrazim

Napisano 14 lipiec 2011 - 12:05

Witam

Chciałbym zejść na nieco bardziej przyziemne ramy:P Na te o których rozmawiacie będzie mnie stać jak wygram w totka:P Co myślicie o tych wszystkich tanich ramach aluminiowych na allegro jak Gianni Motta, 2Danger, Diamant itp. ? Kiedyś Ich w ogóle nie było widać na allegro a teraz jak grzybów po deszczu. Jak się one mają do np Accenta czy tańszych ram Meridy lub Gianta(których już swoją drogą od jakiegoś czasu nie ma praktycznie na allegro). Mam stalowego Jaguara albo Huragana (nie wiem bo nie mam nalejek) i chciałbym zmienić na coś aluminiowego i nie wiem czy te ramy do czegokolwiek się nadają.

Pozdrawiam

#586 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 19 lipiec 2011 - 18:42

winiak15_ na tym tez da sie jezdzic , wazne abys Ty byl zadowolony ;)

Mnie nie daje spokoju ramka Cervelo S3 w ostatecznosci S2 , na przyszly sezon chyba cos pokombinuje , bo juz mi sie ta moja Kuota i Trek znudzily ... (Trek`a wlasnie dzisiaj "opchnelem")

#587 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądZrazim

Napisano 19 lipiec 2011 - 21:37

Dzisiaj jechałem na nowym rowerze kumpla (full ultegra rama OEM niby z niemieckiej manufaktury + widelec karbonowy). Spodziewałem sięszału od razu po przesiadce z mojej stalowej ramy ale hmm szału nie było. Fakt, że nie obniżałem siedzenia a że on jest duuużo wyższy ode mnie to nawet nie usiadłem na siodełku:P Ale myślałem że przejście na inną ramę będzie bardziej odczuwalne. hmm może w dalszej trasie by było... No i Shimano mi nie odpowiada się przekonałem:P Chyba uzbieram większą kasę i kupię coś lepszego np Orbea Aqua jak mi polecił jeden z forowiczów. Co o tej ramie myślicie?

#588 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 19 lipiec 2011 - 21:46

Aqua zajebista jest pod kazdym względem. Zanim kupilem swojego speca to chorowałem dlugo na aque...a co do przesiadki to jest jeszcze kwestia geometrii i doboru rozmiaru bla bla bla...jakbys siadł na 100% swój rower to by był szał:)

#589 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądZrazim

Napisano 19 lipiec 2011 - 21:56

czyli celuję w Aquę:P ale cena... zanim ja to zarobię to miną wieki:P ale cierpliwość jest cnotą:D 1500 za set rama widelec i stery ... Boże dopomóż:P

#590 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 19 lipiec 2011 - 23:12

1.5 kzł to sporo ale jak za taka rame to wg mnie warto.

#591 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądZrazim

Napisano 23 lipiec 2011 - 18:23

co o tym myślicie? http://allegro.pl/ra...1722660734.html

#592 Kiczaty

Kiczaty
  • Użytkownik
  • 25 postów
  • SkądGorzyce

Napisano 26 lipiec 2011 - 20:31

witam mogę kupić rame 2 Danger Squadra Comp o rozmiarze 62 na mój wzrost 196 cm wydaje się być dobra wraz z widelcem karbonowym 2Danger z aluminiową rurą sterową, podkładkami alu pod mostek, łożyskami sterowymi FSA

http://imageshack.us...1728109029.jpg/

cena okolo 400 zł ??

Nadaje się za taką cenne i co to za firma bo chyba niezbyt znana?

#593 meaculpa

meaculpa
  • Użytkownik
  • 158 postów
  • SkądLublin

Napisano 26 lipiec 2011 - 20:41

co o tym myślicie? http://allegro.pl/ra...1722660734.html

a zwróciłeś uwagę na rozmiar? jest to raczej na kogoś nie wysokiego

#594 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądZrazim

Napisano 28 lipiec 2011 - 22:58

ja mam akurat 170 cm wzrostu wiec jak najbardziej niewysoki:P

#595 moren11

moren11
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądGryfów Śl

Napisano 29 lipiec 2011 - 15:48

Ja zamierzam kupiec rame Treka madone 5 słyszałem że jest ok i do 2500 można wyrwać

#596 migdal

migdal
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 lipiec 2011 - 17:57

Witam,
Postanowilem złozyć kolejny rower szosowy, poprzedni Scott Speedster S10 pojechał nad morze opalać się;P
mam dylemat z wyborem ramy, rozważam pomiędzy: Merida Road Lite 905 2011 lub Orbea Aqua 2011. Pierwsza z ram mogę mieć za 1500-1600zł a Orbee za ok. 1350zł. Do tej pory byłem zdecydowany na rame Scotta Speedstera S10 2011 ale nigdzie nie ma już ich w rozmiarze 54cm, a poprzedni model był dla mnie idealny pod względem wagi, sztywności i rozmiaru.

Jak jest ze sztywnością ram Merida i Orbea? Dorównują Scottowi?

#597 remio666

remio666
  • Użytkownik
  • 57 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 06 sierpień 2011 - 07:58

Temat to "Wybór ramy", a więc napiszę tutaj. Jaki rozmiar ramy wybrać jeśli mam 175 cm wzrostu i ważę 66 kg? Czy waga jest ważna?

#598 dajcie mi góry

dajcie mi góry
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądKatowice

Napisano 06 sierpień 2011 - 09:13

jest też temat rozmiar ramy ...
waga nie ma wpływu na rozmiar

#599 nazim

nazim
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 18 sierpień 2011 - 18:15

Witam, widzę, że temat cały czas aktualny :) To mój pierwszy post, więc dzień dobry :) Proszę o radę, chciałbym złożyć sobie rower szosowy - mój pierwszy. Jaką ramę polecacie, aby całość wyszła do 3000 zł? Chciałbym złożyć sprzęt na tiagrze, i w takiej klasie szukam ramy. Bez cudów na kiju, ale sprzęt solidny i na wiele lat. Czy może warto kupić cały rower, np trek 1.5 z 2010 roku? Czy różnice w geometrii i wykonaniu ram różnych firm w tej klasie są na tyle ważne, żeby składać rower? Proszę też o jakieś opisy charakterystyk ram w tej klasie cenowej takich jak merida, trek, author, ew scott, giant. Interesują mnie głównie firmy trek, author i merida. Proszę o odpowiedź :) dziękuję, szerokiej drogi!!

#600 moren11

moren11
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądGryfów Śl

Napisano 22 sierpień 2011 - 21:20

Która ram będzie lepsza ?
http://allegro.pl/sh...acf77d00be2ff62

http://allegro.pl/ra...1779239217.html

Dodaj odpowiedź