Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór ramy

846 odpowiedzi w tym temacie

#621 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 17 listopad 2011 - 16:08

a telewizor też Castelli :D ?
w shoutbox'ie pisałeś że 250CHF, cena razem z widelcem ?

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#622 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 17 listopad 2011 - 16:26

komplet z widelcem , stery tez dorzucil jak zaczelem krecic noskiem ;) :D ..waga ramy tylko 1180 gram.(aluminium)

Ps; Kurtka pod kolor ramki calkiem git pasuje ;)...jaki telewizor ? :shock: :lol:

#623 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 listopad 2011 - 09:24

Kolorystycznie super :)

#624 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 18 listopad 2011 - 09:45

thx :-)

#625 arkadiuszxx

arkadiuszxx
  • Użytkownik
  • 194 postów
  • SkądBochnia

Napisano 24 styczeń 2012 - 15:00

Co myślicie o Alpha Black Aluminum lub Alpha White Aluminum, rama chyba taka sama, ale spotkałem się z dwoma nazwami.

#626 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 24 styczeń 2012 - 16:52

Juz byla rozmowa o tej ramce,jezdzilem na tym biku skośnym, jest sztywny jak Pal Azji i nie mam mu nic do zarzucenia, czułem go od głowy po pięty. Ciekawe gdzie niby Ci uznani producenci mają swoje fabryczki ram carbonowych..... ??? u siebie?? chetnie pozwiedzam Latajace Holendry z carbonu:) :mrgreen:

http://www.fotosik.p...6502263fd0.html

#627 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 24 styczeń 2012 - 20:20

Co myślicie o Alpha Black Aluminum lub Alpha White Aluminum, rama chyba taka sama, ale spotkałem się z dwoma nazwami.

Ale jakiego producenta dotyczy to nazewnictwo - chodzi Ci o Treka?

#628 arkadiuszxx

arkadiuszxx
  • Użytkownik
  • 194 postów
  • SkądBochnia

Napisano 24 styczeń 2012 - 20:55

Ale jakiego producenta dotyczy to nazewnictwo - chodzi Ci o Treka?

Ahh zapomniałem dodać... Owszem Treka.

#629 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 24 styczeń 2012 - 21:29

Z tymi oznaczeniami Treka jest pewien kłopot, bo producent w polsko języcznych reklamówkach nie podaje ( chyba, ja nie zauważyłem) bliższych danych o różnicach między tymi kolorami. Aluminium White jest w ramach najniższej klasy, Black w wyższej. W ramach rowerów górskich Trek stosuje jeszcze oznaczenie Red.

Te ,,kolorowe'' oznaczenia, jeżeli się nie mylę, zostały wprowadzone w 2008 r. Wczesniej dla ram alu Trek stosował oznaczenia Sl, SLR i ZR9000. Te pierwsze były zdaje się dwukrotnie cienowane, drugie trzykrotnie. ZR9000 to był jakiś specjalny stop alu z ( chyba ) cynkiem - rzekomo miało by to alu mniej ,,twarde'', sztywne, a bardziej komfortowe w jezdzie.

Na pewno alfa White mają inne ( mniejsze ) przekroje rurek i niecieniowane spawy w stosunku do Black. Jeżeli przyjąc analogię, że dawne SL to White, a SLR to Black, to te pierwsze są dwukrotnie, a te drugie - trzykrotnie cieniowane.

Możliwe, że Red to obecnie dawne ZR 9000, ale to co Ci tu napisałem to są moje dywagacje - może ktoś ma na ten temat ,,twardą'', rzetelną wiedzę i może to ew. sprostuje, jeżeli nie mam racji.

#630 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 24 styczeń 2012 - 22:47

Zastanawiam sie dlaczego mój ORYGINALNY Trek M 5.5 nie ma podanego miejsca produkcji,a jedynie Designed in USA ?? :-P :-/

#631 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 24 styczeń 2012 - 23:13

Bo został zaprojektowany w Wisconsin, ale jest robiony małymi, żółtymi rączkmi w Azji :lol:

#632 tommy928

tommy928
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądJanów Lubelski

Napisano 28 marzec 2012 - 19:07

Witam
Posiadam rame szosowa BULLS DESERT FALCON taka jak na zdjeciu
http://www.2-rad-ros...sert_falcon.jpg
Prosilbym o opinie do tej ramy a w szczegolnosci do jej wagi a takze chcialbym kilka slow o samej firmie.

#633 Gosc_Wojtek3362_*

Gosc_Wojtek3362_*
  • Gość

Napisano 06 kwiecień 2012 - 08:14

Ja bym prosił o opinie ramy firmy GIANNI MOTTA

#634 Norgal

Norgal
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądłódź

Napisano 07 maj 2012 - 07:10

Możecie coś powiedzieć na temat tych ram http://www.atala.pl/...hene-132-detail

Znudziło mi się jeżdżenie rowerem MTB po asfalcie i postanowiłem złożyć sobie rower na szosę. Dlatego że nie znam się kompletnie na tych rowerach więc proszę was o pomoc. Mój budżet na ten cel to 5000-6000 PLN. Więc możecie mi doradzić, żebym nie zmarnował tych pieniędzy.

#635 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 27 maj 2012 - 13:49

Niestety dzisiaj na wyścigu rama w wyścigowym rowerze skończyła żywot. Co prawda nie pękła, ale nie nadaje się do jazdy. Koło tylnej przerzutki w miejscu łączenia carbonu z aluminium strzeliło i część widełek poziomych która idzie od haka wylazła z części idącej do rury podsiodłowej. Łączenie w postaci dwóch rur wchodzących jedna w drugą, może coś się z tym da zrobić, ale na razie nie mam na to czasu.

Także pytanie, czy ktoś może polecić jakieś sensowne ramy do maks. 3 tys. zł. Nie wiem czy za taka kwotę jakiś pewny carbon można dostać. No i trochę zależy mi na czasie. Do przyszłego weekendu pewnie nie zdążę, ale fajnie byłoby rower złożyć jak najszybciej bo wyścigi co tydzień, a na treningówce za bardzo mi się nie uśmiecha jeździć.

#636 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 29 maj 2012 - 09:41

Niestety dzisiaj na wyścigu rama w wyścigowym rowerze skończyła żywot. Co prawda nie pękła, ale nie nadaje się do jazdy. Koło tylnej przerzutki w miejscu łączenia carbonu z aluminium strzeliło i część widełek poziomych która idzie od haka wylazła z części idącej do rury podsiodłowej. Łączenie w postaci dwóch rur wchodzących jedna w drugą, może coś się z tym da zrobić, ale na razie nie mam na to czasu.

Także pytanie, czy ktoś może polecić jakieś sensowne ramy do maks. 3 tys. zł. Nie wiem czy za taka kwotę jakiś pewny carbon można dostać. No i trochę zależy mi na czasie. Do przyszłego weekendu pewnie nie zdążę, ale fajnie byłoby rower złożyć jak najszybciej bo wyścigi co tydzień, a na treningówce za bardzo mi się nie uśmiecha jeździć.

Jak nie musisz mieć włoskiego roweru, to na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad ramą Canyona: Ultimate AL Frameset Evo W sponsoringu (trzeba mieć licencję) kosztuje 649 euro. Mieści się więc w Twoim budżecie, a masz dodatkowo mostek i sztycę. Wszystkie recenzje tej ramy, które widziałem są bardzo dobre (podobno bardzo sztywna, a komfort porównywalny nawet do karbonu, podobno m.in. przez sztycę). Była używana na Paris-Roubaix. Jest to nowy model - na 2012. Najpopularniejsze rozmiary - rozm. M dostępny od zaraz, a L dopiero w 24 tyg.
PS Teraz jak się patrzę, to jednak na P-R używali chyba zeszłorocznego modelu Ultimate AL.

#637 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądZrazim

Napisano 07 czerwiec 2012 - 17:17

http://allegro.pl/la...2397709782.html mogę prosić o opinie na temat tej ramy? nie znam marki kompletnie. Podają że dla wzrostu 170-180cm rozmiar 52 to z moim 170 cm się łapię. Tylko nie wiem co to za sprzęt za bardzo. Może mi ktoś powiedzieć jak jest zrobione to wewnętrzne prowadzenie pancerzy? wsuwam tam pancerz przerzutki tak?

pozdro

#638 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 07 czerwiec 2012 - 17:45

Witam, proszę was o podanie wad i zalet carbonowego tyłu w alu ramie.
Dokładnie chodzi mi o battaglin spider

#639 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądZrazim

Napisano 07 czerwiec 2012 - 23:51

jak wygląda ewentualnie ta rama Lapierre http://allegro.pl/la...2397709782.html w porównianiu z Kellysem http://allegro.pl/ra...2395434446.html ?

#640 ddm

ddm
  • Użytkownik
  • 149 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 08 czerwiec 2012 - 06:44

http://allegro.pl/lapierre-audacio-400-zestaw-szosowy-rozm52-i2397709782.html mogę prosić o opinie na temat tej ramy? nie znam marki kompletnie. Podają że dla wzrostu 170-180cm rozmiar 52 to z moim 170 cm się łapię. Tylko nie wiem co to za sprzęt za bardzo. Może mi ktoś powiedzieć jak jest zrobione to wewnętrzne prowadzenie pancerzy? wsuwam tam pancerz przerzutki tak?

pozdro

Jeżdżę na tej ramie 2 sezon tylko na starszym modelu i nie narzekam. Jak na alu dość sztywna i ładnie wykonana. Na "lapierach" jeździ FDJ.
Zerknij na ten link, możesz tez zadzwonić do nich na pewno ci doradzą
http://www.porebarow...6,2,oferta.html
Ja tez mam 170 cm i mam rozmiar ramy 49 i jest ok. 52 trochę za duży moim zdaniem.

Dodaj odpowiedź