Wybór ramy
Napisano 18 listopad 2011 - 09:24
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 24 styczeń 2012 - 16:52
http://www.fotosik.p...6502263fd0.html
#629 Gosc_Bullet_*
Napisano 24 styczeń 2012 - 21:29
Te ,,kolorowe'' oznaczenia, jeżeli się nie mylę, zostały wprowadzone w 2008 r. Wczesniej dla ram alu Trek stosował oznaczenia Sl, SLR i ZR9000. Te pierwsze były zdaje się dwukrotnie cienowane, drugie trzykrotnie. ZR9000 to był jakiś specjalny stop alu z ( chyba ) cynkiem - rzekomo miało by to alu mniej ,,twarde'', sztywne, a bardziej komfortowe w jezdzie.
Na pewno alfa White mają inne ( mniejsze ) przekroje rurek i niecieniowane spawy w stosunku do Black. Jeżeli przyjąc analogię, że dawne SL to White, a SLR to Black, to te pierwsze są dwukrotnie, a te drugie - trzykrotnie cieniowane.
Możliwe, że Red to obecnie dawne ZR 9000, ale to co Ci tu napisałem to są moje dywagacje - może ktoś ma na ten temat ,,twardą'', rzetelną wiedzę i może to ew. sprostuje, jeżeli nie mam racji.
Napisano 28 marzec 2012 - 19:07
Posiadam rame szosowa BULLS DESERT FALCON taka jak na zdjeciu
http://www.2-rad-ros...sert_falcon.jpg
Prosilbym o opinie do tej ramy a w szczegolnosci do jej wagi a takze chcialbym kilka slow o samej firmie.
Napisano 07 maj 2012 - 07:10
Znudziło mi się jeżdżenie rowerem MTB po asfalcie i postanowiłem złożyć sobie rower na szosę. Dlatego że nie znam się kompletnie na tych rowerach więc proszę was o pomoc. Mój budżet na ten cel to 5000-6000 PLN. Więc możecie mi doradzić, żebym nie zmarnował tych pieniędzy.
Napisano 27 maj 2012 - 13:49
Także pytanie, czy ktoś może polecić jakieś sensowne ramy do maks. 3 tys. zł. Nie wiem czy za taka kwotę jakiś pewny carbon można dostać. No i trochę zależy mi na czasie. Do przyszłego weekendu pewnie nie zdążę, ale fajnie byłoby rower złożyć jak najszybciej bo wyścigi co tydzień, a na treningówce za bardzo mi się nie uśmiecha jeździć.
Napisano 29 maj 2012 - 09:41
Jak nie musisz mieć włoskiego roweru, to na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad ramą Canyona: Ultimate AL Frameset Evo W sponsoringu (trzeba mieć licencję) kosztuje 649 euro. Mieści się więc w Twoim budżecie, a masz dodatkowo mostek i sztycę. Wszystkie recenzje tej ramy, które widziałem są bardzo dobre (podobno bardzo sztywna, a komfort porównywalny nawet do karbonu, podobno m.in. przez sztycę). Była używana na Paris-Roubaix. Jest to nowy model - na 2012. Najpopularniejsze rozmiary - rozm. M dostępny od zaraz, a L dopiero w 24 tyg.Niestety dzisiaj na wyścigu rama w wyścigowym rowerze skończyła żywot. Co prawda nie pękła, ale nie nadaje się do jazdy. Koło tylnej przerzutki w miejscu łączenia carbonu z aluminium strzeliło i część widełek poziomych która idzie od haka wylazła z części idącej do rury podsiodłowej. Łączenie w postaci dwóch rur wchodzących jedna w drugą, może coś się z tym da zrobić, ale na razie nie mam na to czasu.
Także pytanie, czy ktoś może polecić jakieś sensowne ramy do maks. 3 tys. zł. Nie wiem czy za taka kwotę jakiś pewny carbon można dostać. No i trochę zależy mi na czasie. Do przyszłego weekendu pewnie nie zdążę, ale fajnie byłoby rower złożyć jak najszybciej bo wyścigi co tydzień, a na treningówce za bardzo mi się nie uśmiecha jeździć.
PS Teraz jak się patrzę, to jednak na P-R używali chyba zeszłorocznego modelu Ultimate AL.
Napisano 07 czerwiec 2012 - 17:17
pozdro
Napisano 07 czerwiec 2012 - 17:45
Dokładnie chodzi mi o battaglin spider
Napisano 07 czerwiec 2012 - 23:51
Napisano 08 czerwiec 2012 - 06:44
Jeżdżę na tej ramie 2 sezon tylko na starszym modelu i nie narzekam. Jak na alu dość sztywna i ładnie wykonana. Na "lapierach" jeździ FDJ.http://allegro.pl/lapierre-audacio-400-zestaw-szosowy-rozm52-i2397709782.html mogę prosić o opinie na temat tej ramy? nie znam marki kompletnie. Podają że dla wzrostu 170-180cm rozmiar 52 to z moim 170 cm się łapię. Tylko nie wiem co to za sprzęt za bardzo. Może mi ktoś powiedzieć jak jest zrobione to wewnętrzne prowadzenie pancerzy? wsuwam tam pancerz przerzutki tak?
pozdro
Zerknij na ten link, możesz tez zadzwonić do nich na pewno ci doradzą
http://www.porebarow...6,2,oferta.html
Ja tez mam 170 cm i mam rozmiar ramy 49 i jest ok. 52 trochę za duży moim zdaniem.