Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór ramy

846 odpowiedzi w tym temacie

#681 trix

trix
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądTarnów

Napisano 11 maj 2013 - 00:24

[quote]Zwracam się z prośbą do moderatora lub admina i zareagowanie na tego typu wypowiedzi w stronę mojej osoby. Bezpodstawne obrażanie nie powinno mieć miejsca na forum.[/quote][/quote]

Nie wiem dlaczego Kolega się obrusza. Zmiana wyniku dzielenia (zmniejszanie), na pomnażanie to raczej dobrze.

#682 Frozen

Frozen
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądWML

Napisano 11 maj 2013 - 00:36

Nie wiem dlaczego Kolega się obrusza. Zmiana wyniku dzielenia (zmniejszanie), na pomnażanie to raczej dobrze.

Tyle, że ton i sens wypowiedzi miał na celu obrazę oraz zniewagę mimo tego błędu.

#683 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 13 maj 2013 - 03:09

Może tak z rozpędu zawiadom policję i ABW, co..?

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#684 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 13 maj 2013 - 18:29

Wagę jakoś bym przebolał. Ale warte to to 150-199 zł?

http://tablica.pl/of...dy-ID2IUuL.html

#685 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 14 maj 2013 - 02:31

Co ta główka taka brzydka (dolny spaw, bleeee)..?

A po drugie, tutaj już moim zdaniem - stal ma mieć geometrię tradycyjną, a nie jakieś "wygibasy".

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#686 Frozen

Frozen
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądWML

Napisano 14 maj 2013 - 16:51

Może tak z rozpędu zawiadom policję i ABW, co..?

Widzę, że następny mądry do kolejki. Jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia w temacie to nie spamuj. Cwaniakowanie nie popłaca, tutaj masz ładny przykład

#687 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 14 maj 2013 - 17:22

Wagę jakoś bym przebolał. Ale warte to to 150-199 zł?

http://tablica.pl/of...dy-ID2IUuL.html

"Rarytas"... :lol:
Ja swoją alu sprzedałem za taką kwotę. Stalowe ramki można wyrwać za zdecydowanie mniejszą kasę i to jeszcze w klasycznej geometrii. Zależy do czego potrzebujesz: jak ostre do miasta to na allegro widziałem fajne stalówki za 80zeta. Jak do lepszej szoski to rozejrzyj sie za alu.

#688 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądKórnik

Napisano 14 maj 2013 - 21:05

Hej mam okazję nabyć za stosunkowo niewielkie pieniądze rower na ramie o rozmiarze M z tego schematu: http://www2.giant-bi...R Composite.jpg Jednak nie wiem czy nie będzie za mała jak dla mnie 182cm wzrostu? Czy waszym zdaniem będzie za mały, a może jednak będzie ok lub pomoże korekta w postaci wydłużenia mostka lub sztyca z większym seat backiem?

Mała , duuuużo za mała... ja mam 182 cm i rama o wysokości rury podsiodłowej 50 cm( nie wnikając w pozostałe składowe geometrii) to jest po prostu za mało i to o jakieś 6-8 cm lekko licząc w zależności od sposobu jazdy ( " ściganctwo" czy turystyka :-D )
jednym zdaniem : nie idź tą drogą ... :mrgreen:

#689 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 14 maj 2013 - 21:58

[quote]

Zwracam się z prośbą do moderatora lub admina i zareagowanie na tego typu wypowiedzi w stronę mojej osoby. Bezpodstawne obrażanie nie powinno mieć miejsca na forum.[/quote][/quote]

Nie obrazilem cie. To raz.

Wykazales porazajacy brak samodzielnego zdobywania informacji, analizy i wnioskowania. Twoj tok rozumowania ( nie znalazlem cen Ridleya w Polsce dla porownania, czy nie sa naciagane ... ) jest delikatnie ujmujac co najmniej nielogiczny.

Masz do mnie zal o swoje zarobki ?

Czy ja ci sie zale, ze place za chleb 10 PLN, za mleko 6 pln , a rachunek za telefon mam 300PLN ? Tu sie fajnie zarabia i jeszcze fajniej wydaje. Stueurowki nie leza na ulicy...

Jesli faktycznie szukasz ramy ( zkladam, ze droge uzywany rower- nowy rower- skladam sam rower juz przeszedles i podjales decyzje, ze kupujesz rame ) , powinienes wykonac nastepujace kroki :

1. Jesli nie znasz - zapytac o dobre-tanie sklepy z ramami rowerowymi ( lokalne i net )
2. Zalozyc budzet na rame ( wraz z dostawa )
3. Znalezc kilka ram , ktore ci sie podobaja ( rozmiar )
4. jesli sie nie znasz - zapytac o pomoc w wyborze pomiedzy konkretnymi ramami
5. podjac decyzje i kupic
6, pochwalic sie :)

To jest zachowanie racjonalne. To co ty robisz nie ma najmniejszego sensu. tak bardzo, ze nawet nie jestem w stanie tego zrozumiec.

Swoja droga, jesli maz b.ciasny budzet rozpatrzylbym kupno nowego roweru na raty. Gorszy osprezet, ale Nowy, gwarancja, raty. Skladanie jest ZAWSZE drozsze, chyba ze masz albo dawce czesci ( stary rower ) albo juz cos zmagazynowane.

PS W zamianie ilorazu w iloczyn nie ma bledu. Sugeruje zglebic temat.

#690 Frozen

Frozen
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądWML

Napisano 14 maj 2013 - 23:27

Wykazales porazajacy brak samodzielnego zdobywania informacji, analizy i wnioskowania. Twoj tok rozumowania ( nie znalazlem cen Ridleya w Polsce dla porownania, czy nie sa naciagane ... ) jest delikatnie ujmujac co najmniej nielogiczny.

Dużo jest ofert, gdzie dana rzecz na przykład jest tańsza w Polsce niż za granicą lub odwrotnie. Zadałem pytanie, ponieważ nigdzie nie znalazłem cen ram Ridleya z 2012r mimo iż szukałem bardzo dobrze.

Jesli faktycznie szukasz ramy ( zkladam, ze droge uzywany rower- nowy rower- skladam sam rower juz przeszedles i podjales decyzje, ze kupujesz rame ) , powinienes wykonac nastepujace kroki :

1. Jesli nie znasz - zapytac o dobre-tanie sklepy z ramami rowerowymi ( lokalne i net )
2. Zalozyc budzet na rame ( wraz z dostawa )
3. Znalezc kilka ram , ktore ci sie podobaja ( rozmiar )
4. jesli sie nie znasz - zapytac o pomoc w wyborze pomiedzy konkretnymi ramami
5. podjac decyzje i kupic
6, pochwalic sie :)

To jest zachowanie racjonalne. To co ty robisz nie ma najmniejszego sensu. tak bardzo, ze nawet nie jestem w stanie tego zrozumiec.

Osprzęt, oprócz ramę można wyszukać na allegro w bardzo dobrych cenach na zasadzie licytacji lub kup teraz i do tego nowy z gwarancją. Kupić ramę jest o tyle gorzej, że jest sporo ofert "chińczyków, kopii oryginałów" lub nie ma ciekawych ofert. Co do ram Ridleya zainteresowałem się nimi, ponieważ jest na nie promocja od 40 do 50% i chciałem sprawdzić czy rzeczywiście te ramy kiedykolwiek tyle kosztowały. Załóżmy, że rama kosztowała 2tys. a kosztuje 1tys. to warto się nią zainteresować nieprawdaż? Wiele sklepów prowadzi tego typu manipulacje, że niby promocja, a cena przed promocją była nawet niższa. Już nie raz kupiłem taniej rzecz w innym sklepie niż w jakimś markecie była "w promocji". Przezorny zawsze ubezpieczony jak to mówią i wolę zapytać doświadczonych forowiczów, jeśli sam nie znalazłem takich informacji w internecie. Sam też pomagam innym (nie w tematyce rowerowej, ale w motoryzacji oraz dietetyce) i nigdy nie zdarzyło mi się, żebym swoją wypowiedzią kogoś uraził jeżeli szuka informacji ważnych dla niego, a wręcz przeciwnie w miarę możliwości udzielałem pomocy jeżeli dany temat nie był mi obcy.

#691 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 14 maj 2013 - 23:39

10 min poszukiwan i znasz ceny Ridleya i wiesz co to Ridley. mimo, ze sa tansze sklepy, to ramy Ridleya na crc maja wyjatkowo dobra cene. i przesylke gratis ( ormalnie 50€ )

+ mogles sie domyslec, ze ktos ( ja :) ) wie, ze to dobra oferta, nie "fake" .

Rame renomowanego producenta za 200-250€ baardzo ciezko dostac. Z reguly 500-600 € za alu-carbon bardzo znanej firmy lub carbon mniej znanej to standard. Jak firm a jest "famous" to 800€ za rame alu nie jest niczym dziwnym.

moim zdaniem, nawet jak wyrwiesz wszystko w super cenach, to i tak na tych samych komponentach mozna kupic caly rower. Zyskujesz gwarancje, tracisz zapewne na kolach - z reguly najslabszy pkt gotowych rowerow.

Zaloze sie , ze nie liczysz takich rzeczy jak : smary, kable, spinka lancucha, niezbedne narzedzia, detki, owijka itp. To podnosi cene.

za 600 e zlozysz i kupisz gotowy. Ja bym wybtal to drugie . Skladanie ma sens przy budzecie pow 5000 pln.

Sprawdz wyprzedaze rowerow na : evanscycles.com, chaireactioncycles.com, bike-components.de, bike24.net, sjscycles.co.uk , wiggle.com. Bedziesz mial jakies porownanie.

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#692 Gosc_fantom_*

Gosc_fantom_*
  • Gość

Napisano 25 maj 2013 - 14:46

Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam... ale poradźcie... co lepsze rama carbon i np osprzęt tiagra czy rama alu i ultegra ??

#693 shao

shao
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądShanghai, Chiny

Napisano 25 maj 2013 - 14:49

To drugie.

#694 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 25 maj 2013 - 14:52

to zalezy. rama karbonowa ramie karbonowej nierowna. Sa tansze i drozsze ( w produkcji ) co wiaze sie z jakoscia i waga materialow, technologia produkcji i kontrola jakosci.

Co do zasady ( bywaja wyjatki ) tani osprzet tania rama.

Jesli rama alu ma osprzet ultegry, to mozna zalozyc, ze to bdb alu.

vide cannondale, BMC gf02 it'd.

Ja bym wzial alu i ultegre.

#695 shao

shao
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądShanghai, Chiny

Napisano 25 maj 2013 - 15:06

Mozna tez przyjac opcje, ze ktos mial slabe alu i slaby osprzet, ale zrobil apgrejd na Ultegre ;)

#696 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 26 maj 2013 - 19:18

A co sądzicie o ramach carbonowych Meridy, Moser
1. SCULTURA 909
2. SCULTURA EVO 907
3. MOSER 111
Nie patrzcie na rozmiary tylko dla pokazania dałem linki

#697 Gosc_Giant_*

Gosc_Giant_*
  • Gość

Napisano 28 maj 2013 - 14:35

co myślicie o tej ramie.... proszę o opinie lub jakieś linki ram do kwoty 4000 tyś.

http://allegro.pl/ca...3284290005.html

#698 Gosc_Giant_*

Gosc_Giant_*
  • Gość

Napisano 28 maj 2013 - 14:36

co myślicie o tej ramie.... proszę o opinie lub jakieś linki ram do kwoty 4000 tyś.

#699 Gosc_Giant_*

Gosc_Giant_*
  • Gość

Napisano 28 maj 2013 - 14:36

co myślicie o tej ramie.... proszę o opinie lub jakieś linki ram do kwoty 4000 tyś. http://allegro.pl/ca...3284290005.html

#700 Gosc_Giant_*

Gosc_Giant_*
  • Gość

Napisano 28 maj 2013 - 14:37

Dodaj odpowiedź