Jump to content

Photo

Wybór ramy

846 replies to this topic

#161 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 posts
  • Skądokolice Łowicza

Posted 25 March 2009 - 12:44

Myślę , że powinieneś jednak mimo wszystko brać pod uwagę ramy stalowe. Napisz co to były za ramy które Ci się poddały ? W przypadku większej masy zdecydowanie szybciej "kończą się" koła niż rama.

#162 michros

michros
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 March 2009 - 13:29

CRMO

Koła..zgadzam się aczkolwiek u mnie jest odwrotnie :D Śmigam na dosyć prostej obręczy jaką jest Rigida Chrina i po niecałych 6 tys km koło nie jest nawet scentrowane tylko zużycie w miejscu gdzie styka się z klockami no ale to oczywiste.Dlatego nie patrzę chwilowo na koła.Zaczynam od podstawy czyli od ramy ;)

#163 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 posts
  • Skądokolice Łowicza

Posted 25 March 2009 - 13:36

CRMO

A dokładnie jakie - nazwy , producent etc. Czy to były nowe ramy czy używane (korozja ??).

#164 michros

michros
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 March 2009 - 13:43

korozje to ja miałem w moim pierwszej szosie Orkanie ;) jazda latami w tym zima zrobiła swoje.Poszła pionowa rura na samym dole jak się kończy mufa.Następna rama to peugeot używana.Poszedł tylny widełek przy samej korbie a obecna rama jest nieokreślonego producenta i jeszcze jeździ tylko jest nieźle machnięta ;) Mam dosyć kupowania złomów..Pora na coś dobrego a z uwagi na spore przebiegi nie chcę dokonać zbyt pochopnego zakupu

#165 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 25 March 2009 - 13:54

I wszystko jasne, co z tego, że miałeś ramy stalowe, skoro były one byle jakie? Zainwestuj w sprzęt robiony na zamówienie lub kup jakąś porządną stal na dobrych rurach i będziesz miał spokój na lata. Najlepiej jednak zrzucić przy okazji trochę sadła, z czym i ja się teraz borykam ;-)

#166 michros

michros
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 March 2009 - 14:02

Najlepiej jednak zrzucić przy okazji trochę sadła, z czym i ja się teraz borykam ;-)

Czyli taki Pudzian sobie nie pojeździ bo on raczej sadła nie zrzuci

#167 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 25 March 2009 - 14:33

Pojeździ, dlaczego nie? Jednak nie na każdym sprzęcie.

#168 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 posts
  • Skądokolice Łowicza

Posted 25 March 2009 - 14:36

No to mamy jasność. Za pieniądze jakie masz do wydania na ramę możesz stać się posiadaczem pięknej , nowej stalowej ramy. Co do Twojej wagi... popatrz na wagę sprinterów torowych. A siły te chłopy mają.
Wracając do materiału ramy czyli stali - w sieci przeczytałem , że niektóre stopy przewyższają wytrzymałością tytan.

#169 michros

michros
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 March 2009 - 14:42

co prawda nie o materiał ramy pytałem w wątku ale rozumiem , że nie polecacie aluminium.Wezmę to pod uwagę bo mi głównie chodzi o wytrzymałość i zmęczenie materiału. Też tak czytałem ale jednoznacznej odpowiedzi co jest lepsze nikt mi chyba nie udzieli ;) A zatem wracam do googli

#170 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 25 March 2009 - 16:23

co prawda nie o materiał ramy pytałem w wątku ale rozumiem , że nie polecacie aluminium.Wezmę to pod uwagę bo mi głównie chodzi o wytrzymałość i zmęczenie materiału. Też tak czytałem ale jednoznacznej odpowiedzi co jest lepsze nikt mi chyba nie udzieli ;) A zatem wracam do googli

Dla Ciebie dedykowana jest zwykła rama aluminiowa, bez żadnych cieniowań rurek itd. Nie koniecznie musisz szukac ramy stalowej. Z drugiej zaś strony jaka rama stalowa ? Jeśli kupisz drogą współczesną stalową typu Bianchi Boron to nie wiem czy będzie ona odpowiednio wytrzymała, ale napewno bardzo droga. Wybór starej ramy stalowej też nie jest najlepszy. Cienkie rurki, przestarzały wygląd i konstrukcja + śmiesznie wygięty stalowy widelec. Kup zwykłą ramę aluminiową Scotta lub Meridy.

Pzdr
Stas

#171 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 posts
  • Skądokolice Łowicza

Posted 25 March 2009 - 17:16

Stas - nie proponowałem ultra wycieniowanej ramy stalowej. Zestawy rur są różne. Z całą pewnością rama stalowa dłużej pożyje niż aluminiowa tylko czy michros tego oczekuje ? Poza tym wspomniałeś , że jeździłeś zimą (sól). Nie wiem czy to jest dobre dla takich ram , niech się ktoś wypowie w tej materii.

#172 michros

michros
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 March 2009 - 17:37

Po 1 używana rama nie wchodzi w grę
Po 2 śmiesznie wygięty widelec ma swój urok :P
Po 3 w ogóle stalowe nieużywane to przypadkiem nie rzadkość na rynku ?
Po 4 owszem oczekuję długiej żywotności ale zamierzam włożyć w tej rower może nawet więcej niż 6 tys i nie ma opcji , żebym jeździł nim w zimę ;) To będzie rower w trasy

#173 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 25 March 2009 - 17:53

Skoro chcesz ramę stalową to zamów u Orłowskiego i kropka.

#174 michros

michros
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 March 2009 - 17:59

tego nie napisałem :P Ludzie czy ktoś zna www z dużym asortymentem ?? jakiś sklep online bądź zwykły ?? gdzie bym nie szukał same ramy mtb albo kilka szosowych na krzyż..help :)

#175 Hombre

Hombre
  • Użytkownik
  • 167 posts
  • SkądPolice

Posted 25 March 2009 - 19:41

Najwięcej w jednym miejscu to tylko na allegro.

#176 michros

michros
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 March 2009 - 20:30

tak jest dużo.ze 3 meridki w tym jedna z widelcem.reszta jakieś nie wiadomo co. nie musi być w jednym miejscu ale jeżeli nie znajde czasu i nie połażę po sklepach to chyba nic nie znajdę bo w tej sieci nie widzę prawie nic..same mtb :/

#177 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 March 2009 - 22:24

Jeśli stal to chyba powie to samo p. Jacek Orłowski....
Tel. 0501 208 258
email [email protected]

#178 michros

michros
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 March 2009 - 19:34

Co wy na to ??

http://www.scott.pl/...=74&id_prod=554

Bardzo mi się podoba.Gdyby nie białe elementy byłaby idealna !!

#179 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 posts
  • SkądMALM�

Posted 26 March 2009 - 19:40

Ja na to , ze za 500 EUR znajdziesz ramy karbonowe ( i to nie NO NAME )....
Ale faktycznie ramka brzydka nie jest...

#180 michros

michros
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 March 2009 - 19:53

karbonowa nie wytrzyma długo pod moim ciężarem i na naszych drogach

Reply to this topic