Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ból kolana

105 odpowiedzi w tym temacie

#81 tatarak

tatarak
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Skądcity

Napisano 06 październik 2011 - 14:21

Chrząstka szklista sama z siebie się nie regeneruje, bo nie jest ukrwiona/unerwiona. Odżywiana jest tylko płynem stawowym (mazią) podczas pracy (ruchu).
Wiadomo, przeszczep jest możliwy ;)
W przypadku uszkodzeń chrząstki sięgających już głębiej, stosuje się nawiercanie w celu pojawienia się krwi w tamtym rejonie i wtedy faktycznie dziura może się wypełnić chrząstką włóknistą ( o gorszych parametrach mechanicznych)

Nie do końca. Regeneracja chrząstki stawowej, ścięgien i więzadeł jest możliwa. Ja po dość poważnym urazie i operacji zostałem zapisany na terapię sygnałem pulsacyjnym w Centrum PST Częstochowa i widzę, że to naprawdę działa!

#82 adammat

adammat
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądToruń

Napisano 04 luty 2012 - 20:25

Witajcie,

kolarzem jestem "sezonowym"(ciepłe miesiące). Jak było lato, wczesna jesień to po jeździe na rowerze bolały mnie kolana. Przestałem jeździć i na jakiś czas przeszło, potem pojawiło się pstrykanie z bólem, teraz jest sam ból. Co doradzacie. Mój lekarz rodzinny jak z tym do Niej poszedłem doradziła mi "proszę przestać jeździć" co dla mnie jest absurdalne

#83 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 luty 2012 - 20:30

Pierwsza - podstawowa - kwestia, sprawdź dokładnie ustawienia roweru, w szczególności bloków oraz siodełka. Nawet milimetr ustawiony źle może spowodować ogromne bóle kolana...
A jak to nie to, trzeba odwiedzić ortopedę, najlepiej sportowego.

#84 adammat

adammat
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądToruń

Napisano 04 luty 2012 - 20:32

Ustawienie siodełka raczej nie bo jak napisałem kolarzem jestem sezonowym i od kilku miesięcy nie jeżdżę, a jak bolało tak boli....

#85 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 05 luty 2012 - 00:58

mi kurde coś w aucie przewiewa lewe kolano, gdzies musi być przeciąg. Tak mnie napitala teraz kolano, że nieraz stanąć nie mogę. Oczywiście problemu nie am w domu gdzie jest ciepło

u2250y2014v3.gif

#86 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 luty 2012 - 21:30

Mój lekarz rodzinny jak z tym do Niej poszedłem doradziła mi "proszę przestać jeździć"

No po prostu kopara opada, konowały! Dobrze, że ketonalu nie przepisała...

A ja bym mimo wszystko sprawdził ustawienie siodełka tak jak radzi Virenque. Przede wszystkim wysokość i odległość od suportu w pionie. TUTAJ jest wszystko pokazane. Być może złym ustawieniem nabawiłeś się kontuzji, która odzywa się nawet pomimo nie jeżdżenia na rowerze.

#87 scarlo

scarlo
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądRadzymin

Napisano 05 luty 2012 - 22:20

Przestałem jeździć i na jakiś czas przeszło, potem pojawiło się pstrykanie z bólem, teraz jest sam ból.

Ja jestem bardziej biegaczem niż kolarzem i trochę perypetii z kolanami miałem. Z własnego doświadczenia polecam ci żebyś poszedł choćby prywatnie na usg kolan, w opisie już będziesz miał jakieś wskazówki. Rzeczywiście może to być spowodowane złym ustawieniem roweru ale też możesz mieć np płyn w kolanach, lub przewiane stawy i tu ustawienia nic ci nie pomogą.

W którym miejscu dokładniej bolą te kolana?

#88 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 05 luty 2012 - 23:24

to mi chyba u mnie przewiło staw. Wystarczy, że lekko powieje mi na kolano i już jest ból

u2250y2014v3.gif

#89 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 06 luty 2013 - 09:14

Odświeżę trochę temat.

U mnie sprawa wyglądała następująco. Z kolanami nigdy nie miałem problemów. Na rowerze w ciągu dwóch sezonów, tylko na jednym treningu zabolało mnie coś pod kolanem i szybko przeszło. Problem zaczął się tej zimy, gdy zacząłem więcej biegać. Coraz częściej pojawiał się ból po zewnętrznej stronie kolana, trudny do umiejscowienia, ciągnący, zazwyczaj po 3/4 zaplanowanego treningu (5-6 kilometr biegu). Zdarzało się, że musiałem wracać idąc powoli. Co dziwne ból zanika jak idę z wyprostowaną bolącą nogą. Do pokoju muszę wejść po schodach, była to katorga, ale schodzenie było jeszcze gorsze. Ból mijał po 2-3 dniach, ale jak zaczynałem biegać znów to samo. Na rowerze dużo w zimę nie jeździłem, ale na szczęście, nie bolało. Teraz trochę się martwię, że jak się zacznie sezon to i na rowerze będzie bolało, a to będzie mój osobisty koniec świata. Po lekturze tematu i internetu ustaliłem, że to typowe objawy dla zespołu pasma biodrowo piszczelowego.

Jak wygląda wasza walka z kolanami?? Macie jakieś rady??

Jeszcze napiszę, może komuś się przyda na przyszłość.

Moje błędy:
- bieganie w zwykłych trampkach po asfalcie (kupiłem już buty do biegania)
- słaba, rozgrzewka i rozciąganie (poświęcam na to więcej czasu, będę korzystał z ćwiczeń zawartych w tym temacie)

Co zamierzam poprawić
- sylwetka podczas biegu bardziej wyprostowana, pochylanie się do przodu jest nie wskazane.
- bieganie po zupełnie płaskim terenie, zbieganie z góry wzmaga dolegliwości
- jeździć bardziej miękko

Mam jeszcze pytanie piszecie o odpowiednim ustawieniu bloków. Czyli w zasadzie jakim?? Bardziej do tyłu do przodu do boku??

I to tyle moich żali, mam nadzieję, że na rowerze będzie wszystko OK.

Miesiąc biorę glukozaminę, ale to chyba nic nie daje.

#90 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 luty 2013 - 09:21

Ustawienie bloków jest bardzo indywidualne i zależy od Twojej budowy nóg.
Uogólniając powinieneś tak pracować nogami aby kolana pracowały prosto.
Jak masz możliwość umów się z jakimś dobrym fizjoterapeutą na jedna sesję, zbada dokładnie jak się ruszasz i sam powie Ci jak powinna być ułożona stopa na pedale, żeby kolana pracowały prawidłowo.
Fachowiec może zdziałać cuda i nawet kolana mogą przestać Cię boleć, więc warto !

Ja swego czasu trafiłem na ortopedę sportowego i to był strzał w dziesiątkę.
pozdrawiam

#91 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 06 luty 2013 - 10:18

Virenque, jeśli ból będzie pojawiał się podczas jazdy na rowerze, od razu odwiedzam jakiegoś sportowego ortopedę.

#92 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 luty 2013 - 13:51

Dolegliwości, które opisujesz są dość zbliżone do tego co ja miałem. Swoją historię opisałem tutaj: http://www.forumszos...r=asc&start=225

Nie istnieje coś takiego jak uniwersalne rady. Jednej osobie pomoże podniesienie siodełka, innej obniżenie, a jeszcze innej nic. Bieganie zdecydowanie bardziej obciąża kolana i na pewno nie należy biegać w zwykłych trampkach (chociaż kup sobie buty z lidla - kosztują 60 zł i naprawdę dają radę. Da się znaleźć w internecie ich pozytywne recenzje). Jeśli będzie dalej boleć, nie czekaj, tylko zasuwaj do lekarza. Jakby co, mogę polecić spoko ortopedę na Ursynowie. Nie jest ortopedą sportowym, ale zna się na rzeczy jak mało kto.

Pozdrawiam

#93 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 06 luty 2013 - 15:23

Picca, buty już kupione new balance za 240zł dla stopy neutralnej bądź supinującej.

Wątek przeczytam od deski do deski.

Jak będzie bolało podczas jazdy na rowerze odezwę się do Ciebie po numer.

#94 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 07 luty 2013 - 13:59

Odświeżę trochę temat.

Po lekturze tematu i internetu ustaliłem, że to typowe objawy dla zespołu pasma biodrowo piszczelowego.

Jeżeli to ITBS to ćwiczeń w internecie znajdziesz sporo, np. link .
Jak nie pomoże to w Warszawie masz nezłego fizjoterapeutę link - Ewa Witek - Piotrowska.

#95 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 08 luty 2013 - 14:20

Pobiegałem dziś. Leciutki dyskomfort pod koniec treningu, zero bólu. Rozciągałem się według linków. I nawet jak schodzę po schodach to nie boli.

#96 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 01 marzec 2013 - 10:24

Ostatnio biegałem w lesie po śniegu, tak, że nie było równej nawierzchni i na końcówce (6km)znów ból po zewnętrznej stronie kolana w lewej nodze. Później czułem całe pasmo, nawet jak się nie ruszałem (siedziałem), tak jakby mnie ciągnęło (od biodra do kolana).

Wczoraj jeździłem na szosie półtorej godziny, nie odczuwałem bólu, ani nawet dyskomfortu podczas jazdy (a jeździłem specjalnie na twardym przełożeniu, w dolnym chwycie, na przemian z miękkim w górnym chwycie), a wręcz po jeździe i rozciąganiu, nie mam tego uczucia ciągnięcia pasma. Cóż bieganie muszę odstawić, czego jakoś strasznie nie żałuję, a rower widocznie ma jakieś działanie rehabilitacyjne, z czego ogromnie się cieszę.

#97 quibo

quibo
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądFrancja

Napisano 01 marzec 2013 - 10:47

Czesta kontuzja u ludzi, ktorzy biegaja po nierownym podlozu (las, bieganie bokiem drogi asfaltowej gdzie opada ona troche do pobocza itd) to przeciazenie miesnia podkolanowa (lac. popliteus). Daje on dolegliwosc bolowa pod kolanem po jego zewnetrznej stronie podczas pracy w lancuchu otwartym (np. poczatek fazy przeniesienia w biegu/chodzie). Gdy pracujemy w lancuchu zamknietym (np. przysiad, rower) bol ten z reguly nie wystepuje.

Najlepszym rozwiazaniem jest odpoczac kilka dni od aktywnosci wywolujacej przeciazenie. Takze powrot do bieganie powinien byc spokojny.
I taka rada na przyszlosc - jesli biegasz po drodze asfaltowej i nie jest ona zbyt ruchliwa to zawsze staraj sie biegac srodkiem.

ps. przepraszam za brak polskich znakow, ale w pracy nei mam mozliwosci przestawic na polska klawiatura (blokada administratora)

ps2. oczywiscie powyzsze to nie diagnoza bo przez internet to mozna wiadomo co zrobic. Jedynie sugestia, ze taka kontuzja czesto wystepuje i warto sie nad tym zastanowic.

#98 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 01 marzec 2013 - 11:52

quibo, znam wszystkie te zasady, podobnie jak tą, że na bieżni powinno zmieniać się kierunek biegu. Rozciągam się też po treningi według, ćwiczeń podanych w necie, staram się wzmocnić mięsień pośladkowy. Przy biegu staram się nie pochylać do przodu (to też powoduje ITBS). Ale szczerze to wszystko kosztuje tyle czasu co samo bieganie. A na rower wsiadam i jadę :) . Zmarznięty śnieg nie jest zbyt wdzięcznym podłożem, może i to miało wpływ na to co mnie spotkało (nie jest to równe podłoże). A może po prostu mam jedną kończynę dłuższą od drugiej.

Na przyszłą zimę mam zamiar biegać po asfalcie środkiem tak jak pisałeś i skrócić dystans, a biec szybciej (ponoć sprinterów ITBS nie łapie).

#99 quibo

quibo
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądFrancja

Napisano 01 marzec 2013 - 14:13

No niestety nauczenie sie dobrej i efektywnej techniki biegu kosztuje duzo czasu. Potem jednak po jej opanowaniu masz wiekszosc radosc z polykanych kilometorw, no i ta "swiezosc w kroku" :) :)

#100 marcinxy

marcinxy
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 16 maj 2013 - 23:37

Mam pytanie czy przechodził ktoś już bul kolana a niedługo potem bul biodra? Czy myślicie że jedno promieniuje na drugie a może jedna nie wyleczona kontuzja pociągnęła za sobą następną? :?:

Dodaj odpowiedź