Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kaseta Shimano MTB 10 rzędów (Dyna-sys) do szosy?

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 ms.joda

ms.joda
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądPiotrków Tryb

Napisano 18 marzec 2011 - 15:41

Jakiś czas temu Shimano wprowadziło napęd 10 (Dyna-Sys) w MTB. Czy można bez obaw stosować kasetę np. Deore XT 11-32 w szosie? Jej cena już nie zabija. Zakładamy oczywiście, że przerzutka obsłuży taką kasetę. Jak będzie z kompatybilnością z pozostałymi elementami np. łańcuchem? Nie chciałbym wymieniać pozostałych elementów z serii 5600/6600.

#2 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 18 marzec 2011 - 15:45

No powinno działać - łańcuch przydałby się także jednokierunkowy ale z tego co wiem 7900 nie jest kompatybilny z nowym XT/XTR więc musiałby to też być łańcuch XT/XTR

Ale po co 32? Nawet turystycznie to już lepiej korbę kompaktową zaaplikować + przerzutkę 27 ew 29...

#3 ms.joda

ms.joda
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądPiotrków Tryb

Napisano 18 marzec 2011 - 15:58

Lubię mieć z przodu tarczę 53 bo przydaje się na zjazdach. A na agresywnych podjazdach przydałoby się czasem coś więcej niż 28, zwłaszcza z obciążeniem. Czy przerzutka szosowa z długim wózkiem podoła takiej kasecie? Jeśli nie to co lepiej zadziała: MTB 9 czy Dyna-Sys 10 - tylko -czy ciąg linki jest ten sam?

A jak łańcuch z nowej serii, to pewnie też i korba i robi się mało opłacalne.

#4 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 18 marzec 2011 - 16:06

Jeśli koniecznie chcesz x-32 to przyjrzyj się TEMU'

Zamiana kasety i przerzutki będzie kosztem równym nowej kasecie XT/XTR na DynaSys a SRAM jest kompatybilny z Shimano (naciąg linek do sprawdzenia jeszcze bo nie jestem w 100% pewny).

#5 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 marzec 2011 - 21:00

Z tego co mi wiadomo, Dyna-Sys ma inny ciąg linki tylnej przerzutki, ale pewien tej wiadomości nie jestem, mógłby ktoś znający się na temacie potwierdzić lub zaprzeczyć??

Dodaj odpowiedź