Jump to content

Photo

Luzy Na Kasecie

6 replies to this topic

#1 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 posts
  • SkądPodhale

Posted 10 September 2021 - 12:56

Posiadam rower Fuji GranFondo z kołami Oval Concepts 324. Nigdzie nie mogę znaleźć opisu tych kół. Zwłaszcza zależy mi na tylnym kole bo zauważyłem luzy na kasecie i chciałbym sprawdzić jak to rozebrać co kupić jak naprawić.

Facebuk i  YT  Strava

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,625 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 September 2021 - 14:12

Luz na kasecie czy na bębenku?

Jeżeli na kasecie, potrzebujesz dołożyć cienką podkładkę https://rowerplus.pl...-do-kasety.html i załatwione

Jeżeli na bębenku, to masz dwie opcje:

- jeżeli bębenek jest na łożysku kulkowym: na 99% ten typ tak ma i niewiele możesz zrobić; jeżeli nie ma to wpływu na zmianę biegów i nie występują inne komplikacje (np. hałas), naucz się z tym żyć

- jeżeli na maszynach, możesz spróbować wymiany łożysk

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 posts
  • SkądPodhale

Posted 10 September 2021 - 17:51

Odkręciłem kasetę i luz minimalny ciężko to powiedzieć ale jest na bębenku. Czyli zostawiam to tak jak jest. Ale mam inny problem. Jak to u mnie bywa rozkręciłem kasetę i teraz została mi jedna podkładka. I za Chiny Ludowe nie wiem gdzie mam ją dać czy tak jak na zdjęciu idzie pierwsza czy pomiędzy trzy największe koronki a pozostałe koronki. 

1.jpg

2.jpg

Facebuk i  YT  Strava

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,625 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 September 2021 - 19:00

Na 99% wchodzi pomiędzy kasetę a szprychy. To by oznaczało, że podkładka pełni funkcję redukcji z bębenka 11-rzędowego szosowego na kasetę 10-rzędową albo starszą szosową lub na kasetę MTB (11-rzędowe kasety MTB są węższe niż 11-rzędowe szosowe i dlatego MTB wymagają redukcji, a szosowe nie).

Sprawdź, czy bez tej podkładki kaseta ma normalny, tzn. równomierny rozkład koronek. Jeżeli nie, to podkładka powinna wejść po 3. koronce, ale nie spodziewam się.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 posts
  • SkądPodhale

Posted 10 September 2021 - 19:19

Właśnie odwiedziłem stronę Shimano bo to kaseta CS-HG 700 11 rz i masz rację ona jest pokazana od strony szprych. I ona tylko jedną stroną wchodzi. Mikroos dzięki za pomoc :-) następnym razem obiecuje sobie że włączam kamerkę i wtedy biorę się za rozbieranie roweru.

A nie mogę wymienić tego bębenka na inny aby nie było luzu?
koronka.png

Facebuk i  YT  Strava

#6 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 posts

Posted 11 September 2021 - 16:43

bo to kaseta CS-HG 700 11 rz

Czyli masz jedyną (albo jedną z dwóch) kaset shimano road 11s, które mają konstrukcję umożliwiającą założenie na "stary" bębenek 10s

A nie mogę wymienić tego bębenka na inny aby nie było luzu?

Teoretycznie możesz. Problem w tym, że bębenek jest częścią dedykowaną do danej piasty. Ty masz stockowe z roweru piasty oval'a więc kupno nowego bębenka jest zapewne niemożliwe

#7 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 posts
  • SkądPodhale

Posted 11 September 2021 - 17:17

Czyli czaje tłukę dopóki nie zaczną się jakieś hece. Potem wymiana na lepsze koła :-)

Facebuk i  YT  Strava

Reply to this topic