Witam, kupiłemi i zamontowałem zębatki Rotor Qring 54/39 do korby Ulegra R8000 w mojej czasówce. Bardzo miło zaskoczyła mnie płynność jazdy. Aczkolwiek kultura pracy pozostawia wiele do życzenia.
Przełożenia na końcu i początku kasety (typu blat-3 ostatnie biegi od osi, albo mała tarcza i młynek z tyłu) to jeden wielki zgrzyt. Łańcuch w żądnym momencie nie obciera o prowadnice przerzutki.
I tu moje pytanie do bardziej doświadczonych. Czy tak ma być czy robię coś źle?
PS. Jeśli ten temat bardziej pasuje do warsztat to proszę o przeniesienie.
Rotor Qring - Kultura Pracy
Napisano 30 wrzesień 2021 - 20:14
Napisano 30 wrzesień 2021 - 20:22
Jeżdżąc wcześniej z bkatami Absolutblack miałem pewne problemy, bo w położeniu mała tarcza i najmniejsze koronki na kasecie łańcuch naczyń obrampy na blacie.
Napisano 30 wrzesień 2021 - 20:59
Używam blatów Qring Rotora, ale w wersji 50/34 i nie mam żadnych problemów. Masz trochę dziwne objawy. Skoro łańcuch nie dotyka wózka to skąd pochodzą te dźwięki?
Jeżdżąc wcześniej z bkatami Absolutblack miałem pewne problemy, bo w położeniu mała tarcza i najmniejsze koronki na kasecie łańcuch naczyń obrampy na blacie.
Zrobiłem test i zdjąłem przednią przerzutkę i problem nadal występuje
. To tak jakby łańcuch pracował na gigantycznym przekosie chociaż płyta oś to chyba nie jest jakiś ogromny przekos.
Napisano 30 wrzesień 2021 - 21:05
Dziwne, co to może być? Może spróbować z innym łańcuchem, może ten jest wyciągnięty za bardzo?
Napisano 01 październik 2021 - 12:29
Zmieniałem w tym roku napęd z Ultegry 8020 na 8070 - po zmianie głośno zrobiło się w środku kasety - czym bardziej na skraj tym ciszej - odwrotnie niż u Ciebie. Kaseta ta sama, łańcuch ten sam i korba ta sama. Wydawało się iż problemem było złe założenie przedniej przerzutki (ale nie ocierała o wózek w żadnym położeniu) lub zła regulacja tylnej (chociaż chodziło płynnie). Problem rozwiązał się przypadkowo - polaniem miejsca gdzie korba wchodzi w suport rzadkim smarem. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest ale działa. Przy zmianie napędu niepotrzebnie ściągnąłem też korbę i sądzę, że to było przyczyną.
Jeżeli chodzi o nieoczekiwane dźwięki jakie potrafi wygenerować rower często logika nie ma zastosowania.
- lukaszzsch lubi to