Jump to content

ból w dolnej części pleców ;/

14 replies to this topic

Poll: Czy podczas jazdy na rowerze bol± ciê plecy ? (33 member(s) have cast votes)

Czy podczas jazdy na rowerze bol± ciê plecy ?

1. Nie czuje bólu (15 votes [45.45%])

Percentage of vote: 45.45%

2. Tak , ale mi to nie przeszkadza (8 votes [24.24%])

Percentage of vote: 24.24%

3. Tak , Bardzo (10 votes [30.30%])

Percentage of vote: 30.30%

Vote Guests cannot vote

#1 Gosc_okacper_*

Gosc_okacper_*
  • Gość

Posted 21 March 2011 - 20:49

Witam! mam 14 lat i ścigam się już 3 lata , głównie na szosie ale na mtb także ,mam następujący problem , podczas długiego , mocnego treningu , kiedy jade ciagle w tej samej pozycji na twardym przełożeniu po około 10-20 km (zależy od dnia) czuje ból w dolnej części pleców , na wyścigach jest to czasami nie do zniesienia , na mtb podczas treningów tego nie czuje ale na wyścigu gdy trzeba długo mocno jechać czuje jakby mnie ktoś kopał w plecy , w miare upływu miesięcy jak jeżdże coraz więcej ból jest coraz mniejszy ale za rok przechodze do kategori jun młodszego kiedy będą dłuższe wyścigi i boje się że sobie nie poradze , nie jest to raczej wina pozycji ponieważ jeżdże już na piątym rowerze i ciągle ten sam ból , pytam się forowiczów ponieważ mojego trenera to jakoś nie interesuje , dodam jeszcze że w ciągu dwóch lat jazdy dużo sie poprawiło ponieważ gdy 2 lata temu wsiadłem na szose ból na podjazdach był tak silny że musiałem zejść z roweru , teraz tak już tego nie czuje , pomaga np puszczenie kierownicy czy staniecie na pedałach i rozciągnięcie dolnej części pleców , aha mam jeszcze wade postawy , zaokrąglone plecy ale dużo osób ma wady postawy a bólu nie odczuwa , macie może jakieś rady albo ćwiczenia ? aha i jeszcze jedno , jestem bardzo wysoki jak na swój wiek bo mam aż 183 cm wzrostu i rosne około 1 cm na dwa miesiace

#2 Gosc_Vivi_*

Gosc_Vivi_*
  • Gość

Posted 21 March 2011 - 20:54

okacper, a dobrą masz pozycję na rowerze? Na samym początku jak zaczynałem miałem to samo co Ty, później pozycję poprawiłem i jest ok.

OFFTOP

Pamiętaj, że od dyspozycji masz też kropki, nie tylko przecinki.

#3 Gosc_okacper_*

Gosc_okacper_*
  • Gość

Posted 21 March 2011 - 20:58

okacper, a dobrą masz pozycję na rowerze? Na samym początku jak zaczynałem miałem to samo co Ty, później pozycję poprawiłem i jest ok.

OFFTOP

Pamiętaj, że od dyspozycji masz też kropki, nie tylko przecinki.

tak jak napisałem próbowałem już z tyloma kombinacjami pozycji , żadna nie przynosiła efektu. Chyba że ciągle coś ustawiam źle , rozmawiałem już o tym z wieloma osobami . Myślałem też o komputerowym ustawianiu pozycji i o pasie kosmodisk active ;p http://www.kosmodisk...VE-51500-p.html

#4 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 21 March 2011 - 21:00

pewnie masz za duży rower

u2250y2014v3.gif

#5 Linker

Linker
  • Użytkownik
  • 58 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 21 March 2011 - 21:10

Mi ból minął odkąd zacząłem ćwiczyć plecy z ciężarami.

minoł zaczołem? Po jakiemu to? :-/
Jak wyszukiwarka nie ma wbudowanego słownika to polecam chociażby google.pl

M

#6 Gosc_Vivi_*

Gosc_Vivi_*
  • Gość

Posted 21 March 2011 - 21:13

Ale w wieku 14 lat ćwiczenia z ciężarem na plecy chyba nie bardzo.
Prawda?

#7 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 posts
  • Skądwrocław

Posted 22 March 2011 - 01:25

okacper wg mnie to powinieneś się wybrać do kogoś mądrego od wad postawy

wzmocnienie mięśni może pomóc ale nie ciężary a jakieś niewielkie obciążenia dobrane stosownie do wagi, wieku, budowy i siły ćwiczącego, ale raczej ostrożnie i na pewno po konsultacji kogoś od wad postawy/kręgosłupa i pod jego okiem

swoją drogą to co to za trener, co się nie interesuje problemami ze zdrowiem podopiecznego w takim wieku :-?

#8 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 posts
  • SkądKlucze

Posted 22 March 2011 - 08:51

Z ciężarami przed zakończeniem wzrostu, zwłaszcza tak szybkiego, bardzo bym uważał. Nie przeszkadza jednak niczemu wykonywanie ćwiczeń wykorzystujących masę własnego ciała, np. ćwiczenia mięśni dolnej części pleców na tzw. ławce rzymskiej. Proponuję też zadbać o mięśnie brzucha, które wbrew pozorom mają spory udział w utrzymywaniu pozycji na rowerze, odciążając te wyżej wymienione.

#9 Platon

Platon
  • Użytkownik
  • 558 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 March 2011 - 09:32

Miałem podobny problem, na początku sezonu tak po 60km ciągłej jazdy, a po rozkręceniu się po 100km. Zawsze zaczynały mnie boleć plecy, im więcej jeździłem tym później to następowało. Teraz jestem dobrej myśli, rok przepracowałem osotro na basenie i mimo jeszcze dłuższych wyjazdów plecom nic nie dolega.

#10 Robert_Rybnik

Robert_Rybnik
  • Użytkownik
  • 272 posts
  • SkądRybnik

Posted 22 March 2011 - 11:49

Pytanie NR 1!!! Czy rozciągasz się po treningu lub w inny dzień robisz sobie streching?!

Pytanie NR 2!!! Czy boli Cie w okolicy kości krzyżowej czy raczej lędźwi?!
Bo często jeśli jedzie się na TWARDO to się jedzie "z krzyża" i wtedy boli to i owo - kwestia zwiększenia kadencji...

Zima była bdb okresem do wzmocnienia gorsetu mięśniowego w obrębie obręczy barkowej i biodrowej - m.in. poprzez streching, ćw. ogólnousprawniające, siłowe, izometryczne, itp.

a co do pracy z ciężarami w tym wieku - nie ma się czego bać, tylko kwestia doboru obciążeń! Nie musi . nie może od razu wyrywać jak PUDZIAN! Na małych obciążeniach spokojnie można ćwiczyć. Chociażby technikę rwania / podrzutu (z samym gryfem) - jako formę budowania nawyków ruchowych do trzymania prawidłowej postawy ciała - plecy proste, itd.

Pozdrower

#11 Gosc_okacper_*

Gosc_okacper_*
  • Gość

Posted 22 March 2011 - 20:34

po treningu raczej staram się rozciagać . A co do drugiego pytania , w którym miejscu dokładnie są lęździwe a gdzie krzyże ?? :?

#12 Gosc_okacper_*

Gosc_okacper_*
  • Gość

Posted 22 March 2011 - 21:59

http://www.competiti...FC_ANSWER_8=182 to niby moja idealna pozycja , tylko mógłby mi ktoś po polsku wytłumaczyć co to wszystko znaczy? :o

#13 doniu

doniu
  • Użytkownik
  • 49 posts
  • SkądWarszawa Wawer

Posted 19 April 2011 - 10:23

Ja też odczuwałem ból w dolnej część przy mocniejszych treningach na pagórkowatym terenie jakiś rok temu na wiosnę. Po zmianie pozycji na rowerze i ćwiczeniach przeszło. Jeżeli chodzi o ćwiczenia w moim przypadku pomogły zwykłe brzuszki, pompki oraz takie jakby wiosłowanie małym ciężarkiem. Raz w tygodniu dodałem jeszcze bieganie i basen.
Dołączona grafika
A zmiana pozycji polegała na obniżeniu kierownicy i przesunięciu jej do przodu. Wiem, to wydaje się nielogiczne, ale testowałem różne ustawienia i taka okazała się najlepsza.

#14 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Posted 19 April 2011 - 11:41

Ja bym zaczął od wizyty u ortopedy. Kręgosłup łatwo sobie popsuc, a naprawic sie już potem może nie dac. Jak masz wadę postawy to pewnie dostałes zestaw cwiczeń do ich korygowania-wspomniał bym lekarzowi, że sporo wysiłku wkładasz w pokonywanie km na rowerze, bo to może miec wpływ na dobór cwiczeń.

#15 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 19 April 2011 - 11:47

http://bieganie.pl/i...1&cat=25&id=481
W razie czego w linku są ciekawe moim zdaniem ćwiczenia rozciągające, których część od jakiegoś czasu stosuję i gdzieś tam autor napisał, że "Przykurcz tych mięśni i powięzi może prowokować ból okolicy lędźwiowej i krzyżowej kręgosłupa z promieniowaniem do kończyny dolnej tyłem uda aż do pięty." (punkt 2 ) wiadomo, że przyczyn może być wiele ale robiąc te ćwiczenia uświadamiam sobie, że rozciągania mi brakowało :-)

Reply to this topic