Skocz do zawartości

Zdjęcie

Bacik Do 11/12S

17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rolf

Rolf
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 grudzień 2021 - 18:08

Hej,

Do tej pory korzystałem z jednego, szerokiego bacika, do kaset 7-10s, ale bardziej nowoczesnych kaset wydaje się być trochę za szeroki - poleci ktoś jakiś _niedrogi_ bacik na 11-12s? Czy nie ma rady i trzeba wydać ponad stówę na PRO Team, bo to jedyny 12s jaki, znalazłem?

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 grudzień 2021 - 18:29

Bacik ma trzymać kasetę, a nie zapewniać perfekcyjną zmianę biegów.

Skoro trzyma, to trzyma, nie potrzebujesz bacika za milion monet.

• Prozor lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 wildix

wildix
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 05 grudzień 2021 - 18:40

dokładnie, przecież bacikiem łapiesz za największą zębatkę, więc w czym przeszkadza szerokość ?

#4 bursztynian

bursztynian
  • Użytkownik
  • 124 postów

Napisano 05 grudzień 2021 - 19:26

Jeśli cokolwiek przeszkadza w używaniu bacika z kaseta 11 czy 12s, wystarczy wymienić te kawałki łańcucha na fragmenty z używanego/zużytego łańcucha 11/12 i gitara. Ot taka koncepcja. U mnie zadziałało.

#5 Rolf

Rolf
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 grudzień 2021 - 08:24

dokładnie, przecież bacikiem łapiesz za największą zębatkę, więc w czym przeszkadza szerokość ?

Największa? Zawsze wygodniej mi było łapać gdzieś w środku... I gdy tak robię, przy mojej kasecie (Sram Red 11s) mam wrażenie, że sąsiednie zębatki się rozginają, czy mogą nawet uszkodzić. No że obecny  bacik kosztował kilkanaście złotych, to myślałem, że nowy też za tyle kupię - ale jeśli nie, to pewnie zrobie jak bursztynian radzi, tylko poczekam, aż będę miał zużyty łańcuch... Bo jak rozumiem, da radę skuć razem łańcuchy 8 i 11s, tak?

• Kresowiak lubi to

#6 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 grudzień 2021 - 08:28

. Bo jak rozumiem, da radę skuć razem łańcuchy 8 i 11s, tak?

Oczywiście, że tak. Możesz nawet usunąć stary i w to miejsce wstawić węższy kawałek łańcucha. Ja absolutnie nie mam problemów z używaniem bacika z szerszym łańcuszkiem, jednak jeśli komuś to przeszkadza to faktycznie żaden problem z modernizacją starego narzędzia.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 grudzień 2021 - 09:03

Chyba, że zużyty, wtedy zetrze koronki :D

rowerplus-logo-2.png

#8 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1533 postów
  • SkądSK

Napisano 06 grudzień 2021 - 10:20

A ja mam coś takiego https://www.decathlo...-200?mc=8309913
Po tym jak mi sie bacik rozpadł. Używam od kilki lat

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

#9 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1038 postów
  • SkądStargard

Napisano 06 grudzień 2021 - 12:27

Mam identyczny, sprawuje się bardzo dobrze. Odkąd to kupiłem bacik poszedł w zapomnienie.

#10 wildix

wildix
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 06 grudzień 2021 - 15:25

Zawsze wygodniej mi było łapać gdzieś w środku... I gdy tak robię, przy mojej kasecie (Sram Red 11s) mam wrażenie, że sąsiednie zębatki się rozginają, czy mogą nawet uszkodzić.

A jak jedziesz akurat na tej zębatce to myślisz, że się nie ,,rozgina'' ?

#11 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 grudzień 2021 - 18:45

Akurat w Redzie koronki wystają najniżej jak tylko się da poza obrys korpusu kasety. Argument jest więc wybitnie chybiony.

rowerplus-logo-2.png

#12 Rolf

Rolf
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudzień 2021 - 07:38

A jak jedziesz akurat na tej zębatce to myślisz, że się nie ,,rozgina'' ?

Nie chodzi mi o tą zębatkę, na której oparty jest łańcuch, ale o sąsiednie, o które również zahacza się ultra-szeroki łańcuch - zwłaszcza że są dość finezyjnie żłobione i poukładane, oraz rozsunięte na boki (ząbki nie są w jednej linii).

• marb lubi to

#13 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 grudzień 2021 - 08:06

Szukasz dziury w całym, ot co. Łańcuch podczas jazdy ociera się o sąsiednie koronki przy każdej zmianie biegów, pod wielokrotnie większą mocą, i nie robisz o to żadnego problemu. Serio myślisz, że te śmieszne 40 Nm przez kilka sekund robi jakąkolwiek różnicę?

Skoro już szukasz za wszelką cenę problemu, to nie zapomnij, że bacik PRO ma założony łańcuch Shimano, a Ty masz kasetę SRAM-a, więc zepsujesz wszystko ;)

A tak bardziej na poważnie: chyba nie liczysz, że serwisy kupiły teraz pozłacane baciki 12-rzędowe, bo przyszło nowe? :D

rowerplus-logo-2.png

#14 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 07 grudzień 2021 - 10:48

Szukasz dziury w całym, ot co. Łańcuch podczas jazdy ociera się o sąsiednie koronki przy każdej zmianie biegów, pod wielokrotnie większą mocą, i nie robisz o to żadnego problemu. Serio myślisz, że te śmieszne 40 Nm przez kilka sekund robi jakąkolwiek różnicę?

Skoro już szukasz za wszelką cenę problemu, to nie zapomnij, że bacik PRO ma założony łańcuch Shimano, a Ty masz kasetę SRAM-a, więc zepsujesz wszystko ;)

A tak bardziej na poważnie: chyba nie liczysz, że serwisy kupiły teraz pozłacane baciki 12-rzędowe, bo przyszło nowe? :D

Troche musze sie nie zgodzic ;)

Ostatnio rozmawialem z jednym zawodnikiem ktory pokrzywil zebatke w kasecie eagle xx1 za worek pieniedzy, jak to okreslil uzyl bacika ktory ma od lat, a serwisant mu od razu powiedzial ze do 12ki powinien uzyc innego bata. Taka ciekawostka.

#15 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 grudzień 2021 - 11:15

Problemu nie spowodował bacik, tylko nieumiejętne jego użycie.

Jeżeli ciągnął za największą (aluminiową!!!) koronkę, wiszącą na samodzielnej konstrukcji na bardzo długim ramieniu, a przy tym odchylił bacik poza płaszczyznę koronki, to po prostu zrobił poważny błąd techniczny. Mieliśmy już kiedyś podobny przypadek na reklamacji (kaseta Sunrace, ale sytuacja identyczna), więc mówię z własnego doświadczenia.

Tak samo wygiąłby tę kasetę dedykowanym bacikiem. I tak samo nie wygiąłby jej starym bacikiem, gdyby po prostu trzymał kasetę poprawnie.

BTW trzymanie kasety za największą koronkę to w ogóle słaby pomysł. Zbyt duże jest ryzyko, że dla własnej wygody odchylimy dłoń od szprych i wytworzymy siłę zginającą koronkę. Natomiast jeszcze raz podkreślam, że rodzaj bacika nie ma tu absolutnie żadnego znaczenia tak długo, jak trzyma się go w płaszczyźnie koronki.

rowerplus-logo-2.png

#16 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 07 grudzień 2021 - 11:53

Ta zebatka byla w srodku kasety, ciezko „owinac” lancuchem 50ke ;)

#17 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 grudzień 2021 - 12:35

Cóż... Właśnie dlatego warto powierzać pracę fachowcom, kiedy samemu nie umie się jej wykonać porządnie.

Serwisant tego swojemu klientowi pewnie nie powie, a powinien był - na całe szczęście ja w tym przypadku mogę ;)

rowerplus-logo-2.png

#18 Rolf

Rolf
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 grudzień 2021 - 06:33

Szukasz dziury w całym, ot co.

Nie, po prostu pytam, bo nie wiem. Zdaje się, że po to powtasło to forum?

Dodaj odpowiedź