Skocz do zawartości

Zdjęcie

suport MegaExo BB4000

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 postów
  • SkądSidzina

Napisano 23 marzec 2011 - 12:39

Witam,
mam taki mały problem z spowyższym supoertem (korba to FSA Omega) otóż jest to nowy rower, przebieg 350km, po jakiś 200km pojawił się luz na suporcie, co podobne lubi być normalne w nowych rowerach, luz zlikwidowałem śrubą do kasowania luzów, w suportach FSA to śruba na imbus 5 do której dostajemy sie po poluzowaniu lewego ramienia korby.
I po zlikwidowaniu luzów z suportu wydobywa się taki dzwięk, jakby to opisać, "szumienie". Raczej nie dociągnąłem zbyt mocno śruby do kasowania luzu, dokręciłem ją bardzo delikatnie, tyle o ile, tak jak pisze na korbie.
Dodam jeszcze iż taki sam szum był jak korba miała luz, może troszkę mniejszy.
Teraz question, zostawić jak jest i do się ułoży z czasem, czy raczej już zamawiać nowy suport?
Ale nie chce mi się w to wierzyć żeby suport szedł do kosza po niecałych 400km przebiegu.
Od skasowania luzu przejechałem jakieś 100km.
Może miał ktoś podobne historie z tymi suportami, z góry dzięki

#2 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 23 marzec 2011 - 20:15

jedroll1, Miałem tę korbę i akcje były z nią takie same. Szybko ją wymieniłem na Veloce UT. Ten szum to efekt kiepskiego spasowania plastikowych osłonek łożysk w pakiecie stykających się z osią/ramionami korby.

Możesz poeksperymentować z wymianą suportu na jakiś inny, nie FSA.

#3 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 postów
  • SkądSidzina

Napisano 23 marzec 2011 - 20:44

Bikemaster dzięki stukrotne, tak coś czułem, że to nie przez zbyt mocne skasowanie luzów, hmm, a jeździłeś na niej więcej, tylko szumi czy rozlatuje się szybko ten suport?
bo jeśli tylko szumi to pół biedy, zarżnę ją na jednym łancuchu do śmierci i później wsadzę cały inny napęd.
jeśli to tylko szum to na razie zostałbym z tym co jest.

#4 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 23 marzec 2011 - 20:56

jedroll1, możesz spokojnie jeździć. To raczej cecha tej korby a nie wada. Zauważ że mimo szumu kręci się akceptowalnie (tak u mnie było).
Więc możesz zakatować suport.

#5 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 postów
  • SkądSidzina

Napisano 23 marzec 2011 - 21:06

Bikemaster ta kręci się nie najgorzej, chyba, nie mam za bardzo porównania tylko MTB, ale chyba nie jest najgorzej. W sumie nie mam też za bardzo wyboru bo na razie na wymianę finanse nie pozwalają, jak tylko nie będzie łapać już luzów to katuje ją do końca, przynajmniej będę miał spokój z mierzeniem i wymienianiem łańcuchów hehe;)
a właśnie Bikemaster powiedz mi, łapała Ci luzy ta korba często, czy był z tym spokój po wstępnym ułożeniu się suportu i korb?

#6 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 23 marzec 2011 - 21:34

jedroll1, Korby z systemem osi takim jak Mega Exo czy HTII łapią luz po ~200km od nowości, po wykontrowaniu takiego luzu, nie powinien się on pojawiać ponownie.

Teoretycznie luz powinien się pojawić dopiero gdy łożyska byłyby bardzo zużyte. Ale to chyba żaden problem sprawdzić raz na 1500 km czy korba ma luz i ew. skontrować całość. :-P

#7 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 postów
  • SkądSidzina

Napisano 23 marzec 2011 - 21:38

oki masz racje, dzieki wielkie za info
pozdro

Dodaj odpowiedź