Jump to content

Photo

Lekarz Medycyny Sportu (Ból Głowy)

3 replies to this topic

#1 Patrysbgc

Patrysbgc
  • Użytkownik
  • 48 posts

Posted 20 January 2022 - 21:01

Witajcie,

Jakoś w tym tygodniu podczas robienia testu 5-minutowego, już pod sam jego koniec poczułem masakryczny ból głowy (z przodu, na środku ciemiączka). Ból uderzył nagle i był absolutnie nie do wytrzymania, przez kolejnych kilkanaście minut myślałem że mam wylew. Teraz głowa dalej lekko od czasu do czasu zaboli, ale to leciutki ból w porównaniu do tego co było przy jezdzie.

Zastanawiam się co mogło być powodem, test 5 minutowy to oczywiście nie jest lekki trening, ale nie robiłem go pierwszy ani drugi raz. Jechałem w zamkniętym pomieszczeniu, przy otwartym oknie.

Czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza medycyny sportu, który ma doświadczenie ze sportami wytrzymałościowymi? Najlepiej Warszawa, chyba że w grę wchodzi konsultacja przez telefon.

Pozdrawiam,

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 21 January 2022 - 05:36

Nie szukałbym w medycynie sportu, tylko raczej u neurologa - i to PILNIE.

Medycyna sportowa jest podporządkowana maksymalizacji wydolności, a Ty ewidentnie miałeś nagłe zdarzenie ze strony układu krążenia. Konsultacja telefoniczna w takim przypadku to marny żart, a nie pomoc lekarska. Potrzebujesz diagnostyki, a nie rozmowy.

BTW Miałeś podejrzenie, że doszło u Ciebie do wylewu, i czekałeś z tym radośnie kilka dni?! Wybacz bezpośredniość, ale przeraża mnie takie myślenie. Z takimi rzeczami leci się na SOR albo przynajmniej NATYCHMIAST konsultuje się (z lekarzem, nie z forum internetowym)!

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 January 2022 - 07:31

Natychmiast do lekarza pierwszego kontaktu, który powinien skierować cię do specjalisty (zapewne neurolog). Upierałbym się też na zrobienie tomografii.

#4 Patrysbgc

Patrysbgc
  • Użytkownik
  • 48 posts

Posted 24 January 2022 - 10:14

Dzięki za rady Panowie.

Pani neurolog wstępnie wykluczyła przyczyny wtórne takie jak tętniak albo udar (nie przestałyby boleć po paru minutach, tylko z czasem robiłoby się coraz gorzej i nie zwalczyłyby bólu typowe leki przeciwmigrenowe) ale dla spokoju mam jeszcze zrobić rezonans głowy wraz z żyłami. Przyczyna bólu prawdopodobnie jest pierwotna, tzn. migrena albo jakieś napięcie mięśniowe.

Reply to this topic