Skocz do zawartości

Zdjęcie

Bontrager Velocis

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 ex_lemon

ex_lemon
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądKnurów

Napisano 01 luty 2022 - 18:39

Witam,

czy jeździ ktoś z Was w butach jak w nagłówku? Czy te buty nadają się na dłuższe wypady typu 200-500 km? Ich sztywność wg producenta to 10/14.

https://www.trekbike...elocis/p/22483/

Niestety na moją wąską stopę mało, co pasuje. Przymierzałem SIDI, Shimano, Bontrager i Northwave.

SIDI Genius10 dobrze leżał, ale jak stawałem na palcach (zgodnie z zaleceniem producenta) to pięta mi wyskakiwała. Bontrager Circuit niestety za duże, nawet ze specjalną wkładką.

Jedynie wczoraj udało mi się znaleźć te Velocis, które wydają się być w sam raz.

Jeśli się zdecyduję to brać czarne czy biało-czarne?

A może coś innego w podobnym przedziale cenowym, ale tak żeby można było je przymierzyć w sklepie. Ktoś, coś?

#2 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 01 luty 2022 - 19:30

Mam je i są mega wygodne i bardzo lekkie. W porównaniu do XXX czuję się w nich jak w kapciach, więc na takie trasy idealnie. Ja najdłuższe zrobiłem 200 i 250 km i pełen luz.
A kolor jaki lubisz. Ja mam Waterloo i dla mnie są bomba.
  • ex_lemon i artho lubią to

#3 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 luty 2022 - 20:27

!? Tylko o co chodzi z tą relacją sztywności do "nadawania się" na dłuższe wyjazdy? :D Co ma piernik do wiatraka?

#4 ex_lemon

ex_lemon
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądKnurów

Napisano 01 luty 2022 - 22:35

!? Tylko o co chodzi z tą relacją sztywności do "nadawania się" na dłuższe wyjazdy? :D Co ma piernik do wiatraka?

Czytałem gdzieś, że jak za sztywne to niby może boleć w nich stopa przy dłuższych przebiegach. Chociaż ktoś mi dzisiaj pisał kto obecnie robi nawet trasy 700+, że od takich zaczynał, a teraz jeździ w xxx i nic się nie dzieje. Także je kupię.

#5 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 luty 2022 - 14:27

Ale sztywność ma się nijak do wygody. 

Już dawno zostało udowodnione, że indeksy sztywności butów służą tylko producentom to hierarchizowania asortymentu i parametr ten nie ma przełożenia na nic, ani moc, ani wygodę, ani wytrzymałość czy cokolwiek innego. Muszą coś mieć, żeby jedne buty sprzedawać drożej od innych i pozycjonować w ofercie. I wygrano mityczny indeks sztywności.

Buty kolarskie muszą być sztywne, a nie miękkie jak tenisówki, ale wymóg ten spełniają każde buty kolarskie. Wygoda zależy od wyprofilowania podeszwy, wkładki, odpowiedniego dobrania rozmiaru, budowy cholewki. Sztywność ma taki sam wpływ na wygodę czy moc jak kolor buta. 

• ex_lemon, artho i MARECKY lubią to

#6 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 02 luty 2022 - 14:44

W butach wyższy indeks sztywności podeszwy, idzie w parze z przeprojektowaniem kroju obuwia.

Przykładowo w Shimano model 701 & 902  jeśli chodzi o dopasowanie, czuć znaczącą różnicę w transferze mocy na pedały.

Bardzo mocno odczuwalne przy sprintach.

But w wyższym modelu idealnie przylega do stopy nic nie lata, nie przesuwa się.

#7 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 luty 2022 - 16:18

z tym się mogę zgodzić. Ale tu nie chodzi o sztywność podeszwy tylko ogólnie o dopasowanie buta i wyeliminowanie zbędnych luzów w środku buta. Jak but dobrze leży, to lepiej trzyma stopę, przez co lepiej się pedałuje, a indeks sztywności podeszwy jest bez jakiegokolwiek znaczenia pod kątem mocy. 

#8 Marqs

Marqs
  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 02 luty 2022 - 18:03

Ale sztywność ma się nijak do wygody.

Już dawno zostało udowodnione, że indeksy sztywności butów służą tylko producentom to hierarchizowania asortymentu i parametr ten nie ma przełożenia na nic, ani moc, ani wygodę, ani wytrzymałość czy cokolwiek innego. Muszą coś mieć, żeby jedne buty sprzedawać drożej od innych i pozycjonować w ofercie. I wygrano mityczny indeks sztywności.

Buty kolarskie muszą być sztywne, a nie miękkie jak tenisówki, ale wymóg ten spełniają każde buty kolarskie. Wygoda zależy od wyprofilowania podeszwy, wkładki, odpowiedniego dobrania rozmiaru, budowy cholewki. Sztywność ma taki sam wpływ na wygodę czy moc jak kolor buta.

Masz może jakieś źródło tych testów? Ja jestem zupełnie innego zdania, ale może zmienię swoje myślenie w tym obszarze....Czyli przy sprincie 1500W nie ma znaczenia czy masz buty z podeszwą karbonową z najwyższym indeksem czy też nylonową podeszwę?

#9 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 02 luty 2022 - 18:21

https://media.proque...+Y2cX9JXzW9wPc=

Na 17 stronie rezultaty.

Generalnie dobrze dobrany i wygodny but to to na czym się trzeba skupić.
  • bonobo lubi to

#10 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 luty 2022 - 18:45

Masz może jakieś źródło tych testów? Ja jestem zupełnie innego zdania, ale może zmienię swoje myślenie w tym obszarze....Czyli przy sprincie 1500W nie ma znaczenia czy masz buty z podeszwą karbonową z najwyższym indeksem czy też nylonową podeszwę?

Dokładnie tak jest, albowiem nie pedałujesz piętą, a punkt styku pedałów (bloków) z butem jest bardzo mały i generalnie ze względu na budowę całego układu korba-pedał-but nie ma ani potrzeby ani możliwości, aby z podeszwy tworzyć dźwignię, która musiałaby być sztywna, aby przenieść jakąkolwiek siłę. Tak przynajmniej ja to rozumiem. 

Buty nie przenoszą mocy. Buty pomagają efektywnie pedałować, gdy są dobrze zapięte i wygodne. Wygodny but z podstawową plastikową podeszwą wygra z butem topowym pod względem sztywności, ale źle dobranym do stopy. 

nylonowa podeszwa nie jest gorsza od karbonowej. Ewentualnie but jest cięższy.

https://youtu.be/fzZT0wgIzNI

alterego, dzięki za ten materiał. 

#11 MarekG

MarekG
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 03 luty 2022 - 09:17

Ja też mam wąskie stopy i jeździłem w tym samym modelu butów Shimano, czyli RP3 w wersji męskiej i damskiej - te damskie pasowały jak ulał.
Może spróbuj tą drogą?  :D

#12 ex_lemon

ex_lemon
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądKnurów

Napisano 04 luty 2022 - 18:11

Dzięki za pomoc. Kupiłem Velocis w kolorze Waterloo :) Mam tylko nadzieję, że rozmiar będzie ok. 43 za małe. 44 wydają się być ok (przy pomiarze był bikefitter z jakimś urządzeniem pomiarowym), a w 45 wchodził mi po przesunięciu stopy do przodu za piętą cały palec.

Dodatkowo weszła wkładka na płaskostpopie Inform BioDynamic (czerwona).

Temat do zamknięcia.

• Bzyk lubi to

Dodaj odpowiedź