Skocz do zawartości

Zdjęcie

Giant Tcx Slr - Jaki Rozmiar Ramy Na 177

2 odpowiedzi w tym temacie

#1 mamarkowski

mamarkowski
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 14 luty 2022 - 16:14

Dzień dobry, pierwszy post na forum, kłaniam się wszystkim. Wybaczcie, że nieco dubluję - widziałem wątki "jaki rozmiar do cx", ale dawno wygasłe, stąd zakładam nowy.

Otóż przymierzam się do TCX-a. Wirtualnie, bo nie idzie w Warszawie wsiąść na prawdziwego, w sklepie, pozostaje bazować na tabelkach. I tu zgryz. Gdyż obecna szosa - Fuji Roubaix - ma rozmiar 54, górna rura 550, reach 387, przekrok 780. Z rozmiarówki Gianta wynika, że powinienem wziąć M - który ma górną rurę i reach porównywalne, ale przekrok to kosmiczne 80,5 cm, nawet w butach na koturnie niefortunny zeskok może urazić uszy i dobry smak co wrażliwszych postronnych.

Idealny przekrok ma S - ale reach 370, do tego mostek krótszy o centymetr, no i podsiodłowa 50 cm - aż 4 cm krótsza, to wydaje się spora różnica. W najróżniejszych poradnikach i forach stoi, że przełaj powinien być ciut krótszy od szosy - ale czy te różnice nie są zbyt duże? Przy czym to nie ma być rower do połykania długich kilometrów leśnymi duktami w siodle, tylko 2-3 godziny zabawy na singlu, podjazd, zjazd, podbiegnięcie - jak to przełajówka.

#2 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 14 luty 2022 - 19:05

A jakie ma znaczenie krótsza podsiodłowa? Żadne

Krótszy mostek? Jego wymiana raczej nie stanowi problemu

Generalnie jeżeli przy M nie będziesz miał zapasu przy przekroku to sprawa jest oczywista

#3 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 16 luty 2022 - 15:53

Ile masz wzrostu? Mój Giant TCR jest M, ja mam 176 cm i jest OK, nawet mógłby być centymetr krótszy. 

Dodaj odpowiedź