2 miesiące temu zaliczyłem upadek przy 0km/h
tak niefortunnie, ze nie mogłem ruszać ręką (łokieć uderzył o płytki)
zdjęcie RTG pokazało, że wszystko OK
po 2 dniach już OK ale nie mogłem wyprostować i zgiąć ręki na maxa
byłem na kilku masażach łokcia i licencjonowany masażysta stwierdził
że to trzeba rozmasować bo powstałe wylewy wewnętrzne mogą zostać na zawsze
i w przypadku następnego uderzenia w to miejsce organizm już nie będzie się
mógł bronić
teraz (po 2 miesiącach) dalej nie mogę wyprostować ręki i zgiąć
lekarz chirurg (chyba jeden z lepszych bo w Trzebnicy) stwierdził, że
nie ma sensu masować, jak przestanie boleć ręka wróci do swojej pozycji
w łokciu jest krwiak i jak się wchłonie to będzie OK - ale jak długo to ma trwać?
stłuczenia łokcia/kolana to częsty objaw - jak Wy sobie z tym radzicie?
Stłuczenie łokcia/kolana
Started By
vuki
, 25 mar 2011 12:42
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25 marzec 2011 - 23:42
Wyda Ci się to absurdalne, ale mi lekarze na krwiaka po obtłuczeniu kazali nałożyć pijawkę. Mogli coś tam zrobić prócz tego, ale powiedzieli że pijawka rozpuści tego krwiaka bo ona jak się przyczepia, to wpuszcza takie coś co rozpuszcza zakrzep. Myślę że w google jest sporo o takiej metodzie. Na tej stronie masz coś więcej http://pijawki.org/d...awek-lekarskich A konkretnie tu jest napisane :
Choroby dermatologiczne:
* ospa wietrzna i pólpasiec
* łuszczyca
* niektóre kolagenozy
* zapalenie skóry i tkanki podskórnej w wielu chorobach
* alergie skórne
* krwiaki podskórne
* blizny skórne nie koloidowe
Można zastosować pijawki od lekarza, ale nie wiem gdzie tak leczą, albo można pojechać nad czysty zbiornik wodny, i samemu przyłożyć pijawkę do miejsca przeznaczenia, czyli na krwiaka. Takie coś nie boli, coś jak komar. Poza tym lepiej pogadać z lekarzem, i upewnić się że to coś da, nie wiem czy Twój krwiak jest głęboko, ani nie wiem na jaką głębokość działa pijawka. U mnie po stłuczeniu kolana krwiak głęboko nie był, i zdecydowałem się na pijawkę, bo wchłania się powoli normalnie, a tu po kilku godzinach śladu nie było.
Choroby dermatologiczne:
* ospa wietrzna i pólpasiec
* łuszczyca
* niektóre kolagenozy
* zapalenie skóry i tkanki podskórnej w wielu chorobach
* alergie skórne
* krwiaki podskórne
* blizny skórne nie koloidowe
Można zastosować pijawki od lekarza, ale nie wiem gdzie tak leczą, albo można pojechać nad czysty zbiornik wodny, i samemu przyłożyć pijawkę do miejsca przeznaczenia, czyli na krwiaka. Takie coś nie boli, coś jak komar. Poza tym lepiej pogadać z lekarzem, i upewnić się że to coś da, nie wiem czy Twój krwiak jest głęboko, ani nie wiem na jaką głębokość działa pijawka. U mnie po stłuczeniu kolana krwiak głęboko nie był, i zdecydowałem się na pijawkę, bo wchłania się powoli normalnie, a tu po kilku godzinach śladu nie było.