Jaka jest obecnie najlepsza nawigacja rowerowa? Na innych funkcjach zupełnie mi nie zależy.

Najlepsza Nawigacja Rowerowa.
Napisano 09 marzec 2022 - 10:42
Kup Karoo 2 i potestuj
EDIT: w bike-rs podobno dostępny za 1899zł, bardzo dobra cena:
https://bike-rs.pl/p...igacja-GPS/8308
Napisano 11 lipiec 2022 - 13:04
Jeszcze nie kupiłem - czaję się jak szczerbaty na suchary hehe.
Czy ktoś jest w stanie doradzić -priorytetem jest nawigacja i nie patrzymy na cenę: Garmin 1040 czy Hammerhead Karoo 2?
Chcemy pokazać światu jacy jesteśmy fajni, a świat patrzy i nie może się nadziwić jakimi jesteśmy durniami.
Napisano 11 lipiec 2022 - 13:22
Miałem dwa (!) razy Karoo2 i dwa razy żegnałem się z nim po 2-3 miesiącach bez ukłucia żalu
Używałem po 1-1,5 roku 830 i 1030+ (wcześniej Wahoo, starsze Garminy). Teraz 1040.
Pojęcie "nawigacja" jest dość pojemne, bo może oznaczać różne kryteria.
Garmin ma swoje wady (IMO np. trudność w wyborze punktów nawigacyjnych z poziomu urządzenia, słabo rozwiązane POI, UI z czasów pierwszych PC), ale działa. 90% czasu spędzam na polu z mapą (tam mam pole IQ z wieloma danymi, aby ukrócić dyskusje i wskazywanie przewag Wahoo/K2). Działa dobrze, na 1040 dość szybko (zmiana widoku, zoom, szukanie po okolicy). Na dużym ekranie jest możliwość wyświetlenia sporego kawałka okolicy. Na gravelu z Topo mapami ciężko jest pogubić szlak.
W K2 jest rzekłbym dość prosto (nie ma wielu możliwości i funkcji), ale czytelnie. Mi jednak przeszkadzało centrowanie strzałki nawigacyjnej na środku ekranu (rzadko jeżdżę do tyłu ). Zaletą jest możliwość szybkiego przeskalowania mapy (to jest moim zdaniem główna przewaga nad Garminami). Natomiast widoczność ekranu K2 w pełnym słońcu jest moim zdaniem bardzo mizerna - zdecydowanie wolę ekran 830 lub 1040 (w 1030+ jest słabiej niż w 830). No i czas pracy. W 1040 odpalasz i jedziesz, nie myślisz o zasilaniu. W K2 odpalasz i zaczynasz nerwowo sprawdzać, czy dziś weźmie 10% czy 14% czy może 20% na godzinę (tu się nic nie zmieniło i nie zmieni). W moim egzemplarzu K2 dostałem jeszcze 2 zawieszki urządzenia z brakiem umiejętności wznowienia trasy (garmin potrafi się zawiesić, ale niezawodnie odtwarza - za wyjątkiem statystyk treningowych).
Może kiedyś dam szansę Karoo 3 - z ciekawości technologii, ale K2 dla mnie to już historia.
- Dari lubi to
Napisano 11 lipiec 2022 - 13:34
Dzięki za odpowiedź. Niestety, jeśli chodzi o nawigacje rowerowe to mam zero pojęcia hehe.
W takim razie chyba kupię Garnina 1040 (raczej solar)..Pozostaje jeszcze tylko kwestia poszukania dobrej oferty.
Chcemy pokazać światu jacy jesteśmy fajni, a świat patrzy i nie może się nadziwić jakimi jesteśmy durniami.
Napisano 11 lipiec 2022 - 16:51
Garmin zawiódł mnie już więcej razu niż Karoo, ale fakt - nawigacja w garminie może wyglada mniej widowiskowo, ale działa super.
Odkryłem już kilka ciekawych szlaków koło mnie dzięki wyznaczonemu na komputerku kursie. Wyznaczałem także palcem w trakcie jazdy i biorąc pod uwagę, że nigdy nie miałem urządzenia od tej firmy i styczności z i j produktami to jest to całkiem proste.
Chyba warto polecić!
- Dari lubi to
Napisano 11 lipiec 2022 - 18:37
Dzięki za odpowiedź. Niestety, jeśli chodzi o nawigacje rowerowe to mam zero pojęcia hehe.
W takim razie chyba kupię Garnina 1040 (raczej solar)..Pozostaje jeszcze tylko kwestia poszukania dobrej oferty.
Solar rzeczywiscie robi robote, polecam

- Dari lubi to
Napisano 11 lipiec 2022 - 19:12
Niestety, 1040 to wciąż „dzieciak”, który bywa kapryśny i zawodny. Trzeba czasu i cierpliwości. Generalnie po 2 aktualizacji jest w miarę ok. Garmina oceniam z perspektywy kilku kolejnych urządzeń.
Na tyle kapryśny, że treningi latam na dwóch jednocześnie:

Napisano 29 lipiec 2022 - 19:37
Jeśli chodzi o samą nawigację to sprawdza się super, ale poznanie wszystkich funkcji zajmuje dużo czasu.
Od miesiąca mam zegarek Garmin Epix2 i podoba mi się opcja doboru trasy z minimalizacją wzniesień oraz funkcja wyznaczenia losowej trasy ustawiając ile chcemy przejechać. Jeśli na takich funkcjach Ci nie zależy, to może warto też rozważyć opcję telefon + Locus.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
Dodaj odpowiedź