Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trymowanie Na Górnym Blacie - Jak To Zrobić?

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 8850

8850
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 19 marzec 2022 - 13:28

Duży blat (największa koronka) ma problem z trymowaniem na 1 i 2 koronce licząc od szprych (i ociera o prowadnicę przerzutki), na 3 koronce trymowanie działa ładnie.Napęd 2x11 Pełna grupa 105 R7000. Mały blat trymowanie działa ładnie na każdej koronce.

Winny naciąg linki czy któraś śruba L, H? Co ruszyć?

#2 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 788 postów
  • SkądPodhale

Napisano 19 marzec 2022 - 13:35

Ustawienie trymowania w 105 to nie lada wyczyn. Owszem jest ale tzw minitrymowanie.. Przecytaj poradnik jak to zrobic. 
https://bike.shimano...o105-r7000.html

Facebuk i  YT  Strava

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 marzec 2022 - 15:34

Przeczytaj instrukcję i ustaw przerzutkę dokładnie zgodnie z nią. A jeżeli nie wyjdzie, oddaj rower do profesjonalnego serwisu.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 19 marzec 2022 - 15:41

Oczywiście nie do końca prawda, ale "tak się nie jeździ".
Istnieje szansa, że nie uda się tego idealnie ustawić. Pozostaje zrobić wg. manual Shimano, a później próbować poprawić. Niestety przednia przerzutka w tej generacji została trochę popsuta pod tym względem. Pełno o tym w internecie.

#5 8850

8850
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 19 marzec 2022 - 17:11

Tak, patrzyłem na poradnik shimano ale nie potrafię tego ustawić, zostało mi do ustawienia tylko trymowanie dużego blatu z koronką 1 i 2 o największej ilośći zębów przy szprychach. Gdybym to ustawił to wtedy przeżutki będą chodzić idealnie  :). Moim problemem jest też to że muszę to umieć, wymieram się na na różne wyjazdy gdzie będę zdany sam na siebie i musże umieć wybrnąć z każdej sytuacji technicznej z dala od ludzi więc lepiej abym to przerobił w domu  :). Może jeszcze ktoś z Was ma ciekawy pomysł dotyczący zrealizowania tematu postu.

#6 MarekG

MarekG
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 21 marzec 2022 - 10:58

Może to kwestia ustawienia przerzutki "na ramie" a nie samej regulacji przerzutki jako takiej?
Wcześniej było ok czy od samego początku był kłopot?

#7 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 21 marzec 2022 - 20:34

Ja mam co prawda R8000, ale to samo - można ustawić trym albo tak, że z dużego blatu można latać po calej kasecie, ale za to nie ma go w ogóle na małym blacie, no albo taka mieszanka. Moim zdaniem to budowa przerzutki - na 6800 problemu takiego nie było, a na starszej CX70 (niby pod 10s, ale pracowała z 11s) to miałem zrobione tak, że wszystkie 22 przełożenia były użyteczne bez obcierania

#8 8850

8850
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 23 marzec 2022 - 14:52

Rower kupiłem jako używany i przerzutki były były skopane bo zawsze coś ocierało w trymowaniu, doszedłem z nimi do ładu, ale nadal mam problem z trymowaniem na górnym blacie na koronce przy szprychach 1-2, pozostałe trymowanie chodzi OK. Kaseta oczywiście 11s. Mały blat trymowanie chodzi bez zarzutu.na całej wysokości.

Może ktoś ma jeszcze pomysł jak zrobić większy zakres trymu na koronki najwiękze przy użyciu dużego blatu aby pozostałę ustawienia się nie rozsypały?

#9 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 marzec 2022 - 15:58

Próbowałem wielokrotnie ogarnąć to trymowanie w ultegrze wzorując się na ich insrrukcji lub sposobach z YT i nigdy mi się nie udało idealnie tego ustawić.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

#10 8850

8850
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 23 marzec 2022 - 18:12

To gdzie leży problem? Czy trymowanie na 11s jest tak problematyczne że odpadają 2, 3 zębatki z powodu tarcia i trzeba zrzucać na mniejszy blat w moim przypadku?

#11 dongregorio

dongregorio
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądChełm

Napisano 23 marzec 2022 - 20:23

To gdzie leży problem? Czy trymowanie na 11s jest tak problematyczne że odpadają 2, 3 zębatki z powodu tarcia i trzeba zrzucać na mniejszy blat w moim przypadku?

Mam tą samą grupę, też się nad tym męczyłem ale finalnie działa

Skorzystałem z tego video:

Dodaj odpowiedź