Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zaciągnęty Łańcuch "chain Suck"

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ms01

Ms01
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 06 kwiecień 2022 - 18:45

Część, dziś miał miejsce bardzo przykry incydent. Kiedy zrzucałem łąńcuch z dużego blatu na mały dość mocno wciągło mi łąńcuch. Sytuacja przytrafiłą sie pierwszy raz, efekt można zobaczyć na załaczonym zdjeciu(ciężko zorbić fote w tym miejscu). W mojej ocenie wcięcie na ramie nie jest głębokie, ale dość rozległe.
Nie jest to efekt zaniedbań przerzutki dobrze wyregulowane łańcuch nowy i nasamarowany, raczej był to problem próby poprawienia KOM'a i zbyt agresywnie zrzuciłem przerzutkę (najlepsze jest to, że nie miałem włączonego GPS w Garminie :/).
Teraz mam dwa pytania:
1. Jak gruba jest rama w tym miejscu? Czy przy takim przetarciu można uznać rame za zniszczoną? powinienem sie martwić?
2. Można gdzieś kupić zabezpiecznie ramy żeby unikąć kolejnych uszkodzeń? Widziałem jakieś patenety z przyklejaniem przyciętego kawałka puszki ale wolałbym unikać takich rozwiązań (obecnie mam jakis kijek koło przerzutki, ale widać nie jest to zbyt pomocne :/)

Załączone pliki

#2 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 kwiecień 2022 - 20:12

Za dużo na tym zdjęciu nie widać :( Czy tam jest rozwarstwiony karbon, czy tylko zdarta farba i wierzchnia warstwa żywicy?

Jak to pierwsze to lepiej niech ktoś to obejrzy (serwis), jak to powierzchniowy szlif to zaklej żeby nie waliło po oczach i tyle. Możesz to zrobić grubą folią typu „oracal” albo faktycznie dać cienką blaszkę jak profil ramy w tym miejscu nie jest zbyt skomplikowany.

A ten „kijek” zabezpiecza przed spadnięciem łańcucha z małej tarczy. Ale na twoją awarię faktycznie nie pomaga w niczym :(

Obejrzyj jeszcze dokładnie tarcze w korbie czy nie mają nieprzewidzianych zadziorów. To zaciąganie łańcucha nie bierze się z niczego ale ustalenie przyczyny nie jest łatwe i oczywiste. Dawno miałem tak w MTB przy napędzie 3x9 i na pierwszy rzut oka wszystko było ok. Zmieniłem środkową tarczę korby i problem zniknął.

#3 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 06 kwiecień 2022 - 20:14

Ramie nic nie jest, uszkodziłeś tylko lakier. 

Cycling Order ★ Black is the new fluo ★ Don't feed the troll

#4 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 kwiecień 2022 - 23:08

Zapytaj producenta co Ci poradzi bo tylko on wie co w tym, miejscu jest

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#5 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 kwiecień 2022 - 04:53

A producent zawsze powie "nie możemy dać gwarancji, natychmiast kup nowy rower" :D

Wszystko tutaj wygląda na głębokie, ale jednak tylko zarysowanie lakieru. Jeździć, obserwować.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#6 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 07 kwiecień 2022 - 06:26

Miałem podobną sytuację, choć Twoje na zdjęciu wygląda niby gorzej. U mnie tylko lakier przeszorowało. "Naprawiłem" ten obszar folią, następnym razem mam nadzieję, że najwyżej tylko ona ucierpi.
Jest to tragiczne miejsce w rowerze moim zdaniem. Zawsze jak tam spadnie łańcuch to pozostawia ślady.
  • MARECKY lubi to

#7 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 kwiecień 2022 - 07:13

Wygląda na sam lakier / podkład, konstrukcyjnie nie przejmowałbym się. Brzydko wygląda, to fakt. U mnie zrobiło się coś podobnego, choć sporo mniejszego, na wewnętrznej stronie górnego widełka tylnego trójkąta. Powstało przy wpinaniu roweru w trenażer. Przyłożyłem rower do trenażera, łańcuchem na najniższą koronkę zębatki kasety w trenażerze, zanim jeszcze wsadziłem ośkę, podpinałem do prądu trenażer, zapomniałem wsadzić tę ośkę i postanowiłem ręka przekręcić korbę, aby wskoczyć na kasecie kilka koronek wyżej. rower się lekko przechylił w lewo, łańcuch zarysował o ramę. Też nic wielkiego, ale jest otarcie. 

Zdejmij korbę, oglądnij to sobie dokładnie, zrób zdjęcia. 

#8 Ms01

Ms01
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 07 kwiecień 2022 - 10:02

W Specu gwarancja dożywotnia, ale nie licze na nią bo to nie jest wina producenta czy wad materiałowych. Rama w tym miejscu miała naklejoną folie, ale ją zwyczajnie zdarło. Dawniej w rowerach były przyklejone w tym mijescu blaszki. Próbuje coś takeigo znaleźć ale widziałęm jedynie w USA + na stronie canyona (typowo pod ich modele więc nie ma gwarancji żę to zadziała). Narazie zamówłem prowadnice K-Egde bo wydaje sie solidniejsza od tej którą mam obecnie. Ale dla spokoju próbuje coś wymyślić żeby dodakotwo osłonić rame.

#9 sargento

sargento
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 kwiecień 2022 - 12:38

Nie miałeś takiej blaszki naklejonej na rurce przy suporcie? 

#10 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 kwiecień 2022 - 17:29

U mnie takiej blaszki też nie ma. Pokaże ktoś zdjęcie tej blaszki?

#11 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3226 postów

Napisano 09 kwiecień 2022 - 17:34

4b344b8629746981med.jpg

• bonobo lubi to

#12 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 kwiecień 2022 - 18:07

U mnie jej nie ma. W BMC też nie było. 

#13 MARECKY

MARECKY
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądELBLĄG

Napisano 09 kwiecień 2022 - 19:28

W Treku Domane jest plastikowy ogranicznik dla łańcucha, ale i on już raz zawiódł. Na szlify mam teraz naklejoną - trochę na sztukę, nie jakąś dedykowaną - folię. 

#14 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 11 kwiecień 2022 - 12:09

Zobacz na małej tarczy, czy nie masz jakiegoś zadziora na zębie. To często jest przyczyna zaciągania łańcucha.  pozdr

Dodaj odpowiedź