Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki Podstawowy Sprzęt Do Pilnowania Zakresu Tętna

22 odpowiedzi w tym temacie

#1 PBetkier

PBetkier
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 08 kwiecień 2022 - 08:20

Cześć,

Mam 25 lat i stałem się niedawno nowym posiadaczem Giant'a Talon 3 2021. Chciałbym wykorzystać rower aby zgubić trochę tkanki tłuszczowej i tutaj pojawia się moje pytanie. 

Jakiego sprzętu używacie abie pilnować strefy tętna? 
Czy Mi Band 6 wystarczy? Czy lepiej dozbierać do innego sprzętu?

Dzięki!

#2 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 08 kwiecień 2022 - 08:25

Opaski na rękę są bardzo mało precyzyjne. Pomiar z nadgarstka podczas jazdy rowerem generalnie się nie sprawdza.
Moim zdaniem jedyne sensowne wyjście to czujnik na klatkę piersiową i albo aplikacja w telefonie albo sprzęt, który z taką opaską da się połączyć.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
  • marcin. lubi to

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 kwiecień 2022 - 08:27

Dowolny sprzęt, ale z opaską piersiową (czyli np. smartfon plus dowolna opaska obsługująca Bluetooth). Tak jak napisał @Senninho, opaski na nadgarstek spisują się przyzwoicie w spoczynku albo podczas naprawdę lekkiego treningu, ale przy wysokich obciążeniach albo dynamicznych zmianach tętna bardzo się gubią.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 PBetkier

PBetkier
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 08 kwiecień 2022 - 09:38

Dowolny sprzęt, ale z opaską piersiową (czyli np. smartfon plus dowolna opaska obsługująca Bluetooth). Tak jak napisał @Senninho, opaski na nadgarstek spisują się przyzwoicie w spoczynku albo podczas naprawdę lekkiego treningu, ale przy wysokich obciążeniach albo dynamicznych zmianach tętna bardzo się gubią.

Czy polecasz jakiś konkretny zestaw? Mam na myśli opaskę, czujnik oraz aplikację?

#5 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 kwiecień 2022 - 10:34

Nawet najtańsza opaska Garmina będzie dobra. Byle tylko "gadała" przez Bluetooth.

A jeżeli chcesz czegoś naprawdę dobrego, to Polar H10 jest sprzętem z najwyższej półki, a można go bez większego problemu kupić za 200 zł.

Aplikacja? Absolutnie dowolna - jest tego tysiące, a przy tak prostych wymaganiach jak Twoje praktycznie każda podoła.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#6 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 08 kwiecień 2022 - 13:56

Polar H10 jest sprzętem z najwyższej półki, a można go bez większego problemu kupić za 200 zł.

Masz jakieś namiary na H10 w tej cenie? Jedyne co znalazłem to H9 w okolicach 250.

Pozdrawiam,
Jarek

#7 PBetkier

PBetkier
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 08 kwiecień 2022 - 14:33

Masz jakieś namiary na H10 w tej cenie? Jedyne co znalazłem to H9 w okolicach 250.

Pozdrawiam,
Jarek

Również widzę tylko H9 w okolicach 250zł. Rozumiem, że nadajnik od takiego pasa łączy się z telefonem, a dane przesyła do aplikacji Polar Beat?

#8 brachol

brachol
  • Użytkownik
  • 113 postów

Napisano 08 kwiecień 2022 - 21:28

Też jestem ciekaw odnośnie tego polara, bo myślałem ostatnio o zmianie dotychczasowej opaski z decathlona. Wstępnie brałem pod uwagę magene H303 za trochę ponad 100 zł. Nowy polar H10 to koszt >300 zł, choć na allegro jest trochę ofert używek nieco poniżej 200 zł - może o te oferty chodziło?

#9 Mando

Mando
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 09 kwiecień 2022 - 12:01

A jeżeli chcesz czegoś naprawdę dobrego, to Polar H10 jest sprzętem z najwyższej półki, a można go bez większego problemu kupić za 200 zł.

Daj namiary gdzie można bez problemu nabyć H10 ( oczywiście pomijając używki ) 

#10 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 11 kwiecień 2022 - 07:10

Za ~200 zł lub podobnie to H9/H10 są na OLX - właśnie używki lub powystawowe 

#11 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 11 kwiecień 2022 - 07:36

Za ~200 zł lub podobnie to H9/H10 są na OLX - właśnie używki lub powystawowe

Kilku zawodowców wspominało, że paski zmieniają co rok.
Warunki pracy paska są mega ekstremalne. Ciepło, wilgoć i sól. Do tego używane są bardzo intensywnie. Tętno maksymalne zgubione przez pasek może rozwalić strefy intensywności i trening.
Dla amatora - może ale nie musi mieć to znaczenie.
Używany - ja bym w to nie wchodził.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

#12 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 11 kwiecień 2022 - 08:06

Tyle że pasek można wymienić dosyć szybko i tanio

Najważniejsza jest "kostka" - a kupno nawet używanej... tu problemu nie ma

No i zależy też jak bardzo nas te dane interesują.

Ja obecnie korzystam z pasa już tylko jak robię jakiś trening gdzie chcę aby mi garmin ewentualny nowy LT wyznaczył. Cała reszta = wystarcza mi pomiar z nadgarstka bo spisuje się naprawdę świetnie. Porównywałem F7 z H10 i różnice na kilku treningach były marginalne. Gdyby nie wymóg korzystania z pasa do automatycznego wykrywania LT to bym w ogóle już z paska nie korzystał bo jak dla mnie to zawsze pewien dyskomfort, czy to na rowerze czy tym bardziej podczas biegu

Moim zdaniem do zgubienia tkanki tłuszczowej pulsometr nie jest w żadnym wypadku konieczny - pilnować wysiłku tak, aby można było swobodnie rozmawiać i to jest wystarczające. Co innego specyficzne treningi czy długa jazda (choć tu też robi się bez sensu, bo po np. 10 godzinach jazdy tętno i tak nie wybijało już powyzej pewnego poziomu i bardziej liczyło się subiektywne odczucie zmęczenia i nastrój)

#13 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 11 kwiecień 2022 - 13:33

Teraz używam Pulsometr MIO CYCLO HRM.

W sumie to miałem napisać że nie polecam ale odnalazłem majla z potwierdzeniem zakupu i wyszło, że jeżdżę w nim na trenażerze od listopada 2018. Do marca 2022 spisywała się całkiem ok. Więc 3.5 roku. Później zaczęły się problemy z brakiem odczytu albo niekontrolowanym wzrostem odczytanego pulsu (np do 200 bps).

Sam nie wiem, na allegro są po około 200 zł więc wychodzi 60 zł na rok za używanie...

Z drugiej strony czujniki Garmina używam nieprzerwanie od wielu lat, wciąż moim ulubionym (i wciąż działającym) jest ten z twardym plastikowym paskiem...

Pozdrawiam

#14 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 11 kwiecień 2022 - 13:42

Ale przez te 3,5 roku używasz tego samego pasa na klatkę?

Jak tak, to najpierw warto spróbować wymienić sam pas. No i baterię w kostce

• JHartman lubi to

#15 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 12 kwiecień 2022 - 20:03

Oczywiście przez ten czas wymieniałem baterię. Ale o zamiennikach samego paska nie pomyślalem. I rzeczywiście, na allegro są zamienniki dla czujników z rozstawem elektrod 45mm. Powonno pasować do tego mojego MIO. Cena 38 zł (z przesyłką).

Pozdrawiam

#16 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 12 kwiecień 2022 - 21:54

Jakiś czas temu - na pewno ponad rok - padł mi drugi oryginalny pasek garmina. Kupiłem trzy sztuki chińczyków za jakieś grosze (o ile pamiętam to poniżej 15 zł za sztukę) z założeniem, że choćby co kwartał wymienić to i tak na plus. Ku mojemu zaskoczeniu nadal pierwszy działa bez problemu.:)

#17 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 16 kwiecień 2022 - 15:24

I rzeczywiście, na allegro są zamienniki dla czujników z rozstawem elektrod 45mm. Powonno pasować do tego mojego MIO. Cena 38 zł (z przesyłką).

Pierwszy trening z nowym paskiem i starą pastylką MIO. Elektronika przypasowała bez zarzutu (szerokość 45mm to chyba jakiś nieformalny standard). Odczyty od samego początku do końca bez zarzutu.

Mogę tylko polecić - jeśli ktoś chce tanim kosztem przywrócić stary czujnik do sprawności.

Pozdrawiam

#18 zbrozin

zbrozin
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 wrzesień 2024 - 09:22

Szukam paska napiersiowego do Elite Justo. Jest dedykowany pasek, ale zastanawiam się czy może zamiast tego wybrać pasek Polar lub Garmin (ten od Elite to tajwańska firma Action, a nie kosztuje mniej niż te markowe). Do tej pory nie miałem styczności z takim pomiarem, a chciałbym coś sprawdzonego co posłuży podczas treningu pod dachem. Co polecacie?

#19 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 15 wrzesień 2024 - 12:31

Co polecacie?

Polar H9, wcześniej jeździłem z Mio też się sprawdzał.  

• zbrozin lubi to

#20 zbrozin

zbrozin
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 wrzesień 2024 - 10:26

Dzięki za pomoc, wybrałem H10 (skusiła mnie pamięć wewnętrzna na 1 trening bez telefonu/licznika). Aktualnie ten model w bikeinn kosztuje 303pln, więc nawet mniej niż ten od Elite.
  • EmPe lubi to

Dodaj odpowiedź