Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ultegra Di2 - Głośna Praca

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 10 maj 2022 - 08:32

Hej. Mam problem z głośną pracą Ultegry Di2 w Canyonie Aeroad. Przesiadłem się ze Srama Force w pogoni za ciszą ale na Shimano nie jest lepiej. Sprawa doryczy - 2-3 przełożeń w momencie, kiedy łańcuch jest na dużej tarczy. 

Co ciekawe, pod obciążeniem (jak stanę na pedały) jest ciszej. Wydaje mi się, że ten dźwięk pochodzi głównie od przedniej tarczy, dziwna sprawa. Łańcuch smarowałem 3 różnymi preparatami, nie pomaga na tyle, abym się cieszył cichą jazdą. Jakieś pomysły, co jeszcze sprawdzić?

#2 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 maj 2022 - 08:50

Na jakich przełożeniach na kasecie to występuje? Przednią przerzutkę masz prawidłowo ustawioną tak żeby łańcuch nie obcierał o wózek? Łańcuch dobrej długości?

#3 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 10 maj 2022 - 09:02

głównie 19 - 21 - 23, łańcuch wygląda na OK, rower jest nowy. Przednia przerzutka nie obciera. 

#4 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 maj 2022 - 09:49

to czy to jest Di2 czy nie Di2 to akurat znaczenia nie ma żadnego. 

Zmień może łańcuch na inną markę, bo jeżeli nic nie ociera, łańcuch nie ma żadnej kolizji z elementami przerzutek, to rzężenie może wynikać tylko z tego, że ten łańcuch na tych zębach tak ma albo coś jest nie tak z jego nasmarowaniem. U mnie na KMC (świeżym oczywiście), smarowanym MucOffem jest pełna kultura. 

A, jeszcze jedna rzecz - łańcuch kierunkowy i prawidłowo założony? Jeżeli sam zakładałeś, a zakładam, że tak, to zwróciłeś na to uwagę? 

#5 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 10 maj 2022 - 10:07

łańcucha sam nie zakładałem, rower kupiłem gotowy. Łańcuch to left crank arm safety Shimano HG 701 czyli Ultegra. Na 2 rowerze bez Di2 mam Shimano 105 i ten łańcuch i jest znacznie ciszej. 

#6 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 maj 2022 - 10:09

Sprawdź czy jest założony w prawidłowym kierunku ten łańcuch. 

"left crank arm safety" - ?

#7 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 10 maj 2022 - 10:18

napisy są na zewnątrz więc chyba jest OK. Jak to myślisz z tą lewą korbą?

#8 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1077 postów
  • SkądŚREM

Napisano 10 maj 2022 - 20:03

wymień łańcuch na kmc i problem prawdopodobnie zniknie :) 

#9 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 10 maj 2022 - 20:48

No nie wiem, czy to optymalne rozwiązanie. Są za tym jakieś argumenty typu, że kaseta Shimano źle współpracuje z łańcuchem Shimano? Bo na 2 rowerze taka kombinacja mam i jest ciszej.

#10 Severian

Severian
  • Użytkownik
  • 148 postów

Napisano 11 maj 2022 - 09:53

Od ponad 20 lat mieszałem  łańcuchy na różne sposoby i nie widzę żadnej różnicy między nimi.Nie prościej po prostu podjechać do serwisu ?Nie ufałbym teleporadom w tym przypadku.

• Marcin321 lubi to

#11 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 16 maj 2022 - 11:07

Sprawdz hak przerzytki, obstawiam ze jest minimalnie krzywy

#12 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 16 maj 2022 - 11:49

w środę jade do znajomego, który ma narzędzia do haka, będziemy sprawdzać, co się dzieje. 

#13 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 17 maj 2022 - 13:08

Update - załatwiałem sprawę już wczoraj. Hak jest idealnie prosty, poprawiliśmy zasięg przerzutki, jest znacznie lepiej. Są przełożenia, na których jest głośniej a na niektórych zupełnie cicho. Porównywaliśmy to z elektryczną Dura Ace i jest podobnie ale np. na gravelu Cervelu Aspero na mechanicznym GRX jest ciszej. 

Z ciekawości założyliśmy nawet łańcuch na 12s ale lepiej nie było.  

Dodaj odpowiedź