Skocz do zawartości

Nowe Klocki Do Hydrauliki (Shimano)

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 27 maj 2022 - 08:23

Cześć,

mam w gravelu zaciski Ultegra BR-R8070, ostatnio były one przekładane z szosy i albo ja, albo serwis chyba zalał klocki które są zamontowane, bo hamulce piszczą "niczym zarzynane prosie", w szczególności w końcowej fazie hamowania. Klocki to L02A, oryginalne żywiczne z radiatorami. Próbowałem czyścić tarcze, klocki, nieco przejechać je papierem ściernym, ale niestety nadal piszczą w niebogłosy więc raczej trzeba będzie wymienić - zresztą nie są już nowe.

Pytanie co warto wybrać? Na pewno nie chcę metalików. Nie jestem ciężki, poza tym to jazda szosowa/gravelowa, przerabiałem już w innym rowerze tego typu metaliki i to się nie sprawdzało, bo siła hamowania była słaba - one po prostu nigdy nie miały okazji się rozgrzać. Tymczasem z tymi żywicznymi problemów nie było, siła ok, nawet w Karkonoszach w zupełności do wszystkiego starczało. 

Dostępność oryginalnych L02A lub L03A jest delikatnie mówiąc słaba (a jak są to w naprawdę absurdalnych cenach) więc zastanawiam się co wybrać z zamienników.

Widziałem na allegro np. XLC czy Kellysa, ale nie wiem, czy to dobre wybory

#2 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 30 maj 2022 - 07:17

Kiedyś od srajbajka kupowałem po 25 zeta, działają

#3 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 30 maj 2022 - 07:28

Ostatecznie wziąłem K05S-RX bo i tak muszę wymienić adapter oraz.. zmienić śruby

Za przeproszeniem jebane standardy rowerowe: flat mount w obu ramach, ale śruby na adapterze tylnym muszą być już innej długości bo to jest uzależnione od grubości ramy. Dramat

#4 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 09 czerwiec 2022 - 10:08

Podłącze się pod temat - do tej Ultegry są klocki z chłodzeniem i bez. Czy ktoś testował oba komplety i jest w stanie napisać, czy robi to różnicę?

#5 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 09 czerwiec 2022 - 10:26

Moim zdaniem wiele czynników. Mam tarcze też z freeza (RT800) i to też powinno schładzać

Nieco w zeszłym roku jeździłem po Karkonoszach, po Górach Sowich i Stołowych, nigdy nie odczułem aby cokolwiek było nie tak - z tym, że ważę niecałe 70 kg a to też robi różnicę.

Raz w życiu czułem nieco nieprzyjemny zapach po serii hamowań, ale to było na mechanikach (bodajże Spyre) po zjeździe na Przełęczy Rędzińskiej w stronę Wieściszowic. Mimo to nadal działały ok

Dodaj odpowiedź