Jump to content

Photo

Hamulce Tarczowe Ultegra - Tłok Nie Odbija

19 replies to this topic

#1 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 20 July 2022 - 07:10

Po kilku górskich etapach mam problem z hamulcem. Jeden z tłoków nie wraca, jest wysunięty o kilka mm przed co klocki cały czas trą o tarczę. Próbowałem go wcisnąć, schowa się ale po kilku hamowaniach problem wraca. Co z tym zrobić? Dziękuję.

#2 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 July 2022 - 07:15

Wysuń tłoczek przy wyjętym kole (ale ostrożnie żeby nie wyskoczył całkowicie). Potem go oczyść i wsuń ponownie, możliwe że powyższą procedurę musisz powtórzyć 2 raz. Do czyszczenia możesz użyć patyczka higienicznego i jakiegoś alkoholu lub benzyny ekstrakcyjnej.

Jak nie pomoże to trzeba rozebrać zacisk i przelać układ.

#3 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 20 July 2022 - 08:07

Ok, dzięki. To próbowałem ale czyściłam szmatką po nie jestem w domu. Jutro spróbuję z patyczkiem, mam nadzieję, że się uda.

#4 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 posts

Posted 20 July 2022 - 13:50

Czyszczenie alkoholem ok. Jednak przed wsunięciem tłoczka lepiej go nasmarować albo płynnem do hamulców (mineralny) lub WD40. Wyjałowiony alkoholem tłoczek będzie miał większe opory. 

Przed wysunięciem tłoczków warto je również zblokować dystansem (dedykowanym lub dorobionym o odpowiedniej grubości). Jak tłoczek wysunie się zbyt daleko to możesz rozszczelnić układ i trzeba będzie go odpowietrzyć. 

• blackrain and bzx like this

#5 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 21 July 2022 - 11:39

Dobra, kupiłem spray do czyszczenia hamulców, znalazłem, że nadaje się do tego szczoteczka do zębów, dla pewności wziąłem też płyn do hamulców aby nasmarować tłoczek. Chyba jutro się za to zabiorę, dziękuję za rady! 

#6 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 21 July 2022 - 13:18

Dobre do czyszczenia tloczkow sa wyciory do butelek (mala srednica) lub te z naturalnego wlosia do czyszczenia instrumentow (konkretnie Puzon) oczywiscie trzeba to zrobic zanim wcisniemy brudne tloczki do zacisku, zeby piasek/brud ich nie porysowal. Wyciory oczywiscie z polczeniem brake cleanera

#7 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 July 2022 - 16:28

Dobra, kupiłem spray do czyszczenia hamulców, znalazłem, że nadaje się do tego szczoteczka do zębów, dla pewności wziąłem też płyn do hamulców aby nasmarować tłoczek. Chyba jutro się za to zabiorę, dziękuję za rady!

Jedyny czym bym smarował tłoczki Ultegry to olej mineralny, generalnie to samo czym jest zalany układ żeby nie uszkodzić uszczelek jakąś chemią. A jak nadarzy się pierwsza okazja to zrobić pełen serwis z wyjęciem tłoczków i czyszczeniem wnętrza zacisku.

#8 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 21 July 2022 - 16:30

Dokładnie taki kupiłem, przeznaczony do hamulców Shimano 👍

#9 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 22 July 2022 - 10:08

panowie, jeszcze jedno pytanie - właśnie z tym walczę. Jeden tłoczek wychodzi lekko (ten co wystawał) a drugiemu się nie chce i nie wiem, czy mam jeszcze mocniej nacisnąć klamkę aby ten drugi się wysunął?

Dziękuję, 

#10 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 July 2022 - 10:21

Oba powinny poruszać się podobnie. Jeżeli jeden pozostaje nieruchomy, możesz nieco (NIECO!) mocniej nacisnąć, ale pilnuj w tym czasie drugiego tłoczka.

Ewentualnie spróbuj nieco poruszać bezpośrednio sam tłoczek - nacisnąć przy krawędziach, wcisnąć cały do środka itd. Przestrzeń między tłoczkiem a zaciskiem jest wybitnie ciasna, więc byle paproch może przyblokować ruch tłoczka.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 86 posts

Posted 22 July 2022 - 10:39

Mi się zdarzyło blokować ten ruchomy tłoczek imbusem owiniętym szmatką dociskając go do zacisku tak żeby się nie ruszył. I wtedy nacisnąć klamkę i próbować ten drugi ruszyć. Oczywiście wszystko z wyczuciem żeby nie uszkodzić tłoczka.

#12 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 posts

Posted 22 July 2022 - 11:22

panowie, jeszcze jedno pytanie - właśnie z tym walczę. Jeden tłoczek wychodzi lekko (ten co wystawał) a drugiemu się nie chce i nie wiem, czy mam jeszcze mocniej nacisnąć klamkę aby ten drugi się wysunął?

Dziękuję, 

Układ "naczyń połączonych" - jak unieruchomisz jeden tłoczek, to w drugim będzie większe ciśnienie i powinien poruszyć się swobodniej. Uważaj tylko przy cofaniu ręcznym tłoczków, bo przyłożenie większej siły bez wyczucia może rozszczelnić układ. 

#13 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 22 July 2022 - 13:04

Oba powinny poruszać się podobnie. Jeżeli jeden pozostaje nieruchomy, możesz nieco (NIECO!) mocniej nacisnąć, ale pilnuj w tym czasie drugiego tłoczka.

OK, zriobione. Jeden tłoczek przytrzymałem, drugi wysinął się nieco mocniej. Wszystko wyczyściłem, lekko nasmarowałeł płynem do hamuców ale przy obserwacji widzę, że prawy tłoczek wychodzi wcześniej, lewy dopiero przy mocniejszym naciśnięciu klamek. 

W przednim hamulcu to działa równoczeście. 

Jakiś pomysł, co z tym zrobić? Dziękuję za rady. 

#14 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 July 2022 - 13:07

W teorii nie powinno tak być, ale...

Sprawdź, jak to wygląda z założoną tarczą. Jeżeli na klamce nie czujesz jakiejś wyraźnie skokowej pracy (szczególnie skokowej dwustopniowo, tj. najpierw wysuwa się jeden klocek, a potem drugi, a Ty wyraźnie czujesz oba momenty na klamce), to wg mnie nie ma powodu do paniki.

rowerplus-logo-2.png

#15 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 22 July 2022 - 13:10

Dziękuję. Klamka działa płynnie, sprawdzę jeszcze podczas jazdy ale pewnie dopiero jutro. Mam nadzieję, że wszystko będzie OK. 

#16 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 01 August 2022 - 14:30

Panowie, temat powraca. Wszystko wyczyszczone ale hamulec działa dość słabo. Po kilku hamowaniach było lepiej ale zaczął piszczeć. Ogólnie jestem w stanie zablokować koło nie mniej jednak mam wrażenie, że modulacja się pogorszyła. Czy to może oznaczać zapowietrzenie czy coś innego, co powinienem sprawdzić?

Jeszcze dodam, że i klocki i tarczę czyściłem sprayem do hamulców.

Dziękuję  

#17 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 August 2022 - 12:51

Wymienić klocki. Albo przełożyć przednie do tyłu i vice versa i zobaczyć, co się stanie.

rowerplus-logo-2.png

#18 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 07 August 2022 - 13:56

Próbowałem, ale te przednie są mniej zużyte a nie jestem w stanie rozepchać na tyle tłoczków i dość mocno ocierają. Ale dziś jechałem i jakby się wszystko ułożyło, poczekam aż klocki się bardziej zetrą i wtedy zrobię serwis całego układu.

#19 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 07 August 2022 - 14:21

Nie ma takiej możliwości, żeby poprawnie działający zacisk nie przyjął oryginalnego klocka - nawet zupełnie nowego.

Skoro świeży klocek nie wchodzi, to wracasz do punktu wyjścia - coś jest nie tak z samym zaciskiem.

rowerplus-logo-2.png

#20 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 07 August 2022 - 16:40

Chyba odpowietrzenie się kłania.  pozdr

Reply to this topic