Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy Waga Opony Ma Jakieś Znaczenie?

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Brzęczyszczykiewicz

Brzęczyszczykiewicz
  • Użytkownik
  • 38 postów
  • SkądTczew

Napisano 16 sierpień 2022 - 21:03

Szukam nowych opon do roweru Gudereit, opony 28" firmy Kenda.
Zauważyłem na aukcjach ogromne różnice wagowe, jedna opona (jakiś konkretny model) waży powiedzmy 380g, jakaś inna 600g a jeszcze jakaś inna ponad 750g. Ma to jakieś większe znaczenie na trasy szutrowe oprócz tego, że ta cięższa pewnie jest grubsza i przebić ją byle czym będzie ciężej?

Jak zachowuje się opona ważąca powiedzmy 400g w stosunku do tej, ważącej niemal o połowę więcej na trasie w różnych warunkach?  Nie ukrywam że zależy mi na trwałości opony na szutrach ale nie chciał bym wlec się 15-20km/h po asfalcie. W temacie opon rowerowych jestem zupełnie ciemny.

#2 Kamil Wójcik

Kamil Wójcik
  • Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 16 sierpień 2022 - 21:34

ta cięższa pewnie jest grubsza i przebić ją byle czym będzie ciężej?.

Temat rzeka. :) Na wytrzymałość opon wpływa rodzaj mieszanki gumy, gęstość oplotu i masa innych parametrów. Możesz mieć lekką i twardą oponę, którą ciężko będzie przebić i miękką i ciężką, którą łatwo przebić.

Pomijając te kwestie i skupiając się jedynie na wadze opony - koło z lżejszą oponą łatwiej rozpędzić, natomiast koło z cięższą oponą będzie stabilniej i dłużej się kręcić (będą działać większe siły odśrodkowe). Innymi słowy, w teorii lżejsze opony mogą poprawić przyspieszenie, a cięższe utrzymanie prędkości.

#3 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 sierpień 2022 - 22:27

powiedziałbym że ma znaczenie większe niż obręcz :P przynajmniej jeśli chodzi o "lekkość" toczenia

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 sierpień 2022 - 04:13

przynajmniej jeśli chodzi o "lekkość" toczenia

Opory toczenia absolutnie nie zależą od masy.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 Brzęczyszczykiewicz

Brzęczyszczykiewicz
  • Użytkownik
  • 38 postów
  • SkądTczew

Napisano 17 sierpień 2022 - 05:41

Przyznam, że waga opon Kenda trochę mnie zdziwiła, oscyluje między 700 a 800 gram, a to prawie 1kg :)
Moim zdaniem ciężkie te oponki są. Druga sprawa, wydaje mi się także, że samo utrzymanie prędkości na realnej trasie nie jest ważniejsze od przyspieszenia, teren zawsze jest pokręcony, zatem chyba lepiej będzie, gdy opona będzie lekka i częściej uda nam się szybciej przyspieszać, prawda? No i faktycznie, temat rzeka bo dobór opony jest dosłownie indywidualny, liczą się kolarz, rower, trasa, pogoda i masa innych.

Dodaj odpowiedź