Gruntowna inspekcja ramy przyniosła złe obserwacje- karbon w okolicy suportu (przykryty przez dolną część korby przez co niewidoczny) jest poszarpany, chyba od łańcucha. Czy ktoś miał do czynienia z podobnym zjawiskiem i czy to kwalifikuje się do gruntownej naprawy?
Zdjęcie załączam.
Uszkodzona Rama - Co Robić?
Napisano 16 wrzesień 2022 - 09:44
- weazel lubi to
Napisano 16 wrzesień 2022 - 09:54
Nie mógłbyś zdjąć korby i zrobić zdjęcia, które pozwoli ocenić jak duże jest to uszkodzenie?
Wygląda na silną kolizję łańcucha z karbonem. Pewnie spadł łańcuch i zakręciłeś korbą wżynając ogniwa w ramę. Jeden rabin powie, żeby jeździć, inny rabin powie, żeby nie jeździć. Ja bym na pewno jeździł i obserwował czy robi się z tego coś niedobrego. Można próbować naprawy polegającej na oczyszczeniu i zabezpieczeniu tego miejsca, może jakąś żywicą epoksydową - gdybam, bo nie wiem jaki środek byłby do tego najlepszy.
Napisano 16 wrzesień 2022 - 10:01
Żywica wiele tu nie da, bo nałożona na wierzch w żaden sposób nie wzmocni włókien. Z kolei odsłonięcie włókien samo w sobie nie są zagrożeniem.
Tak jak napisał @bonobo - poszarpane jest i to zdrowo, ale dobrej jakości ramy uwzględniają takie ryzyko i nie powinno tu być problemu. Możesz dla spokoju oddać ramę do naprawy, ale możesz też jeździć i obserwować - na 99% nic się nie stanie, ale możesz chcieć mieć pewność.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 16 wrzesień 2022 - 14:43
Ciężko ocenić po tych Twoich zdjęciach...Na pocieszenie powiem Ci tylko, że miałem podobny przypadek, łańcuch spadł mi na podjezdzie i zaciągnąłem...efekt, porysowana rama od spodu. Jeżdżę tak już trzeci rok, nic się nie dzieje, ale na początku zawiozłem rower do szpeca na oględziny, bo też mi to spokoju nie dawało Zerknął stwierdził, kosmetyka, jezdzić, nie przejmować sie, no to jeżdżę. Dla spokoju ducha podjedz sobie chociaż do jakiegoś dobrego rowerowego i zobacz co Ci powiedzą
Napisano 16 wrzesień 2022 - 15:01
W rowerowym to ci powiedzą, że trzeba kupić nową ramę^^
Masz w opisie skąd: Warszawa
W Warszawie (fakt, obrzeża) jest Cyklon Serwis - zleceń mają chyba dużo więc nie powinni naganiać a w razie czego chociaż dowiesz się ile to będzie kosztowało jak pomacają na miejscu.
- Born Ready lubi to
Napisano 16 wrzesień 2022 - 19:56
Polecam ten serwis. Fachowe podejście, bardzo w porządku szef z normalnym podejściem do ludzi.W rowerowym to ci powiedzą, że trzeba kupić nową ramę^^
Masz w opisie skąd: Warszawa
W Warszawie (fakt, obrzeża) jest Cyklon Serwis - zleceń mają chyba dużo więc nie powinni naganiać a w razie czego chociaż dowiesz się ile to będzie kosztowało jak pomacają na miejscu.