Skocz do zawartości

Zdjęcie

Giant Defy 2 2011 opłaca się?

124 odpowiedzi w tym temacie

#1 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 kwiecień 2011 - 08:51

Witam! Chciałbym kupić rower szosowy jednak ze względu na brak wiedzy dotyczący szprzętu chciałbym się dowiedzieć czy w tej cenie (2999 zł) opłaca mi się kupować ten tower : http://www.giant-bic...y.2/7708/45213/ . Jeśli chodzi o napęd to póki co mi wystarczy. Bardziej prosiłbym o skomentowanie ramy i widelca. Chciałbym aby rama służyła mi przez kilka lat i żebym mógł w przyszłości rozbudować rower o wyższą grupę osprzętu. Jeśli ten rower wydaje się Wam słaby bardzo prosiłbym o jakieś inne propozycje. Mój budżet wynosi 3000 zł. Pozdrawiam !

#2 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 04 kwiecień 2011 - 08:57

dla mnie to cena z kosmosu za ten rower. Osobiście za geometria Gianta nie przepadam

u2250y2014v3.gif

#3 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 04 kwiecień 2011 - 09:36

No za tą cenę to raczej mało się opłaca, widywałem taniej ten rower. Poza tym zły okres wybrałeś na kupowanie bika - początek sezonu ;)

Ja bym szukał czegoś mniej znanej firmy, ale wiadomo że za tą cenę wypasu nie będzie. Najlepiej pomyśl o używkach, a jak chcesz nowy, to może lepszy już wyższy model meridy, niż najniższy gianta...? Dobre i tanie ramy ma Fort. Albo no. niemiecki poison.

O np to:

http://www.bikekatal...ery/777/foto:1/

O klasę lepiej, a nie wiele drożej ;) Grupa 105 (już wystarczająca na długo), lepsze koła.

#4 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 04 kwiecień 2011 - 09:58

Ja bardzo lubię Gianta. Sam jestem użytkownikiem Defy 1, rocznik 2011. Osobiście geometria okazała się dla mnie strzałem w dziesiątkę.

Jeśli to będzie Twój pierwszy rower szosowy, polecam Ci "objazd" okolicznych sklepów i przymiarkę do kilku różnych modeli w podobnej cenie. Dzięki temu będziesz wiedział, co Tobie najbardziej odpowiada.

#5 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 04 kwiecień 2011 - 12:45

Wiem że cena jest wysoka ale ile razy pytam o coś z rocznika 2009/2010 to rzekomo nic już nie ma. Wydaje mi się że na sam początek Sora mi wystarczy . Zapomniałem dodać że mam rabat u sprzedawcy wynoszący 300 zł ponieważ już raz kupowałem Gianta ale MTB .Patrzyłem też na Treki ale ceny są chore. A znowu na temat Meridy wiele osób narzeka że mają słabe ramy i że ciężko dobrać właściwy rozmiar ( osobiście się na tym nie znam ) . Dzisiaj skocze do dilera Gianta i zobacze ten rowerek na żywo . Tak jak mówiłem dla mnie najważniejsza jest rama bo osprzęt i tak zmienię za 1 lub 2 lata. W ogóle ciekawi mnie zjawisko ,,zniknięcia" starszych roczników. Podejrzewam że sprzedawcy chcą wyskubać więcej pieniędzy od kupujących .

#6 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 04 kwiecień 2011 - 13:18

Podejrzewam, że to pierwszy Twój pierwszy kontakt z szosą, zatem po części nie dziwie się braku rozeznania w rynku szosowym.

Ale po pierwsze, nie napalaj się
Po drugie nie popadaj w euforie i myśli: "narazie mi to wystarczy", bo mogę zapewnić Ci, że jak sie złapie cyklozę to nic nie wystarcza :-D
Po trzecie, za 3000zł można mieć dobry i przyszłościowy rower bez wizji wymiany czegos za X lat.

Trzy koła to mało i dużo :mrgreen:

Dla zobrazowania napiszę Ci tak: policz sobie rower na części ile mniej wiecej może/powinien kosztować. Policz, że kompletny frameset to 1000zł, dobre koła 500zł, (te w ów Giancie to badziew za 200zł) no i zostaje Ci 1500zł na reszte. kompletna grupa 105 5700 kosztuje 1800zł, więc zostałoby Ci tylko dopłacić za siodło, kiere, mostek i sztyce. Czyli za 3500zł-3700zł bez wnikania w jakie kolwiek rabaty masz rower o kilka klas lepszy od owego Gianta.

Jak nie zależy Ci na jakości to kup sobie Meride albo Krossa za 1500zł i tak samo bedziesz jeździł, ale zostanie Ci w kieszonce 1500zł, bo kupowanie tego Defy za 3000zł to grzech i marnowanie kasy, a o pakowaniu kabzy dla sprzedawcy nie wspomnę ;)

#7 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 04 kwiecień 2011 - 13:46

Dziękuję za odpowiedź. Trochę mnie zniechęciłeś co do tego bika. Jeśli chodzi o cyklozę to złapałem ją już dawno ale na MTB i teraz chciałbym zająć się czymś porządnym ( czytaj szosa :-) ). Faktem jest że 3000 zł to dużo jak za rower na Sorze ale po pierwsze nie chce się bawić w składanie bika na własną rękę ponieważ skończy się to źle ponieważ mam dwie lewe ręce. Jeśli chodzi mi o jakość to zależy mi na niej jednak wydaje mi się że porządne rowery szosowe są o wiele droższe i za 3000 zł to nic lepszego nie znajdę . Patrzyłem na Treka 1.1 i 1.2 z tego roku ( pytałem o rocznik 2010 ale nie ma ;) ) ale ceny są nieprawdopodobne . Zainteresowałem się Meridą ale podobno ramy są niewygodne . Sprawdzałem Scotta ale nic mi się nie podobało. Rowery Specialized znowu są o wiele droższe od tego Gianta a nawet Sory nie mają tylko jakieś Shimano 2300 . Moim marzeniem jest rowerek firmy Colnago ale niestety mam do wydania 3000 zł i ani grosza więcej a za Colnago za 3000 to chyba kiere sobie mogę kupić. Chciałem kupić coś na Tiagrze z rocznika 2010 ale jak już wspominałem wszystko jest już wyprzedane ( już w to wierzę ) . Patrzyłem praktycznie na wszystkie marki i za 3000 zł nic nie mogę znaleźć . Dlatego mam plan przejeździć dwa sezony na sorze i potem wymienić na coś lepszego ( osprzęt ) . Dlatego pytam o ramę czy jest godna uwagi . Bo wymienić jest łatwo wszystko ale rama to rama . Rowery używane nie wchodzą w grę . Wypowiedź moja jest trochę chaotyczna ale ta sytuacja podnosi mi trochę ciśnienie ....

#8 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 04 kwiecień 2011 - 13:56

Za 3 koła to spokojnie na 105 wyrwiesz bez większego szukania. Jak poczekasz to i na ultegrze powinno dać radę. Sora to badziew zaraz trzeba będzie wywalić wszystko.

#9 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 04 kwiecień 2011 - 14:10

Wszystko pięknie tylko że ja potrzebuje rower już w tym miesiącu ponieważ planuję wyjazd rowerowy z ludźmi którzy mają kolarki a na MTB to nie mam szans za nim się wyrobić. W tym momencie za 3000 zł nie widziałem nic za Tiagrze :-( . Mam nadzieję że Sora się nie rozpadnie w dwa sezony ?!?!?!?!

#10 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 04 kwiecień 2011 - 14:21

Jeśli nie Giant to co sądzicie o tym rowerku?: http://www.freesport..._szosowe/2.html . Na tył tiagra , przód sora.

#11 janekws

janekws
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • Skądddz

Napisano 04 kwiecień 2011 - 14:24

siema ja kupiłem rower 2danger jestem narazie z niego zadowlony, ludzie na forum polecali mi ten osprzet, wiec moze poszukaj na allegro i trafisz na cos dobrego, dwa latam temu kupilem krossa na osprzecie sora i sredni mi pasowal, pozdr

#12 czester_

czester_
  • Użytkownik
  • 428 postów
  • SkądWarszawa / Wola

Napisano 04 kwiecień 2011 - 14:31

Nie bierz na sorze takiego drogiego rowera. Ja się nacieszyłem może 2 miesiące i już zbieram na nowe klamki i napęd. Za tą kasę również szukałbym czegoś na 105. Ominie Cię najwyżej jeden wyjazd ale uwierz że zaoszczędzisz na tym patrząc przyszłościowo.

#13 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 04 kwiecień 2011 - 14:37

Przepraszam?? Po dwóch miesiącach osprzęt Ci ,, padł"???? Jakim cudem? Sora to taki syf? Wiele osób pisało na różnych forach że może nie jest to osprzęt marzenie ale spokojnie mają już przejeżdżone kilka sezonów.

#14 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Napisano 04 kwiecień 2011 - 15:07

Jak dla mnie zasadniczo kupowanie szosy prosto ze sklepu jest nieporozumieniem. Za 3,5 k "złapałem" Battaglina Vortex (aluminiowa rama, ProTour w 2006r.) na karbonowym Chorusie i Fulcrumach R5, prosto z Włoch, nie więcej niż 3k przebiegu, co u nas jest w ogóle nie do pomyślenia, bo byle co na Xenonie nie spada poniżej 2 tysięcy.

Kolega ditom jest bardzo przekonany o słuszności zakupu sprzętu, który wyżej zlinkował, więc nie sądzę, aby można było mu coś wyperswadować- w końcu on za to będzie płacił. Więc jeżeli lubi "brandowe" sprzęty, nawet dwadzieścia opinii go nie przekona.

Używane nie wchodzą w grę? No cóż, niektórzy nawet i na chleb biorą fakturę.
Pzdr

#15 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 04 kwiecień 2011 - 15:51

Nie wierz w bzdury że Sora to straszny badziew, mój brat jeździ na Giant'cie z kompletną grupą Sora, przerzutka tył padała dopiero po 40 tyś km ale klamki dalej fikają. Jeśli nie myślisz o poważnym ściganiu to na Sore możesz liczyć.
3 kPLN to oczywiście ździerstwo ale jeśli masz tam rabat to targuj się zażarcie, może do 2,5 - 2,6 zejdziesz.

#16 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 postów
  • SkądWieszowa

Napisano 04 kwiecień 2011 - 15:58

P.S. (ten post wyżej to mój) O ramę Giant'a możesz być spokojny, akurat w tym temacie ta firma zna się na rzeczy.

#17 Kames

Kames
  • Użytkownik
  • 82 postów
  • SkądDŚ!Das ist super;)

Napisano 04 kwiecień 2011 - 16:59

3k za rower na sorze :shock: :lol: Znajomy wyrwał rowerek sora/tiagra(klamkomanetki)za 1500zł w rowerowym,bo miał mały odprysk lakieru:)Za nowy rowerek na tej grupie nie dał bym więcej niż właśnie 1500-1600zł.Za 3k szukał bym na allegro fajnych okazji lub sam skompletował.Co do okazji to chodzi mi o np.rowerki,które są ledwo co "wyjęte z pudełka"(zwykle minimalne przebiegi jak na tej klasy osprzęt),a są sprzedawane w cenach niższych nawet do 1,5k od tych za jakie zostały zakupione.Sam widziałem takie okazje,ale nie na początku sezonu.Czasem bywają też takie przypadki,że rowerek ma 1-2lata,a wygląda jak nówka,był jeżdżony symbolicznie np.tej zimy poszedł taki sprzęt za 1600zł full 105!
Zawsze kiedy przypatrzę taką okazję,kasy brak... :-/

#18 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 04 kwiecień 2011 - 17:09

daroq wyluzuj i bez nerwów . Na temacie się nie znam i dlatego pytam . Za chleb faktury nie biorę bo nie mam firmy :mrgreen: . Rowery używane nie wchodzą w rachubę ponieważ nigdy nie wiadomo co właściciel robił ze swoim sprzętem a jeśli przyjdzie mi coś naprawiać to ręce sobie połamię bo nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać. A przynajmniej jak wezmę prosto za sklepu to mam jakąś tam gwarancję. Kolega powyżej mnie trochę odstresował a fakt faktem nie wyobrażam sobie aby jakikolwiek sprzęt padł w tak szybkim tempie . Jeszcze się zastanowię nad wyborem bika. Wielkie dzięki za odpowiedzi i jeszcze raz proszę o uspokojenie nerwów . Pozdrawiam !!!!!

#19 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 kwiecień 2011 - 17:13

P.S. (ten post wyżej to mój) O ramę Giant'a możesz być spokojny, akurat w tym temacie ta firma zna się na rzeczy.

Oby!!!! To jest dla mnie najważniejsze .

#20 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 postów
  • SkądWieszowa

Napisano 04 kwiecień 2011 - 17:29

Jeśli szukasz poprzednich roczników to zrób rozeznanie w sklepach rowerowych w twojej okolicy, jeśli mieszkasz w Krakowie to pewnie kilka takich sklepów tam jest.
Np w mojej okolicy jest ich kilkanaście i w niektórych można spotkać (oprócz nowości) te same modele od lat i to solidnie przecenione.
Wygoogluj krakowskie sklepy i poświęć jeden dzień na zwiedzanie.

Dodaj odpowiedź