Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zaciski - Pomoc W Wyborze

16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Karmazynowy jeleń

Karmazynowy jeleń
  • Użytkownik
  • 122 postów

Napisano 29 wrzesień 2022 - 22:01

Panowie,

Jeszcze proszę o chwilkę cierpliwości dla mnie. Kupiłem koła DT SWISS RR511 i chciałbym zaciski z akcentem czerwonego. Wizualnie idealnie mi pasują:

https://allegro.pl/o...alu-12225574269

https://allegro.pl/o...5mm-12074195748

One nie są tak skonstruowane jak moje BONTRAGERa na mimośrodzie, tylko dźwignie są jakby kluczem dla nakrętki. Ktoś ma doświadczenie z tym? Można śmiało, bez obaw je kupić? Bardzo mi się podobają i chętnie je wezmę jak im nic nie dolega.

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 wrzesień 2022 - 06:37

RWS to bardzo solidny system. Będziesz zadowolony.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 Karmazynowy jeleń

Karmazynowy jeleń
  • Użytkownik
  • 122 postów

Napisano 30 wrzesień 2022 - 07:40

OK dzięki, ale ja nie mam tzw. sztywnych osi. To dość stary rower, prawdopodobnie 2015r. Wtedy też te zaciski sprawdzą się? 

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 wrzesień 2022 - 08:10

To nie są sztywne osie, tylko alternatywa dla szybkozamykacza. Jeżeli kupisz zaciski w standardzie odpowiadającym Twoim piastom (czyli, jak rozumiem, 5x100 i 5x130), to wszystko będzie pasowało.

rowerplus-logo-2.png

#5 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 30 wrzesień 2022 - 08:57

One nie są tak skonstruowane jak moje BONTRAGERa na mimośrodzie, tylko dźwignie są jakby kluczem dla nakrętki. Ktoś ma doświadczenie z tym? Można śmiało, bez obaw je kupić? Bardzo mi się podobają i chętnie je wezmę jak im nic nie dolega.

Mam je na jednych kołach tylko z tym kluczem to nie do końca tak jest. Ta dźwignia jest zintegrowana z osią. Mam to od 5 lat, jedyne co mi się stało to w obu ośkach ukręcił się ten mały gwint, co jest na stronie przeciwnej niż zacisk. Dostałem inne od kolegi i od tego czasu bez problemu. 

W przypadku sztywnych osi dźwignia działa jako klucz, można go wyciągnąć. 

#6 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 wrzesień 2022 - 09:21

Też polecam te zaciski. Ich jedyna wada jest taka, że wystają. Jak ktoś ma świra na punkcie aerodynamiki i marginal gainsów ze swoimi 270-cioma watami na progu, to te zaciski mają aerodynamikę stodoły. Co dla mnie oczywiście znaczenia nie miało, więc z radością eksploatowałem ten sprzęt :)

#7 Karmazynowy jeleń

Karmazynowy jeleń
  • Użytkownik
  • 122 postów

Napisano 30 wrzesień 2022 - 09:43

@mikroos, to że będzie pasowało to ja wiem. Oczywiście, że jest to alternatywa dla samozamykacza. Inaczej dopytam, bo chyba mnie nie zrozumiałeś. Czy ta alternatywa jest lepsza?

@bonobo eee, przy średniej 25km/h, to chyba nie będzie miało dużego znaczenia na trasach 30-50km? :)

#8 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 wrzesień 2022 - 10:08

To nie będzie miało znaczenia przy prędkości 55 km/h, ale mi mówić nie musisz, ja mam ogólnie w totalnym tyle wszystkie mityczne marginal gainsy.

Ale są tutaj ludzie, którym się wydaje, że jak zmienią opony albo wrzucą wózek ceramic speeda to jadą szybciej ;) 

#9 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 wrzesień 2022 - 14:19

@mikroos, Inaczej dopytam, bo chyba mnie nie zrozumiałeś. Czy ta alternatywa jest lepsza?

Mówiąc precyzyjnie, takie pytanie w ogóle nie padło :) Napisałeś, że RWS Ci się podoba, więc jeżeli takie jest kryterium, to tak - będą lepsze, skoro bardziej Ci się podobają :)

Czy są lepsze technicznie? Moim zdaniem nie, bo zwykły szybkozamykacz jest wystarczająco dobry.

Decyzja będzie zatem zależała głównie od Twoich preferencji.

rowerplus-logo-2.png

#10 Karmazynowy jeleń

Karmazynowy jeleń
  • Użytkownik
  • 122 postów

Napisano 30 wrzesień 2022 - 21:58

Dzięki!

A o co kaman z tymi TI? https://dt4you.com/z...srednicy-osi=or

Lżejsze? Mocniejsze?

#11 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 październik 2022 - 21:28

Lżejsze i tak samo mocne.

rowerplus-logo-2.png

#12 Karmazynowy jeleń

Karmazynowy jeleń
  • Użytkownik
  • 122 postów

Napisano 01 październik 2022 - 21:46

Zamówiłem te DT SWISS Co będzie to będzie, zaopiniuje jak przyjdą.

#13 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1527 postów
  • SkądSK

Napisano 02 październik 2022 - 17:40

Miałem zamykacze DT Swiss, zmieniłem na zwykłe i nie żałuję. Przy DT w tylnym mi sie urwało pokrętło i potrafiły hałasować na nierównościach. Jedynie system zamykania fajny

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

#14 Karmazynowy jeleń

Karmazynowy jeleń
  • Użytkownik
  • 122 postów

Napisano 02 październik 2022 - 19:33

No właśnie, już teraz trudno, zamówiłem, to trzeba będzie tę żabę przełknąć. Tego hałasowania chyba najbardziej się obawiam. Cóż, w razie co mam na oku te: https://allegro.pl/o...ple-12040595942

#15 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 02 październik 2022 - 20:02

Używałem tych DT Swiss przez tysiące kilometrów i nie miałem żadnych problemów. Bardzo lubiłem te zaciski.

#16 OpaQ

OpaQ
  • Użytkownik
  • 190 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 październik 2022 - 20:43

Używałem tych DT Swiss przez tysiące kilometrów i nie miałem żadnych problemów. Bardzo lubiłem te zaciski.

Potwierdzam. Tysiące kilometrów i nic się nie dzieje.

#17 Karmazynowy jeleń

Karmazynowy jeleń
  • Użytkownik
  • 122 postów

Napisano 04 październik 2022 - 17:43

Pierwsze kilometry na nowych zaciskach zrobione: https://imgbox.com/f4gppuYJ  Jakość to to ma, bo na tandetę jestem uczulony a tu nic mnie nie swędziało. Jednak gdybym cofnął się do zeszłego tygodnia, wybrałbym te: https://allegro.pl/o...ple-12040595942  Fajniejsza jest zabawa z samozamykaczami na mimośrodzie. Tu trzeba mieć wyczucie w łapach, bo można je łatwo przekręcić. W mimośrodzie to jednak dźwignia determinuje siłę, a przede wszystkim, na niej wyczuwamy ten "klik" i nie zaciśniemy ani za mocno ani za lekko (za wyjątkiem supermenów). W DT SWISS tak tego nie wyczujemy. I druga sprawa, gdzieś wyczytałem, ze takie zakręcanie w przeciwieństwie do ściskania, będzie zdzierać widelec.  Ja tak nie uważam, bo podkładka od strony widelca jest ząbkowana (coś jak ratchet) więc już z początkiem dociągania zaklinuje się. Fajnie jakby jakiś ogarnięty mechanicznie kolega mi to potwierdził.

Reasumując: Nie polecam tego rozwiązania.

ps. pangumas, no, tto hałasowanie to raczej mało możliwe. Może już miałeś mocno zużyte te zaciski, bo teraz jak są nowe to wszystko jest bardzo sztywne.

Dodaj odpowiedź