może jeszcze podaj jaką masz rame...
ja mam podobne rozwiązanie w rowerze codzienno- miejsko dojazdowo do pracy, fotelik dla dzieci , przyczepka z 2 dzieci , zimowe jazdy taki fitnesowy/ hybrydowy bym go nazwał
daje rade w 95% treningów również.
a więc rower sztywny ze sztywnym widelcem, opony slick 35mm , wywaliłem korbe z blatem max 44 (jakieś alivio )
wsadziłem suport HT z korbą XT tarcze NarrowWide 38 zdaje sie i powiem tak - w mieście i na treningach nawet w 95% to jest wystarczające - z tyłu mam kasete 9 : 11-34 i przerzutke SRAM X5 z manetką X0 - działa to bdb.
(czasem brakuje jak ciągne przyczepe pod góre z dzieciakami )
na płaskim zaczyna brakować jak robie interwały z mocą 350W+ ale to są prędkości 37-40 ++
a takim rowerem średnio sie jezdzi miedzy 25 a 30 kmh. przy jakichś interwałach po 400W prędkości sie robią powyżej 40 i wtedy kadencja 105-110 to zaczyna brakować. ale to jest od święta przy sprintach powyżej 15sek też kończy sie kaseta ale i na to są sposoby żeby zrobić trening - można pod wiatr albo pod górke to robić.
Fakt faktem stopniowanie jest spore i czasem trudno dobrać optymalną kadencje. ale jakby z tyłu mieć kasete 11 a nie 9 to już było by zupełnie OK. coś za coś w 95% jest wystarczająco w tych 5% przypadków też daje rade ale już trzeba sie pogimnastykować.
także niewiem jaką masz rame - ale korba MTB do takiej uniwersalnej codziennej maszyny też podejdzie ( kiedyś nawet pare dni jezdziłem na lewym ramieniu XT z pomiarem a prawym 105 w rowerze szosowym, inny offset ale w jakiś wyraźny sposób tego nie odczułem . ) , GRX zapewne też ,podejdzie jest też wiele wariantów korb przełajowych które możesz tam wrzucic, czy teraz gravelowych po zmianie suportu.
weź kalkulator stopniowania /podaj parametry korby i kasety i jak wiesz z jaką kadencją jezdzisz to sie szybko zorientujesz jaki zakres +- Ci potrzeba.
korba 38 kaseta 11 kadencja 90 opna 28 i jedziesz 40kmh -
kadencja 100 i już masz 45kmh
jezdzisz srednio z takimi predkosciami ? to wsadz tarcze 40tke.
PS - korby szosowej za to do ramy MTB już nie wpakujesz - inny offset - ramiona mogą ocierać o rame.
to tyle jeżeli o stopniowanie- a manetki w grupach 11rz indywidualna sprawa shimano szosowe z szimano szosowym zagra przy tym samym stopniowaniu , z GRX nie wiem ( ale tam sie chyba różni tym że przerzutka ma sprzęgło jak w MTB ) ale 105 + grx powinno chyba też zagrać.
w mtb to 11 rzędową przerzutke shimano nawet podobno da sie obsłużyć manekami sram bo mają taki sam uciąg kiedyś nawet chciałem tak zrobić i wsadzić gripshift srama-11 z przerzutką XT-11 ale w koncu odpusciłem .
o samej kompatybilności jest w sieci pare tabel z zestawieniami .
Pozdr.