Jump to content

Photo

Szosa Z Korbą Jednorzędową

19 replies to this topic

#1 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądŚląsk

Posted 06 October 2022 - 08:40

Pany i Panie, drugi sezon przejechałem na korbie 38 (3 rzędowa mtb) bez przerzutki, gdyż nie mogłem się zdecydować i w ogóle problem z dostępnością (długość 170 a nawet 165). Tak się przyzwyczaiłem do braku przerzucania z przodu, że teraz, gdy chcę zmienić osprzęt to, właśnie myślę o jednorzędowej korbie. W dodatku, jakoś ciężko się przerzuca z małej tarczy na dużą.
Najlepiej, aby ta korba miała coś w okolicy 38-40. Wystarcza mi taka tarcza, gdyż i tak cały czas jeżdżę sam a i przewyższenia to max. 250m/50km.
Korbę taką ciężko znaleźć, ale ostatnio wpadła mi w oko fajna z GRX-a. Ma 40, więc idealnie.
Klamkomanetki planuję max. 105 (11) ewentualnie tiagrę. Więcej mi nie trzeba. Hamulce szczękowe.

Przerzutki, to albo z 105 albo z grx-a (wolałbym z 105). Grx ma jakieś dodatkowe naprężenie łańcucha, więc teoretycznie chyba lepiej. Ciekawostka: jeżdżąc po szosie, kostce ani razu nie spadł mi łańcuch z korby w trakcie jazdy (przerzutka tylna alivio :) ). Dopiero jak cofnę korbę na postoju i przechylenie roweru, to potrafi spaść.
Z katalogów shimano, niestety nie widzę takiej kompatybilności.

Może ktoś z Was przerabiał temat i przetestował w praktyce ?

#2 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 437 posts
  • Skądwwwa

Posted 06 October 2022 - 10:25

może jeszcze podaj jaką masz rame... 

ja mam podobne rozwiązanie w rowerze codzienno- miejsko dojazdowo do pracy, fotelik dla dzieci , przyczepka z 2 dzieci ,  zimowe jazdy taki fitnesowy/ hybrydowy bym go nazwał

daje rade w 95% treningów również. 

a więc rower sztywny ze sztywnym widelcem, opony slick 35mm ,  wywaliłem korbe z blatem max 44  (jakieś alivio ) 

wsadziłem suport HT z korbą XT tarcze NarrowWide 38  zdaje sie i powiem tak - w mieście i na treningach nawet w 95% to jest wystarczające - z tyłu mam kasete 9 : 11-34 i przerzutke SRAM X5 z manetką X0 - działa to bdb. 

(czasem brakuje jak ciągne przyczepe pod góre z dzieciakami ) 

na płaskim  zaczyna brakować jak robie interwały z mocą 350W+ ale to są prędkości 37-40 ++ 

a takim rowerem średnio sie jezdzi miedzy 25 a 30 kmh. przy jakichś interwałach po 400W prędkości sie robią powyżej 40 i wtedy kadencja 105-110 to zaczyna brakować. ale to jest od święta przy sprintach powyżej 15sek też kończy sie kaseta ale i na to są sposoby żeby zrobić trening - można  pod wiatr albo pod górke to robić. 

Fakt faktem stopniowanie jest spore i czasem trudno dobrać optymalną kadencje. ale jakby z tyłu mieć kasete 11 a nie 9 to już było by zupełnie OK. coś za coś w 95% jest wystarczająco w tych 5% przypadków też daje rade ale już trzeba sie pogimnastykować. 

także niewiem jaką masz rame - ale korba MTB do takiej uniwersalnej codziennej maszyny też podejdzie ( kiedyś nawet pare dni jezdziłem na lewym ramieniu XT z pomiarem a prawym 105 w rowerze szosowym, inny offset ale w jakiś wyraźny sposób tego nie odczułem . )  , GRX zapewne też ,podejdzie  jest też wiele wariantów korb przełajowych które możesz tam wrzucic, czy teraz gravelowych po zmianie suportu. 

weź kalkulator stopniowania /podaj parametry korby i kasety i jak wiesz z jaką kadencją jezdzisz to sie szybko  zorientujesz jaki zakres +- Ci potrzeba. 

korba 38 kaseta 11 kadencja 90 opna 28 i jedziesz 40kmh -

kadencja 100 i już masz 45kmh

jezdzisz srednio z takimi predkosciami ? to wsadz tarcze 40tke. 

PS - korby szosowej za to do ramy MTB już nie wpakujesz - inny offset - ramiona mogą ocierać o rame. 

to tyle jeżeli o stopniowanie- a manetki w grupach 11rz indywidualna sprawa shimano szosowe z szimano szosowym zagra przy tym samym stopniowaniu , z GRX nie wiem ( ale tam sie chyba różni tym że przerzutka ma sprzęgło jak w MTB ) ale 105 + grx powinno chyba też zagrać.

w mtb to 11 rzędową przerzutke shimano nawet podobno da sie obsłużyć manekami sram bo mają taki sam uciąg kiedyś nawet chciałem tak zrobić i wsadzić gripshift srama-11 z przerzutką XT-11 ale w koncu odpusciłem . 

o samej kompatybilności jest w sieci pare tabel z zestawieniami . 

Pozdr. 

#3 rybka

rybka
  • Użytkownik
  • 91 posts

Posted 06 October 2022 - 10:53

Ja mam 1 x 11 rower przełajowy (teraz to już chyba gravel :) ), hamulce canti, opony 38 mm continental contact speed, przód zębatka narrow wide 40, kaseta 12-25. Da radę na tym jeździć po płaskim co mi pasuje bo mieszkam nad morzem :) zaczyna mi czasem brakować cięższych przełożeń (wiatr w plecy :) ) i zmieniam teraz na 42 przód i kaseta 11-28.

Ogólnie napęd 1x w szosie jak dla mnie jest super jak jeździsz rekreacyjnie, nie masz podjazdów itp. Na podjazdy potrzeba większą kasetę z tyłu i wtedy po płaskim będzie kiepsko ze względu na duże przeskoki pomiędzy biegami. Ale jak jeździsz po płaskim to jak najbardziej polecam, ja już tak się przyzwyczaiłem do 1x11, że nie zmieniłbym na 2x ale to jak piszę kwestia dopasowania wielkości tarczy na korbie i kasety. Nie każdemu to podpasuje na pewno w góry to się nie nadaje chyba, że miałbym tak 1x16 :)

#4 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądŚląsk

Posted 06 October 2022 - 11:59

Dopiszę, rama typowo szosowa (na gwint), obecnie mam hybrydę z prostą kierownicą i mam w planach przerobienie na baranka (cóż jeden więcej w rodzinie... :) )

Z poza shimano wolałbym nie wychodzić, no ... ale jeśli będzie trzeba...

Z tyłu jest 11-28, więc górki na jurze kr-cz. daje radę. Korba, jak wspomniano wyżej, najlepiej z narrowWide. Tylko zastanawiam się czy, aż tak potrzebne jest to sprzęgło. (?)

Teraz jeszcze obadałem, że alivio 9 ma ShadowRD, ale ja mam pod 8, więc nie wiem, jakie ma one technologie, na pewno jest niesamowicie trwała, aż szkoda będzie ją wyrzucać.

Jak pisałem, wolałbym mieć przerzutkę 105, ale ona nie ma napinacza, którą ma grx. Czy da się bez tego żyć...?

@rybka, możesz napisać, jaką masz przerzutkę ?

#5 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 October 2022 - 12:30

rower przełajowy (teraz to już chyba gravel :) )

To zależy, czy był drogi :D

obecnie mam hybrydę z prostą kierownicą i mam w planach przerobienie na baranka (cóż jeden więcej w rodzinie... :) )

To oczywiście da się zrobić, ale czy wziąłeś pod uwagę, że na kierownicy szosowej punkt podparcia dłoni jest o jakieś 7 cm dalej niż przy tej samej długości mostka i kierownicy prostej? Wpływ na geometrię jest niebagatelny.

• qzn likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#6 rybka

rybka
  • Użytkownik
  • 91 posts

Posted 06 October 2022 - 12:49

@rybka, możesz napisać, jaką masz przerzutkę ?

Mam przerzutkę 105 5800 z krótkim wózkiem, da się żyć bez grx :)  nie jeździłem w jakimś ciężkim terenie ale jakieś polne ścieżki, szutry, bruki itd. były jeżdżone i nic się nie działo. 

Jeżeli chodzi o korbę to zwróć uwagę na cenę zębatek narrow wide do korb z szosowym rozstawem, kosztują kilka razy więcej niż do korb mtb. Najlepiej kupić jakieś ramiona korby mtb i dokupić sobie tarcze - do mtb są tanie możesz sobie zmienić rozmiar jak ci coś nie podpasuje. Ja mam korbę 5800 i tarcza kosztuje co najmniej 150 zł a są i po 300 zł i więcej a do korb MTB spokojnie kupisz jakiegoś chińczyka za 40 czy 50 zł. 

#7 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądŚląsk

Posted 06 October 2022 - 13:08

@mikros, nie rozumiem, co ma geometria do zgrania osprzętu? To lepiej zostać przy prostej ..... ? Często kładę się na tej kierownicy (co nie powinno się tego robić).

@rybka, też to zauważyłem, z tymi cenami.... jeszcze to przemyślę.

Czyli Shadow RD jest wystarczający (niepotrzebny RD+).

Ale z tym NarrowWide to coś mi się nie zgadza, piszesz, że lepiej dokupić tarcze mtb, a sam używasz tych NW ?

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 October 2022 - 13:13

@mikros, nie rozumiem, co ma geometria do zgrania osprzętu?

Do zgrania osprzętu nic. Natomiast kierownica szosowa jest wygięta do przodu i dopiero na tym zgięciu jest zainstalowana klamkomanetka. W efekcie opierasz dłoń nie w osi kierownicy (jak na kierownicy MTB), tylko o kilka centymetrów przed kierownicą. A to oznacza, że pozycja jest znacznie wydłużona.

Czy to dobrze dla Ciebie czy nie, tego nie wiem, ale powinieneś wziąć to pod uwagę. Nie bez powodu rowery szosowe mają znacznie krótsze ramy od analogicznych ram MTB.

W praktyce to oznacza, że gdybyś pozostawił obecny mostek i założył kierownicę szosową, będziesz się czuł jakbyś zostawił prostą kierownicę, za to założył mostek np. 16 cm zamiast 9 cm.

Czyli Shadow RD jest wystarczający (niepotrzebny RD+).

Na 99% sytuacji zwykła przerzutka wystarcza. Napinacz daje dodatkową minimalną poprawę.

Ale z tym NarrowWide to coś mi się nie zgadza, piszesz, że lepiej dokupić tarcze mtb, a sam używasz tych NW ?

MTB i szosa to jeden podział (według typu korby, do której są przeznaczone), a NW i zwykłe to drugi podział (według kształtu zębów). Możesz mieć NW szosowe i MTB i tak samo nie-NW szosowe i MTB.

@rybka sugerował, żebyś kupił tarczę NW (czyli z zębami poprawiającymi stabilizację łańcucha), bo to ogranicza ryzyko spadania łańcucha.

Natomiast biorąc pod uwagę, że tarcze MTB-NW są znacznie tańsze od szosowych-NW, ja również uważam, że lepiej kupić korbę MTB i do niej tarcze NW.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#9 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądŚląsk

Posted 06 October 2022 - 13:31

"za to założył mostek np. 16 cm zamiast 9 cm"

- oj, jak bardzo bym chciał taki mostek :) Na pewno bym nie myślał o wymianie kierownicy.

Problemem z tymi mtb, może być linia łańcucha..... tu znów, musiałbym kombinować, mam już BBR60.

#10 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 437 posts
  • Skądwwwa

Posted 06 October 2022 - 13:56

pare lat temu nie było sprzęgła w przerzutkach i też sie jeździło i na mtb też. 

to głównie kwestia tego że przerzutka z wózkiem bardziej sprężynuje  i może sie obijać o rame ( telepać)  - jak masz zębatke NW łańcuch Ci i tak w 99.9% przypadków nie spadnie. 

nie raz mi sie zdarzyło na zawodach zapomnieć zapiąć sprzęgła w przerzutce XT 8000 na korzeniach brukach wertepach podjazdach leśnych zjazdach po korzeniach .... łańcuch nie spadł nigdy

pare lat temu w MTB miałem XT bez sprzęgła i nic sie nie działo 

ewentualnie możesz sobie neoprenowy ochraniacz założyć na tylnym dolnym 3kącie z napisem XTR :D  o ile bedziesz duzo jezdzić po wertepach 

Pozdr. 

#11 rybka

rybka
  • Użytkownik
  • 91 posts

Posted 06 October 2022 - 14:01

Miałem już korbę 105 5800 i kiedyś kupiłem tarczę narrow wide chyba za 100 zł to nie było sensu kombinować a teraz jakbym chciał kupić korbę i  iść w napęd 1x to kupiłbym korbę MTB (lub najlepiej używane same ramiona) bo do takich tarcze narrow wide są kilka razy tańsze. Tarcze do szosowych rozstawów 4x110 bcd są niepopularne i drogie, do korby grx też są drogie. 

#12 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,974 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 October 2022 - 14:03

korba GRX będzie dobrym rozwiązaniem, będziesz zadowolony

najważniejsze być świadom swoich potrzeb i okoliczności w jakich jeździsz

jak nie trenujesz, nie masz podjazdów, nie pakujesz paru kg bagażu na rower, to 1x jest ok

kiedyś też nieśmiało o tym myślałem, ale po krótkim czasie doszedłem do wniosku, że u mnie to byłoby bez sensu i więcej bym się z tym męczył niż miał z tego korzyści, bo - klamkę drugą i tak musisz mieć, nie tak jak w mtb, zysk wagowy marginalny, a papranie się ze zmianą blatu przed każdym wyjazdem i po powrocie doprowadzałoby mnie do pasji. Tak tylko kasetkę zmieniam i wio. 

#13 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądŚląsk

Posted 06 October 2022 - 15:56

Nie wiem, czy to będzie takie proste. Odnośnie linii łańcucha: tył 43,5, przód obecnie mam 47,5 i jest ok. GRX-y mają 49,7, a MTB to już od 52 w górę.... Obawiam się, że tu może być problem.

#14 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 698 posts

Posted 06 October 2022 - 16:06

A jaką masz korbę? 4x110 BCD robią lepsze chińskie firmy i rzeczywiście teraz trochę kosztują. Ale chińskie NW 5x110BCD możesz dostać za 50-60 zł. Jak masz czarnego kompakta (nawet starocia typu tiagra 4550, r600) to wyjdzie tanio. 

#15 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądŚląsk

Posted 07 October 2022 - 07:36

Korbę będę miał nową, obecnie jest mtb na kwadrat (do wymiany). Problemem będzie, jak pisałem, linia łańcucha. Obecnie mam 45mm, bo mam 8-rz. kasetę na bębenku 11, z podkładką  i przy 45:47,5 jest dobrze. Gdy dołożę kasetę 11 to linia przesuwa się do wewnątrz - będzie 43,5, a gdy dam jakąkolwiek z polecanych powyżej korb, to przód przesunie się mocno na prawo, czyli minim. 49,7. Wychodzi już duża różnica, a gdzie będzie z korbami mtb......

Być może przy tak dużej różnicy będzie to działać (chociaż wątpię), ale co z trwałością.....

Jeszcze przyjrzę się korbom szosowym, może by zdjąć np. małą, a w miejsce dużej jakąś mniejszą dobrać. Jeszcze się tym nie bawiłem....

Może coś SRAM ma w swojej ofercie, poszukam....

... i właśnie widzę, że sram apex 1 ma korbę z linią 45,5mm i 40,42,44T. Shimano nie potrafił tego dokonać ?

#16 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 509 posts
  • SkądWroclaw

Posted 07 October 2022 - 08:36

W gravelu używam już drugiej korby Srama (Rival, Force - jeden pies, tylko ramiona są inne) i w szosie też najchętniej przesiadłbym sie (z kaprysu i ciekawości :D) na 1x12 - użyłbym tej samej korby.

Pająk 5x110, można zamontować 2 albo 1 blat, są dostępne narrow wide chinolki w dowolnej wielkości i są tanie, kupowałem po około 60zł chyba.

#17 mielizna

mielizna
  • Użytkownik
  • 8 posts

Posted 18 October 2022 - 10:49

Mam w domu pięć rowerów ''szosowych'' z napędami 1x10 oraz 1x11. W jednym korba MTB 34T oraz szosowe 34T, 39T, 40T, 48T.

Najprostsze rozwiązanie to zdjąć przednią przerzutkę i jak korba ma więcej zębatek używać tę co pasuje lub odkręcić pozostałe. Przy korbie do napędów 1x trzeba pamiętać o ''linii łańcucha - chain line'' by łańcuch w miarę możliwości na środkowym przełożeniu kasety układał się prostopadle z korby. 

#18 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,974 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 October 2022 - 22:16

To przy pierwszym wyboju spadnie lancuch jak nie masz narrow wide.

#19 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 437 posts
  • Skądwwwa

Posted 19 October 2022 - 08:21

pare lat temu cały sezon jeździłem z jedną tarczą z przodu w szosie na zwykłej zębatce 50T, nawiasem mówiąc dość zużytej, bez przerzutki przedniej - łańcuch spadł mi raz - na skrajnym przełożeniu - z tyłu największa zębatka - z powodu przekosu - poza tym nie spadł ani razu nawet na dziurach ale asfalt to nie las. 

jak jezdzisz w terenie NW warto mieć bo częsciej to sie bedzie zdarzać zwłaszcza na przekoszonych przełożeniach , 

na asfalcie - od biedy - dasz rade. 

#20 żaba

żaba
  • Użytkownik
  • 18 posts

Posted 28 November 2022 - 19:59

Jeżeli chodzi o jazdę na jednym blacie to tak jak wyżej Panowie opisali. Jeżeli jeździmy w terenie z przewyzszeniem 300m czy trenyjemy kolarstwo i znamy swoje możliwości to śmiało można przetestować jeden blat. Sam właśnie robię taki dla siebie też. Mieszkam prawie na terenie płaskim więc zdecydowałem się na oval 50T NarrowWide plus kaseta 11/28. Przez ostatnie 3 lata jeździłem tylko na zestawie oval 53/39 z kaseta 11/26 jak dla mnie piękna sprawa.

Reply to this topic