Rozpocząłeś temat, który był omawiany tysiące razy i muszę Cię zmartwić, ale mam wrażenie, że głosy co do tego które łańcuchy lepiej pracują: Shimano czy KMC, są podzielone mniej więcej na pół i to dyskusja z udziałem próby nie kilku czy kilkunastu osób tylko tysięcy użytkowników, toczona od zarania dziejów, a możesz się o tym przekonać w szczególności na zagraniczych forach.
Ja przykładowo, bazując na swoich doświadczeniach, uważam, że łańcuchy KMC pracują ciszej i te łańcuchy kupuję.
A to, że w Twoim przypadku nowy łańcuch shimano działał ciszej po nasmarowaniu i przejechaniu 120 km niewiele wnosi, bo te łańcuchy są prawdopodobnie smarowane innym fabrycznym smarem, jeden mógł być z niego wyczyszczony lepiej, inny gorzej, a fabryczny smar to lepik, który jednak doskonale tłumi wszelkie hałasy. W dodatku dość trudno się go pozbyć. Mniemam, że Twój łańcuch shimano mógł mieć w środku jeszcze sporo smaru fabrycznego.
Zmierzam tylko do tego, że takie porównania są totalnie do niczego, musiałbyś mieć dwa łańcuchy, nowe, idealnie odtłuszczone, tak samo nasmarowane tym samym smarowidłem i dopiero mógłbyś wyciągać jakiekolwiek wnioski.
Edit: dodam jeszcze, że jest spore grono miłośników smaru fabrycznego, którzy zakładają nowy łańcuch bez czyszczenia (jedynie powierzchowne przetarcie) i robią na nim pierwsze kilkaset kilometrów. Twierdzą, że to najlepszy smar na świecie.