Skocz do zawartości

Zdjęcie

Łańcuchy Shimano Vs Kmc

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 KlasycznaBianeczka

KlasycznaBianeczka
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądNYC

Napisano 20 październik 2022 - 18:49

Witam Kolegów i Koleżanki jestem nowy w temacie od kilku miesiecy jezdze na szosie ktora kupilem fabrycznie na lancuchu KMC ktory masakrycznie wrecz halasowal, chodzi o to ze po wosku Mommum pierwsze 5-10 km bylo wzglednie cicho, potem jeden wielki jazgot, w koncu go wymienilem na kierunkowy Shimano i powiem tak, po nasmarowaniu i przejechaniu 120 km jest ciszej niz na KMC tuż po woskowaniu.

Oczywiscie woskuje na noc i dopiero rano jade. Czy wszystkie lancuchy KMC tak sie zachowuja czy po prostu na "fabryczny" montaż dają zawsze takie g .... ?

#2 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 788 postów
  • SkądPodhale

Napisano 20 październik 2022 - 18:59

Mam trzy zwykle i jeden z najwyższej półki żółto czarny sorry ale jestem na wyjeździe i nie mam jak poszukać jaki to jest. Tak te zwykle po 80km hałasują ten lepszy może trochę później ale chyba tak mi się wydaje i uzasadniam to wydana kasą na niego. W następnym sezonie ide w Shimano DA a co :-) inna sprawa że Momum to badziew nie wosk wg mnie
  • KlasycznaBianeczka lubi to

Facebuk i  YT  Strava

#3 KlasycznaBianeczka

KlasycznaBianeczka
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądNYC

Napisano 20 październik 2022 - 19:05

Mam trzy zwykle i jeden z najwyższej półki żółto czarny sorry ale jestem na wyjeździe i nie mam jak poszukać jaki to jest. Tak te zwykle po 80km hałasują ten lepszy może trochę później ale chyba tak mi się wydaje i uzasadniam to wydana kasą na niego. W następnym sezonie ide w Shimano DA a co :-) inna sprawa że Momum to badziew nie wosk wg mnie

U mnie Mommum sie dobrze sprawdza to fakt trzeba co 120-150km posmarowac ale lancuch/naped mam czysty, nie to co na oliwce. Slyszalem ze ten  belgijski Wax-pro czy jakos tak wystarcza na znaznie dluzej, a czym Ty smarujesz swoje lancuchy ?

Slyszalem od kogos ze KMC produkuje lancuchy dla Shimano, ale wyglada na to ze chyba jest to jakis inny stop/konstrukcja skoro roznica jest tak duza w kulturze pracy a ten lancuch Shimano naprawde nie kosztowal nie wiadomo ile zaplacilem za niego 90 zł a kultura pracy to niebo a ziemia do tego KMC ktory wyrzucilem. 

#4 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 788 postów
  • SkądPodhale

Napisano 20 październik 2022 - 19:15

Smaruje waxem właśnie

Facebuk i  YT  Strava

#5 KlasycznaBianeczka

KlasycznaBianeczka
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądNYC

Napisano 20 październik 2022 - 19:18

Smaruje waxem właśnie

Troche zaluje ze kupilem duza butle Mommuma bo niedawno wlasnie czytalem o tym wosku, no ,ale co zrobic, trzeba to wykorzystac (: a jak wyglada z czystoscia napedu, podobno on jest znacznie rzadszy niz Mommum, nie rozchlapuje nic po tylnym trojkacie  ?

#6 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 788 postów
  • SkądPodhale

Napisano 21 październik 2022 - 04:11

Jest rzadszy to fakt ale mi się nic nie chlapie. Napęd mega czysty. Nie spotkałem się z woskiem który utrzymuje tak czysty napęd.

Facebuk i  YT  Strava

#7 KlasycznaBianeczka

KlasycznaBianeczka
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądNYC

Napisano 21 październik 2022 - 06:08

No to po raz kolejny przekonuje mnie ze warto go wyprobowac (: dzieki.

#8 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 październik 2022 - 09:13

Rozpocząłeś temat, który był omawiany tysiące razy i muszę Cię zmartwić, ale mam wrażenie, że głosy co do tego które łańcuchy lepiej pracują: Shimano czy KMC, są podzielone mniej więcej na pół i to dyskusja z udziałem próby nie kilku czy kilkunastu osób tylko tysięcy użytkowników, toczona od zarania dziejów, a możesz się o tym przekonać w szczególności na zagraniczych forach. 

Ja przykładowo, bazując na swoich doświadczeniach, uważam, że łańcuchy KMC pracują ciszej i te łańcuchy kupuję. 

A to, że w Twoim przypadku nowy łańcuch shimano działał ciszej po nasmarowaniu i przejechaniu 120 km niewiele wnosi, bo te łańcuchy są prawdopodobnie smarowane innym fabrycznym smarem, jeden mógł być z niego wyczyszczony lepiej, inny gorzej, a fabryczny smar to lepik, który jednak doskonale tłumi wszelkie hałasy. W dodatku dość trudno się go pozbyć. Mniemam, że Twój łańcuch shimano mógł mieć w środku jeszcze sporo smaru fabrycznego.

Zmierzam tylko do tego, że takie porównania są totalnie do niczego, musiałbyś mieć dwa łańcuchy, nowe, idealnie odtłuszczone, tak samo nasmarowane tym samym smarowidłem i dopiero mógłbyś wyciągać jakiekolwiek wnioski. 

Edit: dodam jeszcze, że jest spore grono miłośników smaru fabrycznego, którzy zakładają nowy łańcuch bez czyszczenia (jedynie powierzchowne przetarcie) i robią na nim pierwsze kilkaset kilometrów. Twierdzą, że to najlepszy smar na świecie. 

#9 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2972 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 październik 2022 - 09:20

mi KMC prawie w ogóle nie hałasuje dobrze nasmarowany, ale Momum nigdy nie używałem, aktualnie Lotto Soudal Wax, i trzyma mi 300+km 

a w jakim stanie masz ten łańcuch? bo jeśli kupiłeś bajka z drugiej ręki, to może jakiś zafajdany, w piasku? wtedy należałoby go zdjąć, wyczyścić porządnie w benzynie, kasetę, korbę i kółka przerzutki również, i po wyschnięciu łańcuch ponownie nasmarować. 

a KMC lubię bo jest po prostu ładny, ten srebrny, i wygląda świetnie na każdym napędzie, i w drogiej szosie, i w tanim komuterze :)

#10 KlasycznaBianeczka

KlasycznaBianeczka
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądNYC

Napisano 21 październik 2022 - 09:21

Rozpocząłeś temat, który był omawiany tysiące razy i muszę Cię zmartwić, ale mam wrażenie, że głosy co do tego które łańcuchy lepiej pracują: Shimano czy KMC, są podzielone mniej więcej na pół i to dyskusja z udziałem próby nie kilku czy kilkunastu osób tylko tysięcy użytkowników, toczona od zarania dziejów, a możesz się o tym przekonać w szczególności na zagraniczych forach. 

Ja przykładowo, bazując na swoich doświadczeniach, uważam, że łańcuchy KMC pracują ciszej i te łańcuchy kupuję. 

A to, że w Twoim przypadku nowy łańcuch shimano działał ciszej po nasmarowaniu i przejechaniu 120 km niewiele wnosi, bo te łańcuchy są prawdopodobnie smarowane innym fabrycznym smarem, jeden mógł być z niego wyczyszczony lepiej, inny gorzej, a fabryczny smar to lepik, który jednak doskonale tłumi wszelkie hałasy. W dodatku dość trudno się go pozbyć. Mniemam, że Twój łańcuch shimano mógł mieć w środku jeszcze sporo smaru fabrycznego.

Zmierzam tylko do tego, że takie porównania są totalnie do niczego, musiałbyś mieć dwa łańcuchy, nowe, idealnie odtłuszczone, tak samo nasmarowane tym samym smarowidłem i dopiero mógłbyś wyciągać jakiekolwiek wnioski. 

To nie smar fabryczny, bo zanim go zalozylem zrobilem gruntownego shake-a w benzynie ekstrakcyjnej, plus lancuch przeleżał w niej całą noc, zlałem cały syf, salałem jeszcze raz swieza benzynka jeszcze raz wyshake-owałem , potem osuszenie i wosk. Byc moze bylo tak ze na "fabryczny montaż" dostalem po prostu najtanszy /najgorszy lancuch KMC wiadomo jak producenci rowerow tna koszty (zeby maksymalizowac zyski) na wszystkim, rowery na najtanszych oponach (u mnie Zafirki za 50 zł ...) ,zapewne też łańcuchach itd, aby to potwierdzic musialbym kupic cos z wyzszej polki. Generalnie to chyba zostane przy Shimano i nie bede kombinowal. 

Dodaj odpowiedź