Skocz do zawartości

Zdjęcie

25Mm Vs 28Mm

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 KlasycznaBianeczka

KlasycznaBianeczka
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądNYC

Napisano 31 grudzień 2022 - 16:12

Mam pytanko

Mam Bianke Via Nirone 7 2022 rok fabrycznie byla na gumach 25mm Vittoria Zafiro i na nich przestrzen pomiedzy górą przedniego widelca a gorą opony była bardzo duża tam jest ok 1-2 cm nie mierzylem ale jest przetrzen spora. Zalozylem jakis czas temu Continentale GP 4 season 28mm i weszly doslownie na styk pomiedzy górą przedniegi widelca a oponą było może 0,5 może 0,3mm dosłownie włos przestrzeni. Czy to normalne i wszystkie opony w rozmiarze 28mm są aż tak wysokie jak te continentale ?

Dzisiaj zauwazylem ze wytarłem sobie gore widelca przez te opony masakra, po prostu lakier zdarty do samego karbonu ....

Rame mam wg specyfikacji "endurance" wiec powinno sie dac jezdzic na 28kach, pytanie jest takie czy 28mki mogą mieć różny profil tj jest np. oponach samochodowych czy w oponach rowerowych jest to po prostu standard i wszystkie 28mki są tak wysokie ?

Te continentale to balon w porównaniu do Vittoria Zafiro 25mm

#2 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 31 grudzień 2022 - 17:04

Rama endurance to geometria a nie prześwit. Wyższa główka ramy i bardziej wyprostowana pozycja.
Opona układa się na obręczy w różny sposób. Zależy to zarówno od opony jak i szerokości obręczy.
Dawniej ramy i prześwity projektowano pod oponę 23, góra 25.
Nowsze modele rowerów szosowych mają większą "pojemność" na szersze opony oraz obręcze ale nie dotyczy to wszystkich producentów.

Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka
  • KlasycznaBianeczka lubi to

#3 KlasycznaBianeczka

KlasycznaBianeczka
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądNYC

Napisano 31 grudzień 2022 - 17:51

Rama endurance to geometria a nie prześwit. Wyższa główka ramy i bardziej wyprostowana pozycja.
Opona układa się na obręczy w różny sposób. Zależy to zarówno od opony jak i szerokości obręczy.
Dawniej ramy i prześwity projektowano pod oponę 23, góra 25.
Nowsze modele rowerów szosowych mają większą "pojemność" na szersze opony oraz obręcze ale nie dotyczy to wszystkich producentów.

Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka

Czyli wniosek z tego plynie taki ze moje obrecze moga byc po prostu zbyt wąskie (maja chyba 17mm z tego co pamietam (rozm. wewnetrzny) wiec gdybym kupil szersze zapewne ten balon tej 28mki bylby duzo nizszy.

#4 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 31 grudzień 2022 - 20:32

Rame mam wg specyfikacji "endurance" wiec powinno sie dac jezdzic na 28kac

Większej głupoty jeszcze w tym tygodniu nie czytałem

Użytkownik Prozor edytował ten post 31 grudzień 2022 - 22:04
Proszę o kulturalne wypowiedzi. Jak nie masz nic sensownego do powiedzenia, to po prostu się nie odzywaj.

#5 KlasycznaBianeczka

KlasycznaBianeczka
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądNYC

Napisano 31 grudzień 2022 - 21:39

Większej głupoty jeszcze w tym tygodniu nie czytałem

To po co otwierasz swoją paszcze skoro nie masz nic mądrego do powiedzenia tj twój Przedmówca ????

Nieprawdobodobnym intelaktualista jestes jak widze ....

Po raz kolejny przekonuje sie ze kolarska "brać" to w dużej czesci ludzie tacy jak ty ..... zastanow sie kim ty jestes .... tak ciezko tej twojej ograniczonej glowie pojac ze ludzie ktorzy sa na tym forum to nie sami "zawodowcy" tylko osoby ktore zaczynaja swoja przygode z kolarstwem ?

Tak jestes zapatrzony w koło kolegi ze nie widzisz nic poza czubkiem wlasnego nosa i uwazasz sie za kogos lepszego, nie jestes nim, tkwij dalej w swojej nieswiadomosci  zapatrzony w siebie egocentryku ....

Na szczescie jezdze dla czystej przyjemnosci jazdy na rowerze, tego cudownego sportu a nie takich ludzi jak ty. Żal mi ciebie. Kolarstwo to coś więcej niz to co soba reprezentujesz.

Senninho

: merytoryczna wypowiedź widać że jesteś normalnym człowiekiem który czerpie przyjemność z tego sportu a nie próby upokarzania innych i łatania tym swojego ego - dziękuje (:

• Robert74 lubi to

#6 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 01 styczeń 2023 - 00:56

Na każdej obręczy opona układa się inaczej, im szersze wnętrze obręczy tym większy rozmiar przyjmuje opona.

Natomiast u ciebie na fotce widać hamulce szczękowe, a do nich maksymalna opona to 25z nie powinieneś montować wiekszych.

#7 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 01 styczeń 2023 - 09:12

Po raz kolejny przekonuje sie ze kolarska "brać" to w dużej czesci ludzie tacy jak ty ..... zastanow sie kim ty jestes .... tak ciezko tej twojej ograniczonej glowie pojac ze ludzie ktorzy sa na tym forum to nie sami "zawodowcy" tylko osoby ktore zaczynaja swoja przygode z kolarstwem ?

Więc jeśli, jak sam twierdzisz, jesteś początkujący to powinieneś czytać i zdobywać wiedzę a nie wymyślać własne, oderwane od rzeczywistości teorie. Tym bardziej, że nawet nie rozumiesz co oznacza "endurance" na którym niby jeździsz

#8 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 01 styczeń 2023 - 11:06

Na każdej obręczy opona układa się inaczej, im szersze wnętrze obręczy tym większy rozmiar przyjmuje opona.

Natomiast u ciebie na fotce widać hamulce szczękowe, a do nich maksymalna opona to 25z nie powinieneś montować wiekszych.

W nowszych seriach Shimano, już od 5800/6800 opona 28 mm wchodzi bez problemu. Jeździłem z CONTI 4 Seasons jak i Veloflex Corsa. Przy czym opony Veloflex są wyraźnie "niższe".

Dodaj odpowiedź