Skocz do zawartości

Zdjęcie

Accent Apex

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sajgon

Sajgon
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądFSL/FG

Napisano 09 kwiecień 2011 - 18:51

Witam. Taki rower mi wyszedł z połączenia 2dangera i accenta. Do amatorskich zastosowań chyba wystarczy :-)

Rama: Accent Apex 56cm
Widelec: Martec M34S
Kierownica: HL RAM 7050 OS
Mostek: HL Limes RL 31.8 130mm
Sztyca: Tani Accent
Stery: Cane Creek
Koła: Campagnolo Vento
Klamkomanetki: Campagnolo Veloce
Przerzutka przód: Campagnolo Comp Triple
Przerzutka tył: Campagnolo Veloce 10s
Korba: Campagnolo Veloce 52-42-30
Kaseta: Campagnolo Veloce 12-25
Łańcuch: Campagnolo Veloce
Hamulce: Campagnolo Veloce
Korba: Campagnolo Veloce
Pedały: Shimano SPD SL 540

Dołączona grafika

Dołączona grafika

zrobione ;)

#2 bonifacy

bonifacy
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • Skądwielkopolska

Napisano 09 kwiecień 2011 - 18:56

chyba zle zdjecia wkleiles
ta rama mi sie bardzo podoba
w Twoim przypadku to chyba na pierwszy ogien widelec do wymiany

#3 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 postów
  • SkądWieszowa

Napisano 09 kwiecień 2011 - 20:15

Ta, ledwo skończył rower składać a ty już mu radzisz wymiane na lepszy :-P
Całkiem przyjemnie się go ogląda, napisz coś więcej cena, waga...

#4 roberto6610

roberto6610
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądPłock

Napisano 09 kwiecień 2011 - 20:41

Ostatnio widziałem 2Dangera na alledrogo za 1400, do tego rama apexa około 500 więc wychodzi coś około 1,9 tysia. Sam składałem ostatnio na Via Montanie ale w podobnej cenie wystarczyło tylko na Sorę. Mądry Polak po szkodzie ale dzisiaj zrobiłbym tak samo jak "Sajgon". To chyba jedno z lepszych rozwiązań dla tych co szukają sposobu na niskobudżetową szosę, a rowerek prezentuje się całkiem przyzwoicie :)

#5 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 09 kwiecień 2011 - 20:42

Rower OK, ale Via Montana prezentowała się chyba ładniej :)

Nowy Apex wygląda bardzo klasycznie i grzecznie ;)

#6 Sajgon

Sajgon
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądFSL/FG

Napisano 09 kwiecień 2011 - 20:43

Na razie nie planuje nic robić oprócz jeżdżenia ;-) więc jakieś wymiany ewentualnie na przyszły rok przełożę. Po sprzedaży ramy wyszło jakieś 1.9k - 2k .
Waga to około 9,4kg plus pedały jak się nie mylę.

#7 roberto6610

roberto6610
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądPłock

Napisano 09 kwiecień 2011 - 20:53

Rower OK, ale Via Montana prezentowała się chyba ładniej :)

Nowy Apex wygląda bardzo klasycznie i grzecznie ;)

Trochę brakuje tego "cieniowania" ale malowanie zdecydowanie ładniejsze ale to tylko na mój gust :)

#8 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 09 kwiecień 2011 - 21:00

A jak tam z koroną widelca i średnicą zewnętrzną główki sterowej? Pasuje wszystko?

#9 Sajgon

Sajgon
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądFSL/FG

Napisano 09 kwiecień 2011 - 21:00

Na żywo wygląda ładniej :-)

Deadi, dzięki za pomoc tech.

#10 Sajgon

Sajgon
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądFSL/FG

Napisano 10 kwiecień 2011 - 10:36

Bury, W serwisie zmienili mi stery bo te od accenta i 2D nie pasowały, wszystko teraz gra. Przerzutkę przednią też zmieniłem na hak.

#11 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 10 kwiecień 2011 - 11:13

bonifacy, A czemóż by to miał by akurat widelec wymieniać? Coś z nim nie tak? Bo chyba nie chodzi o ten mały napis 2danger.

Rowerek nawet całkiem nieźle się prezentuje, mimo swojej budżetowości. Według mnie fajnie pasuje do niego ta campa, w sumie coś mało spotykanego na campie accent ;) No i kółka Vento i Veloce, całkiem nieźle ;)

Tylko mnie zastanawia, czy ta rama Accenta nie jest przypadkiem słabsza od 2danger..., czy opłacało się wymieniać... No, chyba że, jak rozumiem, chodziło głównie o względy wizualne?

Ps. a jak już miał bym cos wymieniać, to mostek i kierę, a nie karbonowy widelec ;)

#12 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 kwiecień 2011 - 11:32

Dołączam się do pytania Burego - Apex ma ZTCW stery półzintegrowane (główka ramy o średnicy zew. 50 mm). 2Danger miał oryginalnie zintegrowane (śr. zew. główki 45 mm, więc widelec też 45 jak mniemam)? Jeśli tak, to czy mógłbyś zrobić dokładniejsze zdjęcia połączenia główka ramy/korona widelca? Byłbym wdzięczny, bo coś mi ostatnio chodzi po głowie... ;-)

Generalnie nawet sympatyczny rowerek wyszedł, chociaż MSZ Accent trochę kiepsko umieścił napis na dolnej rurze, bo tarcze częściowo go zasłaniają, no ale to tylko kwestia wizualna...

Na Twoim miejscu skróciłbym troszkę pancerz linki tylnego hamulca. I może mi się wydaje, ale czy górna rura nie jest w okolicach sztycy leciutko spłaszczona/pogrubiona? Na jednym zdjęciu wygląda na cieńszą, a na drugim na grubszą i oprócz tego coś mi w okolicach czerwonego paska na rurze podsiodłowej nie gra - usuwałeś w jakimś programie podpórkę roweru? ;-) Na drugim zdjęciu chyba widać jakieś klonowanie :-)

fs-userbar-blog-white.png

#13 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 10 kwiecień 2011 - 12:15

Nareszcie jakiś użytkownik tej ramy na forum! Nie ukrywam, że jestem zainteresowany Apexem i w perspektywie następnych 2 - 3 lat mam zamiar zmienić zestaw Fuji Newest na Accenta właśnie do jazdy w gorszych warunkach (jesień - zima - wczesna wiosna plus niepewna pogoda cały rok).

Czekam na wrażenia z jazdy.

#14 bonifacy

bonifacy
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • Skądwielkopolska

Napisano 10 kwiecień 2011 - 14:52

bonifacy, A czemóż by to miał by akurat widelec wymieniać? Coś z nim nie tak? Bo chyba nie chodzi o ten mały napis 2danger.

inni juz odpisali, główka ramy o średnicy zew. 50 mm a widelec 45 mm

#15 Sajgon

Sajgon
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądFSL/FG

Napisano 10 kwiecień 2011 - 18:00

Tylko mnie zastanawia, czy ta rama Accenta nie jest przypadkiem słabsza od 2danger..., czy opłacało się wymieniać... No, chyba że, jak rozumiem, chodziło głównie o względy wizualne?

Ps. a jak już miał bym cos wymieniać, to mostek i kierę, a nie karbonowy widelec ;)

Wizualnie także mi się bardziej apex podoba niż 2D, ale gdyby rama była pod mój rozmiar to pewnie bym nie kombinował :-)

Mostek może trochę krótszy zakupię i zobaczę jak będzie bo wydaję mi się, że ten ciut za długi jest.

Jeśli tak, to czy mógłbyś zrobić dokładniejsze zdjęcia połączenia główka ramy/korona widelca? Byłbym wdzięczny, bo coś mi ostatnio chodzi po głowie... ;-)

Jasnę, postaram się jutro dodać zdjęcia.

Na Twoim miejscu skróciłbym troszkę pancerz linki tylnego hamulca. I może mi się wydaje, ale czy górna rura nie jest w okolicach sztycy leciutko spłaszczona/pogrubiona? Na jednym zdjęciu wygląda na cieńszą, a na drugim na grubszą i oprócz tego coś mi w okolicach czerwonego paska na rurze podsiodłowej nie gra - usuwałeś w jakimś programie podpórkę roweru? ;-) Na drugim zdjęciu chyba widać jakieś klonowanie :-)

O pancerzykach już myślałem i z pewnością to zrobię.
Górna rura rzeczywiście przy sztycy jest płaska potem się zaokrągla, zresztą jedyna rura jaka jest owalna to tylko ta pod siodłowa, pozostałe są na kształt trójkąta :-)
Postaram się o lepsze zdjęcia niebawem aby można było zobaczyć.
PS. Podpórką była brzydka zardzewiała rura więc chwilę się pobawiłem stemplem :-P

#16 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 kwiecień 2011 - 18:13

Jasnę, postaram się jutro dodać zdjęcia.

Super, dzięki. Jeśli możesz, to prosiłbym o jedno z bliska, a drugie powiedzmy całego widelca z główką ;-) Długo męczyłem Google'a szukając takiego zdjęcia, ale bez rezultatów. No ale może za słabo szukałem...

Podpórką była brzydka zardzewiała rura więc chwilę się pobawiłem stemplem

Hehe, więc jednak ;-) Na zdjęciu swojego FORTa też usunąłem słup, który szedł od dołu do samej góry zdjęcia, ale zostawiłem chociaż kawałeczek, żeby nie przeczyć prawom fizyki ;-)

fs-userbar-blog-white.png

#17 Gosc_dmnklg_*

Gosc_dmnklg_*
  • Gość

Napisano 11 kwiecień 2011 - 18:41

Cytując klasyka "its biutiful" :-P wygląda całkiem ładnie. Tylko jak dojdziesz do wprawy to odkręć najmniejszy blat korby. Wydaje mi się że jakbys dał jeszcze białe laczki, białe siodło i może owijkę wyglądałby prawie jak PRO ;-)

#18 Sajgon

Sajgon
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądFSL/FG

Napisano 12 kwiecień 2011 - 07:30

Czekam na wrażenia z jazdy.

Przejechałem dopiero około 150km i niestety nie mam porównania do innej szosy ale powiem tylko, że mi się tam podoba jazda na nim :-D Campa chodzi bardzo sprawnie i bezproblemowo, także pozostaje tylko cieszyć się z pokonywanych kilometrów.

Cytując klasyka "its biutiful" :-P wygląda całkiem ładnie. Tylko jak dojdziesz do wprawy to odkręć najmniejszy blat korby. Wydaje mi się że jakbys dał jeszcze białe laczki, białe siodło i może owijkę wyglądałby prawie jak PRO ;-)

Kiedyś przyjdzie czas na zmiany ;-)

Dziękuje wszystkim za opinie :-)

PS. wspomniane zdjęcia wstawię w przyszłym tygodniu.

#19 slodziaksos

slodziaksos
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądDal

Napisano 02 maj 2011 - 07:06

Jest maj a fotkek brak. :-P

#20 CuoreRosso

CuoreRosso
  • Użytkownik
  • 133 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 czerwiec 2012 - 13:04

Jest czerwiec a fotek brak.... Pewnie się nam kolega zapomniał na tej szosie i kręci, kręci i kręci...