Konwersja Z Ultegry Na Rotor
Napisano 03 luty 2023 - 12:03
Posiadam rower Giant TCR z 2019 roku.
Chciałbym się dowiedzieć czy możliwa jest zmiana korb z Ultegry R8000 na Rotor Vegast ?
Otóż zębatki 52/36 Ultegra zostawiam. Chce tylko wyrzucić korby Ultegry i wstawić Korby Rotor Vegast oraz pomiar mocy w pająku Ronde Spider 110 BCD 4S. Do tego naturalnie wchodzi zmiana osi na oś Rotor'a (chyba 24 mm w przypadku obecnej Shimano).
Z tego co sprawdzałem to powinno to pasować (najwyżej jakieś dystansowe podkładki)i jestem tego pewien na 95 %. Chciałem się tylko upewnić. Pytam,bo nie chcę strzelić baboka i później wszystkich części odsyłać.
- Petersonic lubi to
Napisano 04 luty 2023 - 12:50
Kilka lat temu robiłem podobną konwersję z Ultegry R8000 na Rotor Aldhu. Wersja z osią 24mm nie wymaga nawet wymiany suportu a podkładka dystansowa była w zestawie z korbą. Oś trzeba zmienić bo korba jest skręcana z części, ramiona, pałąk i osie montowane są osobno. Zestaw działa bez zarzutów.
- qzn lubi to
Napisano 09 luty 2023 - 15:47
Ale po co chcesz kupić całą korbę?
Kupujesz ramiona i oś (24 mm lub 30 mm). Czy zębatka DM czy z pośrednim pająkiem nie ma znaczenia bo i tak tą część wyrzucasz i zakładasz pająk od miernika. No chyba, że finansowo znalazłeś gdzieś okazje i cała korba kosztuje tyle samo/taniej niż ramiona + oś.
Napisano 14 czerwiec 2023 - 14:52
Wszystko jak chciałem tak zostało spasowane i działa. Musiałem tylko dodać podkładkę 2-3 mm między korbą a pająkiem, bo coś korba się odkręcała po kilkudziesięciu minutach kręcenia. I wiadomo taka sama podkładka poszła z lewej strony, aby korby były w takiej samej odległości od środka osi roweru.