Jump to content

Photo

Stosowanie Folii Ochronnych Na Rowery - Czy Ma Sens?

#folieochronne #

7 replies to this topic

#1 Tomek z 4-bike.pl

Tomek z 4-bike.pl
  • Użytkownik
  • 11 posts

Posted 04 March 2023 - 13:10

W mediach społecznościowych trafiają do nas przeróżne pytania (a z reguły komentarze pod postami) odnośnie do naszych folii ochronnych, a częścią z nich są pytania o sens ich stosowania.

Czytając wszystkie komentarze nie było trudno dostrzec zwolenników zabezpieczenia rowerów foliami ochronnymi, osoby postronne oraz osoby, które uważają, że to nie ma najmniejszego sensu.

Oczywiście my jako firma, która postanowiła opracować i stworzyć taki produkt, na tego typu pytania musieliśmy odpowiedzieć sobie na samym początku.

Po pierwsze widać, że branża rowerowa w ostatnich latach zaczęła się bardzo mocno rozkręcać. Producenci prześcigają się w nowych rozwiązaniach i konstrukcjach.

Wyszliśmy z założenia, że jeżeli to tak pędzi, to po dwóch trzech latach używania nowego roweru, u części klientów będzie chęć zakupu nowego.

Po takim okresie rower zabezpieczony folią ochronną ma dużo większe szanse dobrze wyglądać, więc dzięki temu będzie można dostać za niego większe pieniądze.

Dlatego zabezpieczenie nowo zakupionego roweru może mieć sens, kiedy myśli się o jego odsprzedaży.

Po drugie, kiedy około 3-4 lat temu kupowaliśmy swoje nowe rowery, to pomyśleliśmy, że szkoda by było, gdyby się przez przypadek zarysowały czy uszkodziły te piękne polakierowane ramy 😉

Za każdym razem, kiedy przez ten czas coś przytrafiło się z rowerami – czy to podczas jazdy, czy na postojach, przy dzwonach, albo często podczas transportu – to zawsze z tyłu głowy mieliśmy poczucie jakiegoś bezpieczeństwa, że mamy rower oklejony folią i jest szansa, że to go zabezpieczyło.

Stwierdziliśmy, że takich osób jak my, którzy zechcą zabezpieczyć rower po prostu dla siebie, może być więcej.

A co Wy myślicie o zabezpieczaniu rowerów folią ochronną? Czy uważacie, że to ma sens? Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach!

#2 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 234 posts

Posted 04 March 2023 - 13:55

Nie zabezpieczam niczym, jak się porysuje to robię zaprawkę. Jak będzie już cały w ciapki to pójdzie do malowania i przynajmniej look się zmieni.

#3 Tomek z 4-bike.pl

Tomek z 4-bike.pl
  • Użytkownik
  • 11 posts

Posted 04 March 2023 - 15:29

Nie zabezpieczam niczym, jak się porysuje to robię zaprawkę. Jak będzie już cały w ciapki to pójdzie do malowania i przynajmniej look się zmieni.

Hm. Nasunąłeś nam fajny pomysł z tą "zaprawką"... Ciekawe jak wygląda teraz Twoja rama - czy możesz wrzucić jakieś zdjęcie?

#4 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 234 posts

Posted 04 March 2023 - 18:43

Kolor zaprawki mi się średnio dobrał ale mnie to nie przeszkadza.7f50188d5bb3bbddc9d92ac4a0a4aa35.jpge33e3c112db5feef918d937b3e1fdbfd.jpg203ce15d2255813d0eda0558e515c179.jpg

#5 Tomek z 4-bike.pl

Tomek z 4-bike.pl
  • Użytkownik
  • 11 posts

Posted 04 March 2023 - 21:13

Kolor zaprawki mi się średnio dobrał ale mnie to nie przeszkadza.

Do miesiąca powinniśmy mieć nową maszynę i będziemy kombinować z jakimiś fajnymi wstawkami na takie miejsca  :)

#6 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 05 March 2023 - 11:25

Ja bym ocenił folię, którą można zmienić wygląd. Chciałem oblepić swojego canyona coś na wzór roweru Carapaza, czarno-złoty. Kontaktowałem kilka firm, które oblepiają samochody i roweru nikt robić nie chciał.

#7 Tomek z 4-bike.pl

Tomek z 4-bike.pl
  • Użytkownik
  • 11 posts

Posted 05 March 2023 - 15:02

Ja bym ocenił folię, którą można zmienić wygląd. Chciałem oblepić swojego canyona coś na wzór roweru Carapaza, czarno-złoty. Kontaktowałem kilka firm, które oblepiają samochody i roweru nikt robić nie chciał.

Praktycznie nie da rady okleić wskazanego roweru w ten sposób, tak samo jak zmienić całkowicie kolor. W samochodach nie ma tego problemu co w rowerach, ponieważ jest gdzie zawinąć albo ukryć pod uszczelką folię. No a w rowerze nie dość, że nie ma gdzie schować końcówek folii, to jeszcze rama roweru ma takie kształty i łączenia, że nie ma takiej folii, która by temu sprostała. Więc całkowita zmiana koloru tylko przez malowanie. A jak ochrona to właśnie file ;)

#8 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 05 March 2023 - 18:54

To macie pole do popisu 🙂 Czas uruchomić dział R&D

Reply to this topic