Skocz do zawartości

Zdjęcie

Platformy Do Szosy

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 furgon

furgon
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 08 marzec 2023 - 12:02

Witam

Mam pytanie jak w temacie. Jakie platformy do szosy polecacie. Szukam czegoś delikatnego, pasującego do roweru szosowego.

#2 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 09 marzec 2023 - 08:21

Chyba zostaniesz zjedzony :) 

Szczerze, to platformy nie pasują, bez względu na to, co wybierzesz, będzie to wyglądało dziwnie. Jeśli nie chcesz SPD to może przynajmniej pedały kombinowane, coś w stylu Shimano PD-EH500

Też nie będą pasowały ale przynajmniej masz szansę nauczyć się jeździć wpiętym a w sytuacjach, gdzie się nie czujesz, możesz użyć platformy. 

#3 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 09 marzec 2023 - 08:35

Szukam czegoś delikatnego, pasującego do roweru szosowego.

I tak połączenie platform+zwykłych butów będzie na szosie wyglądać wieśniacko więc bez znaczenia co kupisz

#4 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKatowice

Napisano 09 marzec 2023 - 12:38

Dowolne, pasujące do buta i stopy. Ja osobiście lubię nylonowe.

#5 OpaQ

OpaQ
  • Użytkownik
  • 190 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 09 marzec 2023 - 13:06

A może kolega niech najpierw napisze jaki ma rower, bo może np. 35 letniego stalowca, i ogólnie nie będzie to miało więszego znaczenia, dokupi sobie noski i będzie prawilnie. :)

A "wieśniacy", to często jeżdzą na rowerach z pedałami spd. :)

#6 furgon

furgon
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 09 marzec 2023 - 14:44

Dziękuję za rady. Znajdę coś w założonym budżecie :) Chyba zapomniałem o jednej istotnej rzeczy. Mam zerwane więzadła krzyżowe w kolanie i jazda w spd jest dla mnie dużym dyskomfortem a jeździć lubię.

#7 OpaQ

OpaQ
  • Użytkownik
  • 190 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 10 marzec 2023 - 17:44

Dziękuję za rady. Znajdę coś w założonym budżecie :) Chyba zapomniałem o jednej istotnej rzeczy. Mam zerwane więzadła krzyżowe w kolanie i jazda w spd jest dla mnie dużym dyskomfortem a jeździć lubię.

I masz odpowiedź, jeźdź na platformach, korzystaj, to Tobie ma być komfortowo, żeby poczuć radość z jazdy.

Nic tu nie zmiania opinia innych.

#8 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 28 marzec 2023 - 06:02

Od 3 lat używam platform zamiast spd. Obecnie na dmr'ach vault które oferują fenomenalną przyczepność oraz nowym nabytku, star components nano, chyba nawet lepszych od vaultów.
Jedne i drugie dostępne w wielu kolorach anody.
Warto sparować je z dedykowanymi do platform butami. Np produktami adidasa z linii rowerowej 5/10.

Dodaj odpowiedź