Witam, potrzebuje drugiego roweru w bardziej nieprzyjazne warunki deszcz, śnieg, oraz do treningów. Który rower będzie waszym zdaniem lepszy? 19 letni jest na Ultegra 6600 - 10s/ waga roweru 9kg. Drugi jest praktycznie nowy na Sora R3000 - 9s/ waga roweru 10kg. Który wcześniej w trudnych warunkach może ulec awarii? Pytanie jeszcze czy jednak rozwój technologi i ulepszenia niższych grup osprzętu przez te lata nie spowodował, że Sora dorównuje dwudziestoletniej Ultegrze pod względem wytrzymałości?
Rower Szosowy 19 Letni Na Ultegra 6600, Czy Nowy Roczny Na Sora R3000?
Napisano 19 marzec 2023 - 20:35
Demonizujecie z tymi częściami.
Ważne, że interfejsy się nie zmieniły.
Można tam włożyć wszystko z ostatnich 25-ciu-30-tu lat lat łącznie z 11-kowym mechanicznym Dura-Ace i być może (jeśli będzie w opcji z hamulcem szczękowym) 12-kowe mechaniczne 105.
105 5700 cały czas jest dostępne w chyba pełnym zakresie a jest zamiennikiem 1:1 z wyjątkiem hamulców (choć od biedy można to olać i używać nowych klamek ze starymi hamulcami).
Uwzględniając chińczyki (klamkomenetki za 250) to na upartego da się serwisować to pewnie jeszcze przez dwie-trzy dekady.
Może być mniejszy problem niż z sześcioletnim rowerem ze sztycą aero, gdzie np. nie można nigdzie znaleźć zacisku sztycy.
Albo podobny problem z dziwnym wymiarem łożyska steru.
Co nie znaczy, że jakoś mnie ten rower na 6600 przekonuje. 9 kg to całkiem sporo i wyobraźnia podpowiada mi rower na niskich obręczach z 32-ma szprychami w kole. No i klamkometki mogą być w stanie zmieniającym biegi tylko w lecie (zastanie smaru). Niby też do ogarnięcia ale jednak upierdliwe.
No i w pytaniu pominięto wszystko za wyjątkiem osprzętu więc równie dobrze można rzucać monetą i rada będzie miała taką samą wartość.
Napisano 20 marzec 2023 - 14:34
Podejrzewam że ta Sora, jeśli jest nowa - pomieści 28C, a tak jak koledzy pisali wcześniej, w zabytkach - 25C (to jest maks) (miałem starego Scotta, który z przodu łykał tylko prawilne 23C i nic więcej - trochę koszmar na naszych drogach - biorąc pod uwagę, że to ma być zimówka). Jak ma być tanio - to celował bym w jakiegoś przełaja, nawet zabytkowego. Kolega Yudo - słusznie zauważył, że taki rower serwisować można kolejne dwie dekady. A jak ta sora ma tarcze i jest w budżecie to bym się nie zastanawiał.