Skocz do zawartości

Zdjęcie

St-Rs505 Klamkomanetki

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 258 postów

Napisano 16 kwiecień 2023 - 20:15

Cześć. Jako że zaliczyłem pierwszy szlif i niefortunnie przeorałem prawą jak i lewą klamkomanetkę, Poszukuje kapy (name plate) - znalazłem nr Y03N98010 - ale to jest ten niewielki element. Pytanie czy da sie wymienić tą część z napisem Shimano tą centralną plus te elementy aluminiowe po boku. Ewentualnie macie jakiś hint jak to zamaskować? Papier ścierny, lakier do paznokci ? Dzięki za wszystkie sugestie. Klamki mechaniczne są sprawne, więc troche nie widze sensu kupować zupełnie nowych ... DZięki !

• ogreczek lubi to

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 kwiecień 2023 - 20:24

Zostawić jak jest, dumnie prezentować "blizny"! ;)

• ogreczek lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 258 postów

Napisano 16 kwiecień 2023 - 20:53

Zostawić jak jest, dumnie prezentować "blizny"! ;)

No nie powiem - jest to jakieś rozwiązanie. :D 

#4 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 17 kwiecień 2023 - 07:21

Wymienić się da ale kupić za normalne pieniądze się nie da, jeździj aż ci serce pęknie.

Papier ścierny, lakier do paznokci ?

Kiedyś tak zrobiłem, efekt taki sobie. Jeśli masz na kapach jakieś ostre krawędzie to sobie zeszlifuj papierem ale malować nie ma sensu

• ogreczek lubi to

#5 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 258 postów

Napisano 17 kwiecień 2023 - 07:50

Wymienić się da ale kupić za normalne pieniądze się nie da, jeździj aż ci serce pęknie.

Kiedyś tak zrobiłem, efekt taki sobie. Jeśli masz na kapach jakieś ostre krawędzie to sobie zeszlifuj papierem ale malować nie ma sensu

No właśnie ceny odstraszają. W sumie znalazłem za 600 obie, ale też są porysowane (nie tak jak moje) - ale nie jest to stan idealny... Kapa czy tan name plate - to 120 PLN, a to tylko 1/3 całości. Znalazłem jeszcze - szpachle do plastiku - czarną, albo gumę w spreju 

#6 Tasak69

Tasak69
  • Użytkownik
  • 194 postów
  • SkądStrzegom

Napisano 17 kwiecień 2023 - 12:50

Jeśli uda ci się znaleźć gdzieś artystę który zajmuje się hydrografiką to polecam do takich zastosowań. Zrobił mi kiedyś znajomy min. kapy do klamek ST6600 - wyglądały super i były jedyne takie - efekt na rowerze bił po oczach (można zrobić w zasadzie dowolny wzór w miarę dostępnej folii). Niestety znajomy zwiał już za granicę :(

• ogreczek lubi to

#7 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 258 postów

Napisano 17 kwiecień 2023 - 14:17

Jeśli uda ci się znaleźć gdzieś artystę który zajmuje się hydrografiką to polecam do takich zastosowań. Zrobił mi kiedyś znajomy min. kapy do klamek ST6600 - wyglądały super i były jedyne takie - efekt na rowerze bił po oczach (można zrobić w zasadzie dowolny wzór w miarę dostępnej folii). Niestety znajomy zwiał już za granicę :(

O to też jest ciekawe rozwiązanie :) Na razie chyba pomaluje aluminium lakierem do paznokci, a plastik gumą w sprayu do plastików... Szkoda że Shimano nie produkuje wszystkich elementów plastikowych 

#8 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 19 kwiecień 2023 - 09:27

No właśnie ceny odstraszają. W sumie znalazłem za 600 obie, ale też są porysowane (nie tak jak moje)

Jak już miałbyś z tego powodu wymieniać klamko to kup chociaż 105 r7020, kosztują niewiele więcej a przynajmniej sensownie wyglądają

• ogreczek lubi to

#9 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 258 postów

Napisano 19 kwiecień 2023 - 09:44

Jak już miałbyś z tego powodu wymieniać klamko to kup chociaż 105 r7020, kosztują niewiele więcej a przynajmniej sensownie wyglądają

A no racja :) Te bezgrupówki wyglądają koszmarnie. Na szczęcie tylko wyglądają, bo jeśli chodzi o samą jazdę/działanie/ergonomie nie mogę im nic zarzucić (po przejściu z shimano st-6700) :D 

#10 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 258 postów

Napisano 20 kwiecień 2023 - 21:05

Zdjęcie po szlifie
https://photos.app.g...62qGWkiiqF62ea8
Zdjęcie po renowacji. Wydaje się że wyszło nawet w miarę minus że nie ma napisu shimano
https://photos.app.g...H5iV31XsvJEx1x5
3 grubości papieru ściernego plus pasta do plastików...

#11 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 07:19

Dobra, brzydko było, nie myślałem, że aż tak masz to przeorane

#12 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 258 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 07:56

Mam nadzieje ze juz szlifów nie będzie :) i nie trzeba będzie kombinować. Boki aluminiowe zapacikalem lakierem do paznokci. Nie razu już tak w oczy

Dodaj odpowiedź