Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ultegra Di2 - Nie Wskakują Duże Zębatki Z Tyłu

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 07 czerwiec 2023 - 22:57

Hejka, 

Mam problem z napędem. Przed zimą wszystko było z rowerem w porządku, odstawiłem na zimę na stojak, na sezon wyczyściłem i zacząłem jeździć. Niestety napęd zachowuje się dziwnie. Najmniejsze 1-4 zębatki na kasetce łapie bez problemu, ale wszystko wyżej wchodzi mega ciężko - musi chwilę pochrobotać, zanim wejdzie, czasami trzeba zmienić dwa biegi w górę, żeby wskoczyło przełożenie. Próbuje ustawiać pozycję wózka za pomocą aplikacji o BT, ale nic nie daje - nawet na skrajnych ustawieniach. A może coś robię nie tak? Generalnie nie kumam jakim cudem nie jeżdżony rower mógł się rozregulować. Zrobiłem diagnostykę każdego komponentu i jest niby OK... 

Macie jakiś pomysł?

Kal

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#2 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 358 postów

Napisano 07 czerwiec 2023 - 23:44

Może łańcuch już do wymiany ? Ogólnie nie samo wyciągnięcie świadczy o jego zużyciu a też sztywność boczna... którą jeśli straci może się objawiać "leniwą" zmianą przełożeń.

Sprawdź jak przerzutka pracuje bez łańcucha, czy przy takiej próbie nie łapie jakiejś zwiechy.

U mnie po zimie też w di2 tył nie chciał wskakiwać na największą koronkę, okazało się że jednak wymagała regulacji śrubka ograniczająca max położenie, gdzie też nie ruszałem jej wcześniej.

Tyle co do głowy mi przychodzi...

Pozdrawiam

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 czerwiec 2023 - 07:54

Sprawdź hak.

Im dalej od osi koła (większe koronki), tym dalej przy krzywym haku przerzutka oddala się od poprawnego położenia, więc to by odpowiadało Twoim objawom.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 08 czerwiec 2023 - 10:32

Sprawa rozwiązana - przyczyna prozaiczna - słaba bateria, ale zanim wyjdę na kompletnego debila opiszę przypadek, bo mocno nietypowy ;). Po zimie podłączyłem rower do ładowania, światełko ładowania po pewnym czasie zgasło, biegi wchodziły normalnie, Edge nie zgłaszał niskiego poziomu baterii, wszystko niby OK, natomiast wczoraj w nocy jak robiłem diagnostykę, to pokazał dwie kreski i w końcu moduł bluetooth zgłosił problem z baterią. Naładowałem przez noc i wszystko gra. Wychodzi mi, że ładowarka, którą ładowałem wcześniej musiała mieć za niskie natężenie (swoją drogą trochę słabo, że dają ładowarkę zasilaną kablem micro USB, zamiast jak w pierwszej edycji Di2 dać normalną z zasilaczem na 230V) i bateria od systemu się nie naładowała w wystarczającym stopniu. Najdziwniejsze jest to, że po pierwsze jak pisałem Edge nie zgłaszał ostrzeżenia o wyczerpującej się baterii, a po drugie w 10cio rzędowym DA Di2 było tak, że jak się bateria kończyła, to przestała chodzić przednia przerzutka, a tylna normalnie przerzucała, a tutaj przednia cały czas działała, tylko tył ledwo chodził...

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#5 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 czerwiec 2023 - 11:00

Informacja o stanie baterii jest wysyłana tylko raz na jakiś czas. Dlatego jeżeli robiłeś krótkie treningi, licznik nie dostawał sygnału o stanie baterii i nie wiedział, co się dzieje.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Dodaj odpowiedź